Nordnetbloggen

Hur jag tänker kring min portfölj

Min portfölj på Shareville

Shareville redovisar jag en specialsammansatt portfölj som sammanfattar mina viktigaste privata innehav (utöver mitt aktieinnehav i Nordnet). Mitt användarnamn på Shareville är GuntherNordnet. Alla mina privata innehav som utgör mer än 7,5 procent av mitt totala värdepapperssparande köps in i samma stund som jag genomför motsvarande affär i någon av mina andra portföljer (KF, två ISK, IPS, två aktie- & fonddepåer, tjänstepension). Här följer en kort beskrivning av mina förutsättningar och tankar kring mitt privata värdepapperssparande. Syftet är att du som tittar på mitt sparande ska veta vilka förutsättningar som råder.

Min sparhorisont

Jag har en sparhorisont i mitt värdepapperssparande som sträcker sig minst fram till pensionering. Det innebär alltså över 35 år. Samtidigt lever jag ett sparsamt liv och har en hög lön varför jag alltid kan lägga undan en betydande del av mina inkomster i mitt värdepapperssparande. Samtidigt vet jag att jag under tillfällen i livet kommer att använda delar av pengarna för finansiering av boende eller annan fast egendom. Som ett exempel gjorde jag ett stort uttag under 2013 i samband med att min fru och jag köpte vårt nuvarande boende.

Min inställning till risk

Eftersom jag har en mycket lång sparhorisont och samtidigt lever långt under mina tillgångar så tillåter jag mig att ta stora risker i mitt värdepapperssparande. Det här är viktigt att veta för den som tar intryck av min portfölj. Jag skulle faktiskt starkt avråda från att hämta inspiration från min förvaltning om det är så att du kommer att behöva ta ut dina pengar de närmsta 3-5 åren. Skälet till detta är att jag i mina investeringar kan stå beredd att vara mer långsiktig än så för att invänta rätt läge att sälja.

Min riskspridning

Jag har en enormt spridd aktieportfölj. Totalt äger jag över 150 aktier. Däremot så står normalt de 10 största innehaven för över 90 procent av mitt totala portföljvärde. Anledningen till att jag har så många småposter av aktier beror på att när jag avyttrat aktieinnehav så har jag historiskt behållit aktier för mellan 500-5000 kronor. Det är dels roligt att ha kvar en relation till sina historiska innehav (jag kan följa utvecklingen efter försäljningen och även delta på årsstämmor) och dels ser jag det som en försäkring mot lockelsen att sälja. Därmed så blir portföljen något av en likaviktad indexförvaltning där jag får mina årliga utdelningar och kanske sitter jag även med någon av det kommande decenniets kursraketer?

Mina favoritinvesteringar

Bland mina största innehav kommer du ofta att finna aktier i bolag som är relativt små, inte sällan med ett börsvärde om mindre än två miljarder kronor. Däremot är jag försiktig med att göra större investeringar i riktigt små bolag eftersom en låg aktieomsättningen ofta gör det svårt för mig att både komma in och ta sig ut ur positioner. Bolagen ska också ha bevisat sin affärsmodell och jag vill helst se att det finns en bevisad förmåga att generera vinst. Men jag älskar när aktien är satt under press efter en kvartalsbesvikelse eller någon annan händelse som gör att många investerare flyr och pressar ner aktien. Det kräver givetvis att jag själv ska vara övertygad om att bolagets problem bara är tillfälliga och går att lösa. Men det kan vara värt att nämna att jag vid flera tillfällen har varit allt för optimistisk i min bedömning av problemens omfattning.

Mina drömkriterier

  • Här följer en lista över några faktorer som gör att jag går igång som investerare:
  • Låg värdering i förhållande till justerat eget kapital (P/B).
  • Stark huvudägare och ledning där många sitter med stora aktieinnehav.
  • En skalbar affärsmodell med global potential.
  • Oupptäckt aktie till följd av bolagets litenhet och försiktiga marknadskommunikation.
  • En P/e-talsvärdering som är långt under det historiska snittet för aktien utan rimlig förklaring.
  • Bolag som bevisat tillväxtförmåga och där vinsten historiskt växt snabbare än omsättningen.
  • Aktien börjar närma sig en bottennivå där den tidigare vänt upp vid flera tidigare tillfällen

Det finns givetvis mycket annat jag tittar på, men nu har jag berättat om några av de saker som gör att det kan börja vattnas i munnen hos mig som investerare.

Investeringshälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vill du ta del av fler portföljstrategier? Här presenterar Nordnets innovationschef Jan Dinkelspiel (JanNordnet på Shareville) sin:

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

6
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Hejsan, det är känt att du pratar varmt om BTS Group, hur tolkar du uppköpet av Fenestra Inc? Negativt? – de prövar att ”kjöpa” sig ur ett läge där USA går trögare än förväntat eller Positivt? – det är strategiskt riktigt för att kunna växa i den takt som de ser faktiskt behövs i USA tack, Mao
Anonym
Anonym

Hej Mao, Jag ser affären mer som daglig business. BTS har genom åren gjort många förvärv för att komma åt värdefulla medarbetare, kundregister eller andra intressanta immateriella tillgångar. Köpeskillingen kan maximalt uppgå till $4 miljoner vilket är relativt begränsat i sammanhanget. I mina kalkyler förändrar inte detta förvärv min uppfattning om bolaget – vare sig positivt eller negativt. Senaste 5 åren har BTS i snitt delat ut 52% av vinsten. Det ger ett rejält utrymme för förvärv. Utan en förvärvsstrategi skulle BTS säkert kortsiktigt kunna höja marginalerna rejält (och naturligtvis även utdelningen). Jag är däremot en vän av att de… Läs mer »

Anonym
Anonym
Eftersom jag har förstått att det är några som inte har Shareville ännu (det tar bara någon minut att registrera sig med E-leg) så kommer här en sammanfattning av mina viktigaste portföljinnehav just nu. Elekta AB ser. B Knowit AB Lundin Petroleum AB Micro Systemation AB B Ratos AB ser. B TeliaSonera AB Tribona AB Investeringshälsningar Günther Mårder
Anonym
Anonym
Hej! Du nämnde i senaste avsnittet av Sparpodden att eventuella små köp i dominerande innehav i din portfölj skapar ett ”brus” och därmed inte bör synas på Shareville. Vad menar du med ”brus”? Du som är transparensens budbärare och Shareville-predikare trodde jag resonerade tvärtom. Är det inte precis detta Sharevilles syfte är till för? Att kunna se när en person som man anser vara en god investerare gör affärer. Det finns ju möjlighet att argumentera för sina affärer om du är rädd att intentionerna missuppfattas. Först PPM och nu det här. Vart ska det sluta… 😉
Anonym
Anonym
Jag har räknat ut att ditt sammanlagda värda på alla dina aktier du äger uppgår till mellan 1,5 miljoner och 2 miljoner.
Anonym
Anonym
Finns det enligt dig någon bra och vettig plattform där man kan handla aktier med fiktiva pengar?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link