Nordnetbloggen

Nio frågor som rör DIN privatekonomi.

För alla som har SvD i pappersformat kunde man i dag läsa om rekommendationer i olika vardagliga ekonomiska situationer.

 

Som alltid så får inte allt plats i en tidning, därför kommer här samma frågor, men med mer utvecklade svar:

Jag får noll i ränta på mitt lönekonto. Vad kan jag göra med pengarna innan räkningarna dimper ned? 

För transaktions- och lönekonton finns i regel ingen ränta. Alla banker, traditionella- som nätbanker, brukar däremot erbjuda sparkonton där du får en viss ränta på pengarna och samtidigt har fria uttag. Genom att arbeta aktivt med att ha så lite pengar som möjligt på ditt transaktionskonto så kan du tjäna någon procent per år. Men eftersom räntan i dag är så låg så innebär denna typ av engagemang rätt låg avkastning i förhållande till arbetsinsatsen.

Jag har en slant över att placera på riktigt lång sikt, och där jag dessutom kan tänka mig lite högre risk, vad ska jag göra?

Köp andelar i en aktiefond eller köp aktier i några investmentbolag. För den som vill engagera sig mycket kan en aktieportfölj om ca 10 bolag vara lämplig. Men ett sådant sparande kommer naturligtvis att kräva lite mer av dig i form av engagemang. Tänk också på att inte investera hela beloppet vid ett och samma tillfälle – utan att sprida ut köpen vid flera tillfällen för att minska risken.

Jag vill ha ett bekvämt månadssparande till mina barn. Kan du rekommendera något?

Sparande till barn är ett långsiktigt sparande och därför kan vi ta högre risk.  Ett börssparande är det som gäller. Du kan tänka på liknande sätt som för ditt eget långsiktiga sparande som jag talade om i tidigare frågan. När det gäller aktiefonder finns det två olika huvudtyper: aktiva och passiva aktiefonder. Hos de aktivt förvaltade aktiefonderna  finns det en förvaltare som tillsammas med sina analytiker försöker få en högre avkastning än index men pga. avgifterna så brukar sju av tio bli slagna av sitt jämförelseindex. De passiva aktiefonderna försöker bara att återspegla en viss marknad eller index och har därför väsentligt lägre avgifter vilket ofta gör att de går bättre än de aktivt förvaltade alternativen.

Jag är nog ganska ointresserad av sparande. Vilken typ av produkter skulle du direkt avråda mig från att investera i?

Undvik alla sparprodukter du inte förstår dig på! Låter det för bra för att vara sant så är det tyvärr ofta det. Som riktmärke kan man ha att ränteprodukter som avkastar mer än 1,5 procent alltid kommer att innebära en risk. Undvik också generellt paketerade produkter med unika egenskaper – även om säljaren på banken börjar tala om garantier. Det bästa är att försöka hålla sig till rena sparprodukter med så få mellanhänder som möjligt.

Jag har en liten buffert för oförutsedda utgifter. Den måste finnas tillgänglig om något inträffar, men får gärna förräntas en aning. Vad ska jag göra?

Om bufferten ständigt skall finnas tillgänglig så är det inte lämpligt att ha pengarna på börsen. Välj istället att ha pengarna på ett högräntekonto.

Jag har en tjänstepension genom jobbet och förvaltaren tjatar som en galen papegoja om att jag ska göra ett aktivt val, antingen en traditionell försäkring eller en fondförsäkring. Vad ska jag välja?

För den som vill vara mer aktiv med sin pension och byta fonder då och då så är det en fondförsäkring som gäller. Generellt kan man säga att den frihet som kommer med denna försäkring är förenad med högre kostnader, men det finns alternativ som inte tar ut några fasta avgifter. Traditionella försäkringen passar den som vill ha garantier för att få en viss pension, men den garantin kommer eventuellt att kosta dig i form av lägre avkastning eftersom förvaltaren då väljer en högre andel räntesparande. Inställning till risktagande och viljan att engagera sig blir därför de två viktigaste faktorerna i valet mellan de två formerna.

Jag vet att det finns något som heter premiepension, men orkar inte sätta mig in i alla fonder. Vad ska jag välja? 

Ickevalsalternativet är inte så dumt om du inte vill engagera dig. Sjunde AP-fonden är de som sköter den sk. Soffliggarfonden och den har normalt en hög exponering mot svenska börsen och har dessutom låga avgifter. Men för den som vill engagera sig finns stora möjligheter att både ta mer eller mindre risk och på så sätt påverka sin framtida avkastning. De som har varit mest framgångsrika i premiepensionen har oftast varit skickliga på att ha en hög andel räntefonder då börsen har skakat.

Jag har ett lån på huset, ska jag amortera eller spara?

Först och främst ska du se till att förhandla räntan därefter beror svaret på om du har en bra självdisciplin eller inte. Personer som har en tendens att lockas av konsumtionsfrestelser riskerar att norpa sparkapitalet i svaga ögonblick. För dessa så är amortering lysande, eftersom sparandet inte blir tillgängligt på ett enkelt sätt. För den som har god karaktär kan däremot börssparande vara att föredra – om man betraktar det på längre sikt än tio år. Men det innebär samtidigt en högre risk därmed en potentiellt högre avkastning.

Jag har bestämt mig för att börja spara i aktier och fonder och måste nu välja mellan en vanlig depå eller Investeringssparkonto. Vad ska jag välja?

Investeringssparkontot är nytt sedan årsskiftet och innebär mycket förmånliga villkor för dig som vill skapa pengar på börsen. Du betalar en schablonmässig skatt på under 0,5 procent per år för hela kapitalet och slipper då samtidigt allt vad deklaration heter. Allt som sker inom Investeringskontot är skattemässigt neutralt vilket gör att du inte betalar skatt för vare sig vinster eller utdelningar, men du kan heller inte dra förluster. Schablonskatten är det enda som dras. I nästan alla lägen är denna kontoform att föredra om det handlar om börssparande.

Lycka till!

Günther Mårder

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link