Nordnetbloggen

Uppdaterad: Hetaste utdelningsaktierna i Norden

Årets stora utdelningssäsong står för dörren. I detta inlägg kollar jag på Nordiska listan för tio utdelningsaktier. Jag kollar också på vilka aktier som delat upp utdelningen för dig som ägare. Hela listan hittar du på vår nya sida UtdelningsGuiden 2019.

God utdelning i hela Norden

Jag tog fram listan på aktierna med högst utdelning nyligen, där svenska utdelnings favoriterna listades. Många frågade efter nordiska utdelningsaktier som komplement, så här har jag grävt fram de bästa utdelningsaktierna i Norden. Listan är sorterad på large cap aktier på de nordiska börserna utom Sverige.

Jag har sorterat bort Nordea och Telia, förvisso är Nordea finskt bolag men den aktien är ju på svenska listan så tråkigt att ha den igen. Telia är svensk bolag så roligare att ha bara nordiska, aktien handlas i Finland och därmed dök upp i listan.

Nordiska utdelningslistan:

Aktie Direktav. Utdelning X-dag Land Bransch
Citycon 7,7% 0,12 EUR 2019-03-14 Finland Fastighetsbolag
Sampo 6,8% 2,85 EUR 2019-04-10 Finland Försäkring
Danske Bank 6,5% 8,50 DKK 2019-03-19 Danmark Banker
DNA 6,3% 1,10 EUR 2019-03-29 Finland Elförsörjning
Spar Nord Bank 6,2% 3,50 DKK 2019-04-11 Danmark Banker
Sydbank 6,0% 9,36 DKK 2019-03-22 Danmark Banker
Tieto 5,7% 1,45 EUR 2019-03-24 Finland IT-Konsulter
Sparebank 1 Midt Norge 5,6% 5,10 NOK 2019-03-29 Norge Banker
DNB 5,2% 8,25 NOK 2019-05-02 Norge Banker
Mowi 5,1% 2,60 NOK, delår 2019-02-22 Norge Livsmedel

OBS Uppdaterad: Tidigare DNO hade fått fel valutakurs hos borsdata.se och är bortplockad.

Högst upp hittar vi finska fastighetsbolaget Citycon som äger ett flertal shoppingcenter runt om i hela Norden. Bland annat har man Kista Gallerian i Stockholm i portföljen.

Generellt mycket banker som kommer högt upp på utdelningslistor bland både svenska och nordiska aktier. Danske Bank har en direktavkastning på 6,5%. Banker är som bekant en pressad sektor efter diverse penningtvättsskandaler vilket gjort att aktiekurserna fallit ned en hel del. Ännu har de flesta banker en god utdelning och ingen har sänkt på grund av penningtvättsskandal. Vad de stora konsekvenserna blir får vi kanske se först i nästa års utdelning.

Sampo är en stark utdelningsaktier som år efter år kommer högt upp på utdelningslistorna.

Utdelning hela året – en möjlighet?

Tillbaka till Sverige. Det har varit ett ökat intresse från många av våra stora utdelningsbolag att dela upp sin utdelning över året. Mer specifikt är det halvårsvis utdelning som vunnit mark senaste åren bara. Alltså ena halvan delas ut nu under våren och sen trillar andra halvan in på kontot under hösten. Så det är inte tal om att utdelningen dubblas, utan bara att den delas upp och distribueras på fler tillfällen över året. Även ett gäng kvartalsutdelare finns numera att hitta på Stockholmsbörsen. Det är stamaktier vi pratar om nu, preferensaktier är sedan tidigare kända kvartalsutdelare men preffar är en annan typ av aktie helt och hållet.

Den största anledningen till denna uppdelning är primärt för att underlätta kassaflödet för bolagen. Då det är stora summor som delas ut så blir det vanligtvis en stor engångspost kassaflödesmässigt, men med uppdelat så kan pengarna skeppas ut på flera tillfällen. I vissa tillfällen kan det dessutom ge ökad möjlighet för bolaget att förränta pengar under resterande del av året och på sikt dela ut mer.

En hake är att svensk lagstiftning inte är anpassad för detta. Det är alltid föregående års vinst som delas ut, vilket gör att aktieägarna behöver vänta ännu längre innan de får sina pengar om det delas ut på hösten. Det är nämligen bolagsstämman behöver besluta om utdelning. Optimalt hade varit om bolagsstämman kunde ge mandat till styrelsen att besluta om utdelning. Med mandatet hade det kunna distribueras löpande utdelning från den löpande verksamheten, så om det är i de flesta andra länder.

Återköp, vilket också är en metod för att dela ut vinst till aktieägare, går idag att styrelsen får mandat och därmed kan göra återköp löpande. Det är en vanlig punkt på agendan på bolagsstämman att ge mandat för återköp. Här skulle jag vilja se en uppdatering av ABL (aktiebolagslagen) som reglerar detta.

Listan på delårsutdelare:

Halvårsutdelare Direktavkastning Kvartalsutdelare Direktavkastning
Ahlstrom-Munksjö Oyj 3,70% Autoliv 2,80%
Astra Zeneca 3,20% Hemfosa 3,00%
Atlas Copco 2,70% Klövern 3,80%
Beijer Ref 3,78% Kungsleden 3,29%
Bonava 4,51% Lundin Mining 2,80%
BTS Group 2,09% Oriflame 8,90%
BillerudKorsnäs  3,70%    
Castellum 3,60%    
Diös 4,20%    
Duni 4,83%    
Electrolux 3,50%    
Elekta 1,30%    
Epiroc 2,45%    
H&M 7,10%    
Husqvarna 2,90%    
Investor 3,10%    
LeoVegas 4%    
NCC 2,90%    
NP3 Fastigheter 4,05%    
Resurs  6,30%    
Scandic  4,20%    
Telia 5,90%    
Thule 3,40%    
Wallenstam 2,20%    

Missa inte UtdelningsGuiden 2019 där du hittar aktierna med högst direktavkastning, viktiga X-dagar samt information och inspiration rörande utdelningar.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

17
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
lennart
Gäst
lennart
Dno 1.61? 0.2 har jag för mig? Vad gäller?
Lennart Hagegård
Gäst
Lennart Hagegård
Varför tas inte preferensaktier upp bland utdelningsaktierna??
Krister Ripstrand
Gäst
Krister Ripstrand
Hej, blir ännu en gång förvånad över att Ocean Yield, Norskt Large Cap – bolag, inte finns med på listan. Delar ut kvartalsvis och har under lång tid legat runt 10% direktavkastning. Nackdelen är att man får vänta på källskatten som numera tas ut med 25% på Norska aktier. I en ISK får man dessutom hantera de sista 10%-en själv med Norska myndigheter, vilket man inte behöver i en Kapitalförsäkring.
Tony Berglund
Gäst
Tony Berglund
Var någonstans hittar du att DNO delar ut 1,61 NOK i år? Jag hittar bara att de delade ut 0,20 NOK förra året, och skall ge samma utdelning i år.
Aktiemarx
Gäst
Aktiemarx
Pandora ligger kring 5,4% också på dagens kurs.
Kristin Hellström
Gäst
Kristin Hellström
Hej, tack för bra inlägg. Men undrar varför du inte har med isländska aktier?
Tony Berglund
Gäst
Tony Berglund
Nordea? Swedbank? Båda 8-9% i år.
J.O.
Gäst
J.O.
Hej Alex, ytterligare en kvartalsutdelare: Kungsleden. Och här har du ett gäng svenska halvårsutdelare som saknas i din lista: Beijer Ref, BillerudKorsnäs, Bonava, BTS Group, Duni, Epiroc, LeoVegas, NP3 Fastigheter, Resurs Holding, Scandic Hotels Group.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link