Nordnetbloggen

Så mycket faller OMXS30 i veckan!

Nu börjar utdelningarna trilla in vilket medför kursfall i OMXS30. Jag kollar in vilka dagar börsen faller och hur detta påverkar dig.

Utdelningskalendern för OMXS30

Denna bild kan vara bra att ha nära tillhands kommande veckor. Bilden är sorterad på datum för X-dag på OMXS30 aktierna och hur mycket det påverkar OMXS30 indexet negativt.

Från vänster i tabellen hittar du samtliga aktier i OMXS30 indexet. Du ser även vilken vikt i OMXS30 indexet varje aktie har.
Nästa kolumn visar direktavkastningen på nästkommande utdelning. Observera att vissa företag har delårsutdelning, det gör att denna direktavkastning är lägre än vad den är om du mäter på helårsbasis. Jag vill se hur mycket index kommer påverka negativ kommande veckor. Du ser även hur mycket utdelning som kommer trilla in och när x-dag är framöver.

De två sista kolumnerna är mest intressanta. Räknat på vilken direktavkastning en aktie har och hur stor vikt den påverkar OMXS30 indexet så har jag räknat fram hur många index punkter i OMXS30 som utdelningen påverkar negativt och hur många procent det är.

Fredag 29 mars är viktig att hålla koll på! Utdelning från Swedbank, Nordea, Skanska och SKF gör att OMXS30 beräknas falla med ca -1% p.g.a. utdelning. I praktiken kan givetvis OMXS30 falla både mer eller mindre beroende på hur marknaden går den dagen.

OMXS30 Terminspriset

OMXS30 är index som många använder för att referera hur ”Stockholmsbörsen” går. Det mäter de 30st mest omsatta aktierna, vilket i praktiken är ungefär de 30 största bolagen.

Det som alla refererar till är indexet, den vägda sammanslagningen av dessa 30 bolag. Terminskontrakt är ett värdepapper som ger dig exponeringen mot det indexet. Terminskontrakt har en begränsad löptid och det förfaller den tredje fredagen varje månad.

Om du som investerare vill ha hela korgen av dessa 30 mest omsatta bolag så är det praktiskt enklast att köpa ett terminskontrakt. Du kan köpa terminskontrakt som förfaller längre fram i tiden. Men i praktiken är det mest handel i det kontrakt som förfaller närmast i tiden. (Ex. Nu i slutet av mars är aprilkontraktet närmast lösen). Ju längre bort i tiden som förfall är, desto mer tidsvärde behöver man betala för.

Här handlar man OMXS30 terminen hos Nordnet.

Här kan du läsa mer om terminen hos Nasdaq.

Terminen justeras för utdelningar

Terminspriset justeras för utdelningar, då det bara följer prissättningen på dessa 30 underliggande aktier i indexet. Som du kan se av bilden ovan så skiljer sig terminspriset och det underliggande indexet ganska mycket nu. Det är justeringen för alla utdelningar som förväntas trilla in kommande månad. Skillnaden just nu är ca 32 punkter, OMXS30 står i 1577 och Terminen handlas i 1545.

Som du kan se så sker det varje år under utdelningstiden, övrig tid så har terminspriset och indexet i praktiken samma värde.
Det finns små skillnader kan du notera på bilden, då terminen har andra handelstider än indexet så kan små skillnader uppstå.
Terminen börjar handlas 08.30 och stänger ca 17.55.

Mini-future justeras för utdelning

Om du handlar Mini-future kontrakt med OMXS30 som underliggande så justeras det för utdelningen (Samma gäller om du har aktier som underliggande).
Observera att OMXS30 Mini-future inte följer terminen, utan de justeras varje dag som utdelningen trillar in. Den praktiska effekt blir att Stop-loss och Finansieringsnivå kommer justeras ner.

I bilden ovan ser du 5 exempel på mini-future med olika Stop loss nivå. Högre hävstång ger en snävare Stop loss. OMXS30 kommer att falla när utdelningar trillar in, men så kommer även Stop loss nivån.
Har du Mini-future som ligger nära Stop loss nivå så är det extra viktigt att ha koll på datumen där utdelning trillar in.

Här kan du handla Mini-future hos Nordnet.

Bull/Bear följer OMXS30 terminen

Certifikaten har som bekant en daglig hävstång. Här får du rörelsen i terminen. Framöver kommer det vara dagar när OMXS30 indexet faller på grund av att utdelning skiftas ut men terminen stiger då den redan har justerat för utdelningar. Då ska du kolla på terminen för att få korrekt uppfattning om vilken utveckling ditt Bull eller Bear certifikat ger.

Optioner, kolla på terminen

För dig som handlar med OMXS30 optioner så gäller det att ha koll på terminen. Optionerna har likt terminen justerats ner redan nu. Om du använder terminen som riktvärde så vet du var at-the-money är på optionerna just nu. Då skillnaden mellan OMXS30 indexet och terminen är 32 punkter så är också skillnaden i premien på optioner ungefär samma mot at-the-money jämfört vad indexet handlas idag.

Som du ser i bilden ovan är premien ungefär lika stor på köp och sälj sidan omkring 1550, alltså at-the-money där OMXS30 terminen handlas i just nu.

Här är optionerna som förfaller i april.

Vill du lära dig mer om detta så kolla gärna in Nordnetskolan.

Lycka till med handeln i utdelningstiderna!

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

4
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anna-Karin Eriksson
Gäst
Anna-Karin Eriksson
Hur påverkar detta indexfonderna? /Anna-Karin
Daniel
Gäst
Daniel
Hej Jag förstår inte det där med termin när du beskriver. Om man på torsdag köper Bull/Bear certifikat med hävstång så kommer dessa inte att följa index? t.ex. Bear x5 kommer inte backa 5%? är det korrekt uppfattat

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link