Hoppa till huvudinnehållet

Back to börs – Bredda aktiekunskaperna inför börshösten

Börshösten står för dörren och det är dags att göra sig redo. Här kommer lite tidlös kunskap för att lyckas på börsen. För är det något vi har lärt oss av år 2020 så är det att även det mest otänkbara kan hända. I lägen av hög osäkerhet så är det bra att ha robust kunskap och rätt mental inställning för att nå dina sparmål på lång sikt. Här kommer några.

Live utbildningstillfälle

Vill du lära dig mer och ha möjligheten att ställa frågor så kolla in detta livesända utbildningstillfälle. Vid lunch den 2 september så sänder jag live på vår youtubekanal. Givetvis kan du se klippet i efterhand också.

Börsens potential på lång sikt

Bilden ovan visar stockholmsbörsens graf inklusive utdelning senaste 70 åren. I tabellen under så har jag räknat ut hur sannolikheten för positivt utfall ser ut efter en viss tidsperiod. Exempelvis första kolumnen för 1 månad så har jag räknat på alla månadsperioder under dessa 70 år.
62 % av alla månader har varit positiva, det är totalt 522 positiva månader.

Den genomsnittliga avkastningen är ca 1 %, där den bästa månaden är 28 % och den sämsta är -22 %. Vad vill jag säga med detta då?
På kort sikt kan väldigt mycket hända och det kan upplevas som näst intill slumpmässigt om börsen går upp eller ner under en månad. En del månader kan dessutom vara kraftigt positiva och en del kraftigt negativa.

En intressant brytpunkten är vid 10 år, historiskt sett så har varje 10 års period varit positiv. Även om du började aktiespara på toppen av IT bubblan i mars år 2000 så hade fortfarande ett positivt utfall efter 10 år.
Sen är skillnaden stor i högsta värdet och lägsta värdet, den bästa 10 års perioden gav 1707 % samtidigt som den sämsta 10 års perioden gav fjuttiga 6 %.

Poängen är att långsiktighet lönar sig. Det har varit enklare att hantera portföljen om man har en mental inställning till börsen på lång sikt. Exempelvis 1 års perioder så är 77 % positiva, men bästa 1 års perioden gav 136 % och sämsta gav -45 %. Med andra ord så kan mycket hända på kort sikt, våga lyfta blicken och fokusera på att investera på lång sikt så har det varit ganska enkelt:
Köp aktier och behåll – den kanske mest framgångsrika strategin.

Från ett år till ett annat

I diagrammet på förra bilden så ser du den genomsnittliga avkastningen för alla 1 års perioder var 15%. Värt att tänka på att den siffran inte är inflationsjusterad, utan vad börsen inklusive utdelning gett under den tiden.

Men i praktiken så är det inte några stabila 15 % du kan förvänta dig. Grafen ovan visar alla kalenderår tillbaka till 1980. Det är inte ett enda år som faktiskt ger avkastningen 15 %. Om man kollar intervallet 10-20 % så är det enbart 4 st kalenderår som faller inom det spannet.

Med andra ord; Börsen kommer att leverera ett mer volatilt utfall. Ibland råder det eufori på börsen och ibland total pessimism. Men flest staplar hittar du på positivt utfall.

Ytterligare en lärdom från år 2020 är att tiden det kan ta för börsen att gå ifrån eufori till pessimism och tillbaka till eufori kan gå väldigt fort. Tänk att amerikanska börsen noterade all time high under februari månad för att sen bevittna en av de snabbaste nedgångarna under modern tid under mars och april månad för att nu vara tillbaka på all time high nivåer igen.

Aktieutdelningens betydelse

Aktieutdelningen har bidragit till stor del av den totala avkastning som skapats på stockholmsbörsen under senaste århundradet. Den blåa linjen visar hela stockholmsbörsen inklusive utdelning, den gråa är bara prisutvecklingen.

Utdelning är förvisso bara en del av avkastningen och på kort sikt så spelar det egentligen inte så stor roll om du får 5 % i kursvinst eller 5 % i direktavkastning (utdelning i förhållande till aktiepriset). Det är lika mycket avkastning i båda fallen.
Poängen med bilden ovan är vad som händer när du tar utdelningen och återinvesterar genom att köpa fler aktier – då kommer du åt den efterlängtade ränta-på-räntan.

Så kom ihåg: Se till att bygga en vana av återinvestera och månadsspara in på börsen. Det hjälper dig skapa den ackumulerande effekt som skapar stor avkastning på lång sikt.

För den som vill leta efter utdelningsaktier så är detta bra parametrar att söka på.

  • Hög utdelningstillväxt
    Gärna 10år av stigande utdelning, eller åtminstone inte sänkt utdelningen under dessa åren.
  • Hög lönsamhet
    Jag gillar nyckeltalet ROE, det mäter vinsten i förhållande till det egna kapitalet(EK). Ju högre vinst och mindre EK som behöver hållas i bolaget desto högre ROE. Högre innebär effektivare vinstmaskin.
  • Rimlig utdelningsandel
    Om för hög del av vinsten delas ut, så blir det svårt att förbli konkurrenskraftig framöver. Så rimlig utdelningsandel är att eftersträva, men inte för låg heller. Om du nu letar utdelningsaktier så vill du att bolaget premierar utdelning. Upp till 80% utdelningsandel är en ganska rimlig nivå, flesta bolag brukar ligga kring 50-60% av vinsten delas ut.
  • Rimlig direktavkastning
    Högre direktavkastning är egentligen det man vill ha, det betyder att du får mer utdelning för dina pengar. Men samtidigt så måste man komma ihåg att utdelningen är ett nollsummespel för företaget. Det är pengar som lämnar kontot till aktieägarna. Om direktavkastningen är hög så finns det anledning att anta att utdelningen kan komma att sänkas framöver. Kring 2,5% och uppåt är en bra direktavkastning.

Fokus på riskspridningen under hösten

Fundera över om du har tillräcklig riskspridning i portföljen. Minst 10 aktier och/eller 5 fonder, sen efter tycke och smak beroende på om du har tid och ambition att följa upp dina investeringar.
Om du oroar dig för turbulentare tider så är det en bra idé att redan nu se över portföljens konstellation.

Det finns egentligen inget exakt mått på hur din portfölj ska se ut, utan det är högst individuellt efter egen förmåga och ambition. Poängen jag vill förmedla är att du gärna får funder över om din portfölj just nu är i linje med just din förmåga och ambition.

Att sprida sig lite även utomlands kan vara en sund idé. Svenska börsen utgör ungefär 1% av det totala börsvärdet på global nivå. Dels så finns det bolag som vi inte riktigt har i Sverige, så som stora teknikjättar som man hittar i USA eller olja och laxbolag som man hittar i Norge. Så dels är utländska investeringar ett bra sätt att bredda portföljen.

Tänk på att utländska investeringar medför valutaväxling. Hur den utländska valutan rör sig mot svenska kronan kommer att påverka din totalavkastning. Här delar jag några fler tips kring att köpa utländska aktier.

Håll dig uppdaterad och håll huvudet kallt

Vad nu börshösten har att erbjuda får vi se. Det finns klart orosmoln på börshimmelen, men det är inte utan att det också skapar bra affärsmöjligheter. Det gäller att vara på tårna och försöka tänka rationellt så kan du ta dig igenom börshösten som en vinnare.

Hur förbereder du dig? Något som du lägger lite extra vikt vid nu inför börshösten? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm