Hoppa till huvudinnehållet

Olof är instängd i fond – missar uppgången

Idag kontaktades jag av en sparare vi kan kalla Olof. Han är en av de många sparare som nu sitter fast i en av de räntefonder som tvingats stänga – räntefonder som marknadsförs som lågriskalternativ. Nu har Olof missat flera uppgångsdagar – och riskerar att missa än fler.

Diskussionen om företagsobligationsfonderna har gått varm. Jag varnade för flera veckor sedan för att fonderna innehåller högre risk än vad många tror här på bloggen. Det som gjorde att det kändes mycket angeläget att varna för den här fondtypen var förstås dels stöket på den amerikanska high yield-marknaden, men också det faktum att spararna stoppade in pengar i just företagsobligationsfonder i början av turbulensen, i februari.

Nu är frossan och likviditetstorkan på den svenska marknaden ett faktum. Det finns inga köpare och fonderna menar att de inte kan göra en adekvat prissättning av innehaven. Därför har de tvingats stänga. Några har öppnat igen, men Spiltan exempelvis tillhör de bolag som fortfarande har stängt sina fonder för uttag.

Olof är en av de sparare som alltså sitter fast. Han berättar för mig att han gick ur en högriskfond, Öhman Global Growth, och la pengarna på ett ställe han tänkte var säkert; Spiltan Räntefond. Den fonden marknadsförs på Spiltans hemsida som “ett alternativ till banksparande”. Riskklassificeringen är den lägsta, en etta på skalan. Olof började sedan föra tillbaka pengar till aktiefonder med högre risk efter börsfallen, helt enligt en uttänkt strategi som många använder sig av nu. Han hann föra över 15 procent av kapitalet – sedan stängdes Spiltan Räntefond för uttag.

Det är en katastrof att något sådant kan hända, och det ska inte hända i en fungerande marknad. Skulle börsen nu vända upp härifrån, och fonden fortsätter att vara stängd, missar Olof hela uppgången.

Därmed inte sagt att stängningen är helt fel att göra givet den situation fonderna nu tyvärr befinner sig i.

Fondbolag får inte behandla andelsägare olika. Den tolkning man skulle kunna göra är ju att det inte är att behandla alla andelsägare lika att sälja av innehav till skambud eller bara sälja av likvida innehav för att möta utflöden, så att andelsägare som är kvar i fonden sitter kvar med illikvida innehav det inte finns några köpare till. Man får fundera på vad alternativet vore, och hur vissa andelsägare då skulle kunna drabbas illa på bekostnad av andra i den här marknaden. Dock är det märkligt att fondbolagen gör olika bedömningar av läget, att vissa har öppnat igen och andra inte.

Men det som är allvarligt är hur fonderna har sålts in. Jag tror att jakten på avkastning i en nollräntevärld har gjort att många som egentligen kanske sökt ett räntesparande hamnat i företagsobligationer. Morningstars riskklassificering är heller inte anpassad för företagsobligationsfonder, eftersom den utgår från fondens standardavvikelse. Illikvida papper som inte prissätts regelbundet kommer då inte till uttryck i det måttet. Det blir missvisande.Man kan som sagt notera att Spiltan Räntefond har en risklass på 1.

Generellt bör fonder som kallar sig för “företagsobligationsfond” eller rentav “likviditetsfond” bli ännu tydligare med hur stor andel high yield-obligationer man har.

Det som nu krävs är att marknaden lugnar ned sig och där hoppas många att Riksbankens stödköp kan mildra stormen. Vi får hoppas att det ger effekt. Men sedan, när dammet lagt sig och vi tittar tillbaka på detta, så tycker jag man bör ta sig en funderare på hur den svenska företagsobligationsmarknaden verkligen har fungerat i det här läget. En marknad måste fungera bättre än så här om privatsparare ska tas in i den som investerare i hög utsträckning. Man måste också ha riskmått som är bättre anpassade för företagsobligationer.

Vad är er åsikt om detta?

Idag klockan 14.00 här på Nordnetbloggen svarar jag på era frågor om börs, sparande, privatekonomi, boendeekonomi och så vidare. Välkommen med era frågor och funderingar, inte minst kring detta, då!

/Frida

PS Olof heter egentligen något annat.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
12 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-30 16:51

Har per brev med bilagor daterat 17/3 fått rådet av Söderberg och Partner att lägga allt mitt kapital vid flytt till Er på: Nordnet – Spiltan räntefond Sverige. Hur värderar du det rådet under rådande omständigheter ?

Anonym
Anonym
2020-03-26 18:52

Det här är inte kul! Jag satte 75% av mitt PPM i Spiltan Räntefond för en månad sen och tänkte byta för några dagar sen, men fick nobben och det är fortfarande så. Jag vet inte vart rättvisan finns i det. Om man låst alla fonder så hade jag fattat galoppen, men det här. Grrrrrr

Anonym
Anonym
2020-03-26 13:02

Jag förstår inte varför det är nödvändigt att tillfälligt stänga för handel med fonderna för att “behandla alla lika”.

Är det inte att behandla alla lika om alla frit kan bestämma när de vil försöka att köpa/sälja sina innehav? Jovist, den som väntar för länge kanske kommer att sitta med Svarta Peter, men är det inte hur det altid fungerar på aktie- och obligationsmarknaden? Den som inte reagerer i tid riskerar att förlora sine pengar.

Anonym
Anonym
2020-03-26 09:58

Lite bedräglit namn på fonderna. De kallas räntefonder. Jag sitter själv fast men har lärt mig den hårda vägen. Mitt eget fel att jag inte kollade upp att det var obligationer

Anonym
Anonym
2020-03-25 17:54

De olika bolagen kanske inte gör olika bedömningar, men de kanske har olika innehav och någon har just blivit synad av marknaden…

Anonym
Anonym
2020-03-25 16:47

Frida, väcker inte det som hänt också frågan om man verkligen bör äga (fonder med) företagsobligationer, preferensaktier etc.? Eller åtminstone att det för de flesta sparare är en onödig produkt. De har mycket begränsad uppsida (jämfört med aktier) men en rejäl nedsida när det verkligen gäller (precis som aktier). Jag menar att räntors huvuduppgift i portföljen är att vara säkra och likvida när det smäller på börsen, inte att ge löpande avkastning. Då är det ju statspapper som gäller eller, när dessa avkastar negativt, vanligt högräntekonto med insättningsgaranti. Vill man ta lite högre risk för att få något högre avkastning… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-25 16:00

Hej Frida, Bra skrivet. Är personligen väldigt kluven till stängningen. Å ena sidan mycket märkligt att fonder med den lägsta riskprofilen och som marknadsför sig som “ett alternativ till bankkonto” behöver stänga för uttag. Å andra sidan är marknadsläget extremt och utvecklingen i världen under den senaste månaden har ju varit i stort sett omöjlig att förutse. I ett sådant läge är det naturligt och bra att fonderna stängs. Det som dock är lite märkligt är att Lannebos Likviditetsfond öppnade väldigt snabbt efter stängningen men Spiltan Räntefond Sverige fortfarande är stängd. Två fonder med den lägsta riskprofilen. Hur ser det… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-25 14:00

Bra skrivet och tack för att du lyfter fram detta. Jag tycker att fondbolag måste erbjuda räntefonder som enbart innehåller statspapper. Detta är särskilt viktigt inom tjänstepensionen där man inte har något alternativ än att parkera pengarna i en kort räntefond. Att man där inte kan välja att parkera dem på ett sparkonto är ofattbart.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 15:02

Jag håller med dig.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 16:10

Bra kommentar. Har min tjänstepension hos en av de svenska storbankerna och hade parkerat en stor del pengarna i Lannebos Likviditetsfond då alternativet bankkonto inte finns. Tack och Lov öppnade Lannebo snabbt men det blev ett par sömnlösa nätter. Hoppas bankerna kommer att erbjuda sparkonton som ett kortsiktigt “parkerings” alternativ i framtiden. Lärdomen av denna kris är väl att inte lita på någon och titta “under huven” som en annan skribent skriver.

Anonym
Anonym
2020-03-25 13:04

Mycket bra att du lyfter denna och liknande frågor, och varnar oss mindre insatta! Jag skulle själv utan att tveka svarat att Spiltan räntefond var ett säkert ställe att placera sina pengar när fallen på börsen tog fart. Där ser man, det gäller att titta under huven! 🙂 Tack för bra inlägg, fortsätt så! Finns det på Nordnet någon för kunder tillgänglig lista över finansiella produkter som är något annat än de utger sig för att vara? “Varningslistan”?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 15:04

Hej! Nja ingen lista, men jag bevakar kontinuerligt marknaden och tvekar inte att skriva om något ser ut att vara ofördelaktigt för sparare.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm