Nordnetbloggen

Så hittar du motivationen för att bli rik på lång sikt

Det finns nog ingen jag känner som inte skulle vilja bli rik om det inte krävdes någon motprestation av något slag, om inga uppoffringar behövde göras och ingen energi förbrukas. Nu är ju ordet ”rik” en av de mest ospecificerade termerna som finns i världen. I vissa länder är du rik om du äger en ko, i andra om du har en liten fiskebåt. I vissa städer måste du vara miljonär för att kunna äga en liten etta med kokvrå utan att för den sakens skull känna dig rik. Om vi dessutom ska gå in på mer filosofiska termer är ordet rik lika svävande som luften vi andas.

10 miljoner på banken

Om vi antar att rik per definition denna gång  innebär 10 miljoner på banken, en summa som går att uppnå för de flesta med medelgod lön och goda investeringar (om de börjar i tid vill säga). Det krävs dock en insats som kan tyckas ganska stor för att nå dit: med 8% avkastning på en vanlig depå krävs det nämligen något mer än 8000 kr i sparande varje månad under 35 år. En ansenlig, men inte omöjlig summa för den som är fast besluten att nå sitt mål på sikt. Men hur hittar man då motivationen att varje månad fram till pensionen försaka:

– 1 st. Karlstad soffa med schäslong från IKEA eller

– 135 st pepparkakslatte med saffransbulle på Wayne’s Coffee (specialpris just nu) eller

– En 42¨3D-tv från Sony med ultratunn ram eller

– 266 kg ekologiska bananer  (för mer info kring kilopris på bananer så garanterar jag fördjupad kunskap genom avsnitt 11 av Sparpoddeneller

– Räntan per månad för ett snabbt och ogenomtänkt lån på 1,2 miljoner med 7,95% ränta.

För att bara nämna några.

 Varför vill du bli rik?

Att göra av med 8000 kronor är varken svårt eller tidskrävande, faktum är att många gör det utan att ens tänka. Att handla kräver ingen uppoffring alls just där och då, men jag hävdar att den största uppoffringen är att köpa saker som inte gör oss lyckliga för pengar som vi slitit hårt för. Här kommer därför mina bästa tips för att hitta motivationen att spara (och investera):

1. Vad har du för mål, men än mer viktigt: varför har du det målet du har? Hur kommer du att känna när du når dit? Vart kommer du vara? Hur kommer du leva? Vad ser du runt omkring dig? Vad hör du? Vem ska du dela det här med (om det är någon) Om du inte kan göra målet tydligt kommer du att misslyckas. Det gäller både i företagskulturer och privat och slår aldrig fel.

2. Underskatta aldrig rädsla som motivationsfaktor. Under en kort tid skall tilläggas. Rädslan för vad som kan hända om vi inte gör något kan vara det enda som tar oss ur ett beteende vi haft under väldigt lång tid. Alla som slutat röka eller lagt om sina matvanor känner säkert igen detta.

3. Vad kostar det mig egentligen? Den 25:e smäller det till på många svenska lönekonton, men ganska snart gapar samma konto tomt eller iallafall nästan tomt, kvar finns bara slasket som ska räcka till mat och andra nödvändiga kostnader som dyker upp varje månad. Ett par jeans med prislappen 700:- kostar ca. 6,7 timmars arbete för dig med tim-lön på 150:-. Ett annat sätt att räkna är att dra av det som är nödvändiga kostnader från din månadslön. Om du har 8000 över  när alla räkningar och nödvändig mat är betalda och arbetar heltid, dvs. 4,33 veckor per månad, 40 timmar i veckan, så är varje timme värd 46:- i fickpengar. Då är jeansen plötsligt mer än dubbelt så dyra. Det du sliter för på jobbet bör kanske vara mer värt än så?

4. Börja bakifrån. Börja inte med ett problem där du måste få in 8000 i ditt sparande. Börja om från noll, gör ett blankt papper där dina investeringar är din viktigaste räkning. Sedan får du allt annat att gå ihop runt dem. Annars är risken stor att din viktigaste utgift blir din minst prioriterade.

5. Det blir alltid som man tänkt sig.  Går det inte ihop trots allt? När jag började investera kunde jag knappt lägga undan 3000 varje månad. Det skulle krävas en vansinnig avkastning för att jag skulle nå mina mål i tid. Varje dag tog jag minst en kvart och funderade på hur jag skulle kunna spara mer och tjäna mer. Det tog nästan ett år innan jag kom på hur jag skulle göra och idag kan jag, utan att ha bytt jobb, spara mer än dubbelt så mycket. En del kallar det kanske tur, men om man exponerar sig mot möjligheten att få tur så är chansen större att få den.

6. Skaffa en anteckningsbok eller ett word-dokument som alltid finns till hands. Skriv ner allt du kommer på. Alla personer som du kan få tips ifrån och alla människor som kan hjälpa dig på olika sätt. Det kan vara duktiga investerare på Shareville, det kan vara en släkting som jobbar på bank, eller någon som jobbar med personlig utveckling. Det kan vara böcker som du borde läsa eller bra idéer som inte går att genomföra just nu. När jag nätverkar med en person så brukar jag dessutom alltid be dem rekommendera minst två bra böcker innan vi bryter upp. På det sättet är jag alltid på väg mellan gångerna.

7. Umgås med likasinnade. Om du vet vad du vill, se till att du får energi från andra med samma mål.

8. Pengarna är inte borta. Att investera pengarna gör inte att de försvinner. Du har fortfarande kvar dina pengar, och i tanken kan du lägga dem på latte, en ny bil eller vad det nu kan vara redan nästa vecka. Den tanken är en tröst för mig när det är tuffare att spara, även om jag aldrig skulle ta ut dem eftersom mitt mål är för attraktivt för mig.

9. Fira framgång! Delmål gör att det slutgiltiga målet verkar närmare och mindre. Det kan vara att fira en beräknad årsavkastning. Eller ett sparmål som blivit uppfyllt. Att fira behöver inte vara dyrt alls.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Bra motiverande inlägg. En annan viktig sak tror jag är att lära sig av sina misstag, men inte för den sakens skull sitta och ångra massa dumma beslut ”om jag gjort si och så skulle jag varit där och där nu…” istället använda det till nåt positivt, ”ok nu vet jag att om jag gör si och så nu kommer jag vara där då!”. Har själv haft mycket ångest över 8 bortkastade år vad gäller sparande, men nu är det full fart framåt. Hoppas på mer bloggande.
Anonym
Anonym
Tack för berömmet Peter! Jag håller helt med dig, faktum är att just feedback från misstag kanske borde få ett helt eget inlägg.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link