Nordnetbloggen

Säkra din framtid – pension & sparande

Förr ett tag sedan släppte Media Planet bilagan Säkra din framtid – pension & sparande (som kan läsas via länken här). Bilagan gick tillsammans med Svenska Dagbladet och jag ställde upp på för en intervju. Här kan du läsa en sammanfattning av mitt budskap.

Hälften har dålig koll

Ungefär hälften av alla vuxna svenskar har så dålig koll på sin privatekonomi att de helt missar vilken sparpotential de har. För denna grupp gäller det att börja kartlägga sitt ekonomiska liv och starta med vanan att stoppa undan en slant varje månad. Förutsatt att man vill ta makten över privatekonomin. Sedan måste sparandet förstås anpassas efter vilket skede i livet man befinner sig i.

Coacha mot bättre privatekonomi

Min uppgift som sparekonom är att coacha alla svenskar som vill ta tag i sitt sparande till framgång.  För att lyckas med detta gäller det att skapa målbilder som får den blivande spararen att känna lusten och längtan att nå sitt mål. Ett sådant målande exempel är månadssparande. Att stoppa undan en tusenlapp i månaden ger till exempel en buff ert på hela en miljon kronor efter trettio år vid sex procents årlig avkastning.

Sparmöjligheterna varierar genom livets olika skeden

För de flesta varierar däremot förutsättningarna att spara stort beroende på i vilket stadium i livet man befinner sig i livet. Den som kommer ut i yrkeslivet i tjugoårsåldern har ofta små behov och kan lätt stoppa undan en rejäl slant. Senare i livet är det svårare, inte minst i när barnen kommer upp i tonåren vilket för många innebär märkeskläder, moped, körkortslektioner och resor. Detta sker även samtidigt som behovet av stort boende är som störst.

Då blir ekonomin bättre

Men dagen då tonårsbarnen lämnar tonåren och slutligen lämnar familjehemmet uppstår ett nytt ekonomiskt läge. De löpande kostnaderna sjunker (även om många föräldrar höjer belåningen på sin egen villa för att finansiera insatsen till en lägenhet åt barnen). Har man inte börjat spara tidigare är det hög tid nu om man ska kunna få den pensionärstillvaro många drömmer om. Det är dock ingen större vits att placera långsiktiga sparpengar på ett vanligt bankkonto eftersom räntan i dag knappt täcker inflationen. Bästa valet är istället aktiefonder. Väljer du ett sparande med hög risk är också chansen större att du får en hög avkastning, samtidigt som du naturligtvis också riskerar att sparandet krymper. Därför rekommenderar jag en kombination av säkra och mer risfyllda placeringar.

En bra fondportfölj

Om jag skulle plocka ihop en portfölj åt en person som börjar spara som femtioåring skulle jag dels välja en billig indexfond, dels en mer riskfylld tillväxtmarknadsfond och dels en globalfond som ger viss trygghet. När man fondsparar bör man välja fonder med gott betyg och låga avgifter. Det är rimligt att förvänta sig en avkastning som ligger 3-5 procent över räntan. Vill man engagera sig mer i sitt sparande är det kanske en bra idé att själv skaffa sig aktier.

Premiepensionen – vad tänka på?

När premiepensionssystemet infördes kring millennieskiftet gjorde många ett aktivt val, men det valet är kanske inte det bästa idag. I vissa fall är det bättre att byta tillbaka till den så kallade soffliggarfonden som Sjunde AP-fonden erbjuder. Den är framgångsrik, mycket tack vare risk till låg kostnad, och är dessutom konstruerad så att unga personer tar mer risk än äldre. Är man yrkesverksam bör man också kolla upp att arbetsgivaren betalar in tjänstepension. För de flesta med högre inkomster kommer tjänstepensionen att vara långt mycket viktigare än allt annat pensionssparande.

Flera andra skäl till att spara

Men det är inte bara pension som är ett viktigt skäl för att spara. Det finns många situationer i livet då man kan behöva ha en buffert. Det är väldigt mycket lättare att hantera livskriser om privatekonomin är någorlunda stabil. Att skapa en trygghetsbuffert, eller fuck off-pengar som andra skulle kalla det, är ett perfekt sätt för den som vill känna större frihet och därmed våga ta större risker. Om detta har jag gjort ett kort videoklipp som du kan se här.

Lycka till!

Sommarsparhälsningar

Günther Mårder

Om du vill få mina snabba marknadskommentarer kan du följa mig på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

1
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Enligt en rapport för några dagar sen som publicerades i både radio Tidningar och TV nyheterna fick endas 5 pensionsfonder godkänt av 1000-tals fonder. De enda som har tjänat stora pengar är fondbolagen.Hur hänger det ihop

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link