Nordnetbloggen
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Nilörngruppen – rapportkommentar

Den här veckan tänkte vi passa på att kommentera årsbokslutet för ett av bolagen som ingår i vår portfölj. Boksluten trillar just nu in i en aldrig sinande ström och det innebär titt som tätt stora kursrörelser. Så var även fallet i numera populära Nilörngruppen, som föll kraftigt i samband med årsbokslutet. Nilörngruppen ingår i vår portfölj och var tidigare det största innehavet (inköpta våren 2016 för 44 kr), innan vi valde att minska något efter den stora uppvärderingen de senaste månaderna. Hur såg rapporten ut och hur är vår syn på Nilörngruppen idag? Nedan ser Ni Värdepapprets prognos för 2016 jämfört med utfall.

Som synes i tabellen ovan så var det på kostnadssidan som vi missade där både personalkostnader och övriga externa kostnader var högre än vad vi förväntade oss. Just att kostnaderna drog iväg var säkerligen den stora anledningen till att kursen trillade ner en bra bit tillsammans med en stark kursutveckling de senaste månaderna.

Det är ganska sparsmakat med information om varför kostnaderna stiger men det framgår från rapporten att man investerar i IT-system och medarbetare för att skapa marknadens bästa erbjudande. Utöver detta så har kvartalet belastats med kostnader för bonus till anställda som är kopplade till resultatet. Något märkligt kan tyckas då man vanligen reserverar detta löpande under året vilket medför att man inte ska få någon engångseffekt vid årets slut. Det kniviga inför 2017 är hur kostnaderna kommer att utveckla sig. Är kvartalets kostnadsnivå den nya nivån eller fanns det en stor andel engångskostnader i kvartalet? Det är svårt att i dagsläget dra någon slutsats om detta. Årets skatt blev även den hög beroende på en förändring i Bangladesh från tidigare år som belastade 2016. Den kostnaden är en engångspost. På den positiva sidan finns en orderingång på 169 MSEK vilket är 22 % högre än samma tid föregående år. Det gör givetvis att man går in i första kvartalet 2017 med goda förutsättningar för att prestera mycket bra.

Utdelningen föreslås bli 3,6 kr vilket är en höjning med 20 %. Det innebär en utdelningsandel av årets resultat på drygt 70 %. En betydligt lägre andel än tidigare år då man legat runt 90 %. Detta kan tolkas defensivt och/eller negativt men det kan också finnas andra förklaringar till en lägre utdelningsandel. Bolaget investerar i en ny fabrik i Bangladesh vilket kostar pengar. Men det finns säkerligen också planer på förvärv och då kommer kassan väl till pass. Nilörngruppen har en mycket stark balansräkning och kan förvärva ett ganska rejält bolag med belåning och ett starkt kassaflöde.

Sammantaget var rapporten OK men inte lika stark som vi räknat med, men ett kvartal är ett kvartal och även om resultatet inte var så starkt som vi räknat med så gör bolaget ett mycket fint resultat. Nilörngruppen kan tjäna 6,0-6,5 kr per aktie under 2017 om inte orderingången klappar ihop. Till detta kan läggas ett eventuellt förvärv som kan bidra med 1-2 kr per aktie. Om vi tittar lite längre fram än innevarande år så ser vi att Nilörngruppen har goda möjligheter att fortsätta att öka försäljningen 5-10 % årligen och resultatet 10-15 % årligen kommande år.

Till dryga 80 kr handlas bolaget till ca 13 gånger 2017 års förväntade resultat. För detta får man ett bolag som andas kvalité, har god tillväxt, har en urstark balansräkning och med en ytterligare uppsida i vinstestimatet vid ett eventuellt förvärv. Värdepappret behåller Nilörngruppen i portföljen trots att aktien inte längre är ett fynd.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. Vi har ett erbjudande i samarbete med Nordnet. För att ta del av det så klicka på följande länk.

Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

1 Kommentera på "Nilörngruppen – rapportkommentar"

avatar
Sortera:   Nyast | Äldst | Mest gillade
HA4g3n
Gäst
HA4g3n

Riktigt bra jämförelse!
Önskar man alltid hade lika överskådligt på alla rapporter!

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link