Nordnetbloggen

Norden topp 10

Detta inlägg är marknadsföring.

Morgonrapport fredag 23 november

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI föll 0.7 procent under torsdagen och befinner sig nu en bit under den kritiska 546 punkters nivån. På Investtechs medellångsiktiga kursgrafer finns inga nya stödnivåer. Det betyder att kursen kan falla snabbt och mycket. Kurs under 546 punkter är en säljsignal för Stockholmsbörsen.

På medellång sikt har vi ingen klar trendriktning men den långsiktiga kursgrafen visar att trendkanalen fortfarande är stigande, med stöd omkring 510-nivån. Vid brott under den nivån finns inget starkt stöd förrän vid 435. Det motsvarar cirka 20 procent ned från dagens nivå, så fallhöjden är stor.

Investtechs hausseindex har fallit från runt 60 för en dryg månad sedan till cirka 30 vid torsdagen stängning. Det visar att optimismen hos investerarna har fallit kraftigt och indikerar att det nu är en stor majoritet av pessimister bland både de kortsiktiga och långsiktiga investerarna. Det svaga hausseindexet förstärker säljsignalerna i kursgrafen.

Stockholmsbörsens insynspersoner är däremot mycket positiva för tillfället, vilket är ett neutraliserande bidrag till den tekniskt negativa bilden. Den senaste månaden har Investtech registrerat 598 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 171. Köpandelen på månadsbasis är därmed hela 78 procent. På årsbasis är köpandelen också mycket hög med 74 procent. Vi får leta oss tillbaka till 2012 för att hitta högre värden. Det visar att en stor majoritet av börsens insynspersoner som handlar aktier har stor tilltro till sina egna bolag, och indikerar att börsen är fundamentalt billig.

De sista två åren har OMXSPI i genomsnitt stigit 1.5 procent i december, följt av cirka sju procent fram till maj. Noterbart är att det är stor variation från år till år, vilket sammantaget gör att det inte räcker till att förändra säljekommendationen.

Indexet är tekniskt negativt på medellång sikt.

Skrivet av analytiker David Östblad

Se veckans Webb TV+ med marknadsutsikterna för Stockholmsbörsen!

Norden topp 10 – vecka 47

Veckans Norden topp 10 består av fem svenska,  tre norska, två danska och inga finska aktier.

Få gratis tillgång till Investtechs analyser i 14 dagar!

Listan baseras på Investtechs automatiska tekniska analyser på medellång sikt. Analyserna görs av algoritmer som identifierar aktiens trendstöd och motståndformationer samt volymutveckling. Urvalet omfattar aktier med en omsättning på över 1 miljon euro i snitt per dag under den senaste månaden. Analyserna baserar sig på kvantitativa faktorer och bör betraktas som inspirationskälla och marknadsföring.

1.  Vestas Wind Systems(VWS.CO) – 22 nov 2018. Senaste slutkurs: 466.6 (-1.3)
En närmast horisontell trendkanal är bruten uppåt på medellång sikt. En fortsatt stark utveckling indikeras. Aktien har nu stöd vid eventuella attacker nedåt mot trendlinjen. Gav också köpsignal från en rektangelformation vid brottet upp genom motståndet vid 464. Ger signal om vidare uppgång till 530 eller mer. Aktien närmar sig stödet vid cirka 455 kroner, vilket kan ge en reaktion uppåt. Volymtoppar och volymbottnar motsvaras väl av toppar och bottnar i kursen. Det styrker trendbrottet. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt.
2.  MIPS AB (publ)(MIPS.ST) – 22 nov 2018. Senaste slutkurs: 119.2 (0)
MIPS AB (publ) ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt. Stigande trender indikerar att bolaget är inne i en positiv utveckling och att köpintresset bland investerare ökar. Aktien testar stödet vid cirka 115 kronor. Det borde ge en reaktion uppåt, medan ett brott nedåt genom 115 kronor utlöser en säljsignal. RSI är över 70 efter en god kursuppgång de sista veckorna. Aktien har ett starkt positivt momentum och ytterligare uppgång indikeras. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt.
3.  Hansa Medical AB(HMED.ST) – 22 nov 2018. Senaste slutkurs: 275.4 (1.4)
Hansa Medical AB ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt. Detta signalerar ökande optimism bland investerare och indikerar ytterligare kursuppgång. Har tagit ut målkursen vid 310 efter brott på en rektangelformation. Kursen har nu fallit tillbaka något, men formationen indikerar vidare uppgång. Aktien har stöd vid cirka 220 kronor och motstånd vid cirka 347 kronor. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt.
4.  Flex Lng(FLNG.OL) – 22 nov 2018. Senaste slutkurs: 13.2 (0.45)
Flex Lng ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt. Detta signalerar ökande optimism bland investerare och indikerar ytterligare kursuppgång. Aktien har brutit upp genom motståndet vid cirka 13.00 kroner. Vidare uppgång är därmed signalerad, och det är nu stöd vid 13.00 kroner vid reaktioner tillbaka. Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt.
5.  Scatec Solar ASA(SSO.OL) – 22 nov 2018. Senaste slutkurs: 69.2 (0.2)
Investerare har över tid stadigt betalt allt högre priser för att köpa in sig i Scatec Solar ASA och aktien ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt. Detta signalerar ökande optimism bland investerare och indikerar ytterligare kursuppgång. Har stigit kraftigt efter köpsignal från en rektangelformation vid brottet upp genom motståndet vid 52.89. Målkursen vid 65.83 är nått, men formationen signalerar fortsatt utveckling i samma riktning. Aktien har stöd vid cirka 65.00 kroner. Positiv volymbalans visar att volymen är högre på uppgångsdagar än på nedgångsdagar. Det indikerar att optimismen är ökande hos investerare. Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt positivt, med RSI över 70. Det indikerar ökande optimism hos investerarna och ytterligare kursuppgång för Scatec Solar ASA. RSI-kurvan visar en stigande trend, vilket understödjer den positiva trendbilden. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt.
6.  Betsson(BETSB.ST) – 22 nov 2018. Senaste slutkurs: 70.18 (-0.57)
Betsson visar ingen klar trend på medellång sikt. Har rekylerat tillbaka efter att ha tagit ut målkursen på 76.57 efter brott på en dubbelbotten-formation. Etablerad notering över 70.49 kommer att ge nya positiva signaler till aktien, medan brott på motsatta sidan av formationen är en stark säljsignal. Aktien testar stödet vid cirka 70.00 kronor. Det borde ge en reaktion uppåt, medan ett brott nedåt genom 70.00 kronor utlöser en säljsignal. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt.
7.  Sensys Gatso Group AB(SENS.ST) – 22 nov 2018. Senaste slutkurs: 1.98 (0.13)
Sensys Gatso Group AB ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt. Detta signalerar ökande optimism bland investerare och indikerar ytterligare kursuppgång. Aktien har stöd vid cirka 1.48 kronor och motstånd vid cirka 2.90 kronor. Volymen har tidigare varit hög runt kurstoppar och låg runt kursbottnar. Volymbalansen är också positiv, vilket styrker trendbilden. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt.
8.  SalMar Asa(SALM.OL) – 22 nov 2018. Senaste slutkurs: 467.6 (-16.6)
SalMar Asa ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt. Det visar att investerare över tid har köpt till stadigt högre kurser för att komma in i aktien och indikerar en bra utveckling för bolaget. Aktien närmar sig stödet vid cirka 440 kroner, vilket kan ge en reaktion uppåt. Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt.
9.  Latour B(LATOB.ST) – 22 nov 2018. Senaste slutkurs: 107.9 (-0.8)
Investerare har över tid stadigt betalt allt högre priser för att köpa in sig i Latour B och aktien ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt. Stigande trender indikerar att bolaget är inne i en positiv utveckling och att köpintresset bland investerare ökar. Befinner sig i en rektangelformation mellan stödet på 102 och motståndet på 112. Etablerat genombrott på en av dessa nivåer signalerar fortsatt utveckling i samma riktning. Aktien har stöd vid cirka 104 kronor och motstånd vid cirka 114 kronor. Volymtoppar och volymbottnar motsvaras väl av toppar och bottnar i kursen. Det styrker trendbilden. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt.
10.  Ørsted A/S(ORSTED.CO) – 22 nov 2018. Senaste slutkurs: 433 (-3.5)
Ørsted A/S ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt. Stigande trender indikerar att bolaget är inne i en positiv utveckling och att köpintresset bland investerare ökar. Aktien har stöd vid cirka 415 kroner. Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt.

Trevlig helg!

Espen Grønstad

Få gratis tillgång till Investtechs analyser i 14 dagar!

Följ dina aktier med Investtech hos Nordnet!

Följ dina aktier med Investtechs App!

—————–

Analysene er utarbeidet av Investtech.com AS («Investtech») i henhold til Investtechs retningslinjer og disclaimer. Analysene skal anses som inspirasjonskilde og markedsføring, og bygger på kilder som Investtech anser som troverdige. Investtech garanterar inte fullständigheten eller korrektheten av analyserna. Eventuell exponering utifrån de signaler som framkommer i analyserna görs helt och fullt på den enskilda investerarens räkning och risk. Investtech är inte ansvarig för någon form för förlust, varken direkt eller indirekt, som uppstår som en följd av att ha använt Investtechs analyser. Upplysningar om eventuella intressekonflikter kommer alltid att framgå av analysen. Ytterligere information om Investtechs analyser finns på www.investtech.com/disclaimer.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link