Nordnetbloggen

1. Najs med pension – så fungerar pensionssystemet

BLOGGINLÄGG 1 AV 7

Jag brann för pension långt innan jag själv blev pensionär. Framförallt brann jag för att sprida kunskap och skapa trygghet hos alla de som kände sig osäkra. Osäkra på hur det funkar och om pengarna skulle räcka.

En förutsättning för att fatta rationella beslut om den egna pensionen är att ha koll på hur systemet fungerar. Därför vill jag med detta första inlägg skapa förståelse för just det. Och det är egentligen inte alls komplicerat.

Pensionen kommer från tre håll

Pensionen kommer från tre håll – allmän pension från staten, tjänstepension från jobbet och privat pension om du har ett eget sparande. De tre delarna blir tillsammans din inkomst som pensionär.

Pension tre delar 150923

 

Här får du en snabbguide till de tre delarna – och tips på hur du kan öka din pension inom var och en av dem.

Pension från staten

Eller den allmänna pensionen som den också kallas, får du för dina inkomster – lön, sjuk- och föräldrapenning med mera. Din allmänna pension består av inkomstpension och premiepension. Man brukar säga att den allmänna pensionen ger ungefär halva din lön när det är dags att gå i pension.

Så kan du påverka: 2,5 procent av din lön upp till en viss nivå sätts varje år av till premiepension. Du kan välja att placera pengarna i upp till fem olika fonder. Tänk på vilka fonder du placerar pengarna i och vad de kostar. Det är onödigt att betala höga avgifter om det finns likvärdiga alternativ som är billigare.

Tjänstepension

Är den pension många arbetsgivare sätter av till sina anställda. Hur mycket du får beror på din lön, hur länge du har arbetat och inom vilken bransch.

Så kan du påverka: Ofta kan du påverka hur åtminstone en del av tjänstepensionen placeras. Fundera på vilka fonder du väljer, så att du inte betalar onödigt höga avgifter. Du behöver också tänka till kring ditt efterlevandeskydd; ett sådant är viktigt om du har familj – annars onödigt att lägga pengar på.

Eget pensionssparande

Är det du själv sätter av till din pension. För de allra flesta är det nödvändigt att ha någon form av privat pensionssparande.

Så kan du påverka: Här har du alla möjligheter att påverka. Bestäm vilken livsstil du vill ha och låt pengarna jobba.

 

Det här var en snabbguide. Kika gärna på bilden nedan för att få stenkoll på hela pensionssystemet och hur de olika delarna hänger ihop med varandra. Kicka på den för att förstora.

/Eva Trouin pensionerad Sverigechef på Nordnet som du kan följa på Twitter här

Pension tre delar 150928

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

 

 

Najs med pension – kort om kampanjen

Idag och en tid framåt kommer du att få följa mitt liv som nybakad pensionär. Under den här perioden delar jag med mig av tips och lärdomar – så att också du kan få den pension du så väl förtjänar. Det är ju najs att vara pensionär – du behöver bara förbereda dig lite.

Blogginlägg1 – Så fungerar pensionssystemet

Blogginlägg2 – Därför har sparandet aldrig varit viktigare

Blogginlägg3 – Ja, du behöver engagera dig. Lite grann

Blogginlägg4 – Så mycket behöver du spara

Blogginlägg5 – Konsten att välja rätt fonder

Blogginlägg6 – Spara smart när avdragsrätten upphör

Blogginlägg7 – Fixa den pension du så väl förtjänar

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

3
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Grattis ! Man ska pensionera sig innan 40, så hinner och orkar man göra så mycket mer. Det enda dålig med detta är att inte få pensionärsrabatter på exempelvis tågen eller så. Men njut av det.
Anonym
Anonym
Fungerar det finska pensionssystemet ungefär på samma vis? Tänkte främst på premiepensionen och att man kan påverka tjänstepensionen.
Anonym
Anonym
Hej! Det korta svaret är nej, det finns inget premiepensionssystem i Finland. Pensionspengarna kanaliseras till största delen till en av de 4-5 stora pensionsförvaltarna (Varma, Elo, Ilmarinen, o.s.v.) – beroende på vilken lösning din arbetsgivare har beslutat köpa. Det finns inte heller ett frivilligt tjänstepensionssystem som i Sverige. Som individ kan du alltså inte påverka dina pensionsinvesteringar, som till största delen är i ränteplaceringar. Däremot kan du spara själv. Vänliga hälsningar, Lina, Nordnet

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link