Nordnetbloggen

Ny bloggare, vem är jag?

Jag är ny skribent på Nordnetbloggen, vem är då jag? Jag heter Roger Jansson och är en Nordnetveteran som har arbetat tio år på företaget. Några Nordnetkunder kanske känner igen mig från tjänsten Experterna på Nordnet, där jag sedan länge förvaltar en aktieportfölj med riktiga pengar. Andra kanske har träffat mig på någon av alla de kundträffar jag varit med på under åren på Nordnet. Min nuvarande roll är som ansvarig för Nordnets förvaltningstjänster och som finansiell expert inom affärsområdet innovation. Det innebär att jag exempelvis ligger bakom tjänster som Investeringsguiden och de placeringsförslag som förekommer där. Jag har annars jobbat med att bevaka och skriva om de finansiella marknaderna i över 20 år. Innan Nordnet har jag hunnit med ett par år på tidningen Affärsvärlden och jag var därefter med och startade analysföretaget Redeye, där jag arbetade som analytiker och aktiestrateg.

Vad kommer jag att skriva om? Jag kommer att skriva om min syn på de finansiella marknaderna och hur jag tänker och resonerar för att skapa bästa möjliga avkastning i mina placeringar. Det kommer att handla mycket om aktiemarknaden, men jag följer även makro, räntor, råvaror, valutor etc. Under min karriär har jag hela tiden strävat efter förstå och bemästra de finansiella marknaderna och att bli en så bra placerare som möjligt. Jag har jag vänt på de flesta stenar i jakten på kunskap och insikt. Makroekonomi, fundamental analys, teknisk analys, marknadspsykologi etc är områden jag har fördjupat mig i och som alla präglar min placeringsfilosofi.

För att bli en riktigt framgångsrik placerare är min uppfattning att man måste gå emot den allmänna uppfattningen och det som är populärt för tillfället. De finansiella marknaderna tenderar att göra tvärtemot det som de flesta förväntar sig. Jag försöker därför utmana det som jag uppfattar som allmänt accepterat och utmanar även mig själv och försöker hela tiden tänka i alternativa banor till etablerade sanningar. Varje transaktion på de finansiella marknaderna har två parter, en köpare och en säljare, och jag försöker sätta mig in i båda sidornas perspektiv och tankesätt innan jag agerar. Jag tänker i olika scenarier som jag sedan stämmer av mot det jag ser på marknaden, i media och bland människor omkring mig. På det sättet behöver jag aldrig bli förvånad eller överraskad när marknaderna som vanligt gör det oväntade.

Mina inlägg kommer också kretsa en hel del kring den aktieportfölj jag förvaltar, som finns med i såväl tjänsten Experterna som på Shareville. Jag har förvaltat portföljen med nuvarande strategi sedan 2011 och har slagit mitt jämförelseindex varje år och även börsindex i såväl uppgång som nedgång. Sedan starten 2011 är min portfölj upp 75 procent mot 48 procent för mitt jämförelseindex och 60 procent för börsindex. Där använder jag såväl taktisk allokering som val av enskilda aktier för att leverera bästa möjliga avkastning.

Portföljen har ett normalläge på 70 procent aktier och 30 procent räntebärande. Jag brukar ha upp till 15 bolag i portföljen (9 i skrivande stund) och andelen aktier kan gå så högt som 100 procent när jag är positiv till marknaden och så lågt som 30 procent när jag är riktigt defensiv. På det sättet kan jag anpassa portföljen efter min bedömning av marknadsläget och trenden och samtidigt skapa meravkastning genom aktieval. För tillfället har jag 73 procent aktier och ligger alltså nära normalläge, men mer om min marknadssyn vid ett annat tillfälle. Jag hoppas att jag kan tillföra något till Nordnetbloggen och ska göra mitt bästa för att bidra med intressanta inlägg och perspektiv.

Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link