Nordnetbloggen

”Ingen vinstskatt på onoterade aktier i kapitalförsäkring”

Sverige är ett fantastiskt innovationsland som under många år producerat nya spännande bolag. Det finns ett otal exempel på hur en idé på ett papper efter några år transformerats till en succé på börsen. Innovationsklimatet och det ökade antalet start-ups ställer nya krav på oss i branschen att tillhandahålla rätt struktur för hur aktier i dessa bolag ska ägas.

Tillsammans med vår samarbetspartner Kaptena är vi glada och stolta över att kunna erbjuda våra kunder möjligheten att äga onoterade aktier i en kapitalförsäkring. Konceptet vänder sig till dig som redan har onoterade värdepapper som du vill flytta till Nordnet, men också till dig som än så länge bara funderat på att köpa in dig i ett bolag på väg till börsen.

Det som framför allt sticker ut hos en kapitalförsäkring jämfört med andra sparformer är skillnaden i beskattning och deklaration. För de start-ups som lyckas med sina tillväxtambitioner väntar en relativt stor värdeökning på kort tid, och den vinstskatt ägarna får betala vid en försäljning riskerar att bli riktigt stor om aktierna förvaras i en vanlig aktiedepå. Placerar du dina onoterade aktier i en kapitalförsäkring, får du istället för vinstskatt på 25 procent betala en låg årlig schablonskatt. Samma gäller för utdelningar – istället för direkt skatteuttag på 25 procent, debiteras schablonskatt. Du slipper också deklarera dina köp och försäljningar.

Vår målsättning har varit att skapa en produkt som är enkel, transparent och har ett lågt pris. Du kan ha en och samma kapitalförsäkring för onoterade och noterade värdepapper, och det är enkelt att följa utvecklingen för ditt innehav när du är inloggad på nordnet.se. Har du onoterade aktier hos en annan bank kan du flytta dessa till Nordnet utan skattekonsekvenser.

Vår kapitalförsäkring för börsnoterade värdepapper är gratis precis som tidigare. För onoterade innehav tar vi ut en avgift på 3 000 kronor per värdepapper, plus en rörlig årlig försäkringsavgift som står i relation till värdet. Att hantera onoterade värdepapper innebär ett större manuellt arbete för oss, vilket också är förklaringen till avgiften.

Samarbete med experter inom värdering

För ett onoterat värdepapper kan du inte följa värdeutvecklingen på en börs. Därför har vi inlett ett samarbete med Kaptena, ett externt bolag som värderar onoterade aktier. Vårt samarbete tar sin utgångspunkt i Kaptenas gedigna erfarenhet av bolagsvärdering och vår vision om att förenkla och tillgängliggöra sparande för fler. Varje kvartal värderas ditt onoterade innehav, och värdet importeras till ditt Nordnetkonto och ligger till grund för bland annat schablonbeskattningen.

I praktiken börjar du med att öppna en kapitalförsäkring hos Nordnet och vänder dig därefter till Kaptena för en värdering. Inom ett par veckor kan du vara igång med din nya kapitalförsäkring.

Bästa hälsningar,
Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Här hittar du mer information om vår kapitalförsäkring för onoterade innehav. Hör gärna av dig med kommentarer eller frågor.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

10
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Gustaf
Gäst
Gustaf
Hej, Bra produkt! Funkar det även om jag redan har onoterade innehav hos er? Funkar onoterade utländska bolag? Mvh Gustaf
Sievert
Gäst
Sievert
Hur fungerar värderingen av aktierna? Skatten i en KF är ju baserad på värdet av ditt innehav. Någon måste ju sätta ett ’rimligt’ pris på aktien för att beskattningen ska bli korrekt.
Johannes
Gäst
Johannes
Hej, Är det inte 25 % i skatt på onoterade innehav? Vinsten kvoteras väl med 5/6-delar av 30 %? MVH Johannes
Nordnet
Medlem
Nordnet
Hej Johannes! Onoterade innehav i en Kapitalförsäkring fungerar på samma sätt som noterade när det gäller beskattning. Det vill säga att det dras en årlig schablonskatt av värdet. /Andreas
Johannes
Gäst
Johannes
Hej Andreas, Nu syftade jag på beskattningen utanför kapitalförsäkring! I texten ovan står det ”Placerar du dina onoterade aktier i en kapitalförsäkring, får du istället för vinstskatt på 30 procent betala en låg årlig schablonskatt”. Jag vill hävda att vinstskatten är 25 % utanför kapitalförsäkringen, se länken till skatteverket: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2019.8/2801.html Tacksam för förtydligande! MVH Johannes
Nordnet
Medlem
Nordnet
Hej igen, Då missförstod jag. Helt riktigt är det 5/6 av kapitalskatt i normalfallet. Uppdaterar artikeln. Tack för feedback!
Pelle
Gäst
Pelle
Varför tar ni Kaptena/ni en avgift på 3000kr/år? Finns ingen fördel i min mening om man inte vet att bolaget ska noteras i framtiden? Till ex Hancaps pref aktie är det ingen info om vad som ska hända i framtiden.
Nordnet
Medlem
Nordnet
Tack för din kommentar, alltid bra med feedback. Det är ett relativt omfattande manuellt arbete som föranleder den avgiften. Som investerare behöver man själv värdera om man tror/tycker att det är värt det. Bästa hälsningar Martin

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link