Nordnetbloggen

”Portföljen kommer vara fylld med starka aktier” – Kavastu

Kavastu på Shareville

En av Sveriges mest kända Twitterprofiler inom finans, Arne ”Kavastu” Talving, vars portfölj har slagit index med råge varje år sedan 2009, har nu börjat dela en portfölj på Shareville. Jag har fått en pratstund med Kavastu som berättar mer om portföljen och varför han valt att inte gå ut offentligt med vad han heter på Shareville.

Alexander Gustafsson i intervju med Kavastu.

”Portföljen är och kommer att vara fyllt med fundamentalt starka aktier. Den kan vara en bra mentor för dem som inte lyckas så bra på börsen att plocka aktier ifrån. Men då gäller det att man hittar mig först, för jag kommer inte avslöja vad jag heter där”, kommenterar ”Kavastu”.

Hej Kavastu. Kul att du hittat till till Shareville!

Din Shareville-portfölj har blivit en stor snackis i sociala medier. Det har till och med startats en grupp på Shareville där man spekularer om vilken profil som du ”gömmer” dig bakom. Hur kommer det sig att du startat portföljen och varför har valt att vara anonym med den?

-Det är alltid roligare att tjäna pengar i lag än individuellt. Delad glädje är lika med dubbel glädje. Under mina tre år på det sociala nätverket twitter har följarna lagt märke till att jag ofta legat rätt på aktiemarknaden. Så pass rätt både i aktieval och börstrend att det fått till följd att många med fördel kopierade mina köp, vilket i sin tur tenderade att bli kursdrivande.
Kavastu följare på twitter
Kavastus ökning av följare på Twitter
-Som svar på din fråga, jag är helt enkelt oroad över att mitt förvaltarnamn Kavastu ska dra åt sig alltför många följare på Shareville att det blir samma visa här. Förvaltningen av aktieportföljen som jag skrivit om på twitter och denna Sharevilleportfölj skiljer sig dock en hel del.
-Sharevilleportföljen är inget för de kortsiktiga spekulanterna att ta efter, portföljen här är inte alls lika aktiv och bygger på medellång sikt. Det är mitt bidrag till Shareville helt enkelt. En publik aktieportfölj med starka aktier i upptrend som aktiesparare kan plocka ideér från. Men man ska aldrig glömma att alla måste göra sin egna analys och inte blint lita på andra.

Vad är inriktningen på din portfölj på Shareville?

-Min portfölj på Shareville är enligt mig en bra stark fundamentalt komponerad aktieportfölj. Jag scannar kontinuerligt av marknaden på large/mid/smallcap både trendmässigt som fundamentalt.
-Under rapportperioderna som återkommer fyra gånger om året skummar jag igenom alla rapporter ibland lite djupare, ibland bara på ytan. Min portfölj på Shareville arbetar med låg risk. Den arbetar på tidshorisonten någon månad till ett par års sikt.
-Presterar inte aktierna åker de ut till förmån för andra kandidater som får ta plats. Att jag säljer beror oftast inte på att jag tror aktien ska ned i pris, jag säljer för att jag tror att den aktien som jag köper in troligtvis kan gå bättre kursmässigt än den som sålts. jag tror det blir någon/några allokeringar i veckan.

Under din populära eventturne Kavastu 2.0 framgick att du hade en väldigt positiv syn på börsen just nu. Skulle du kortfattat beskriva ditt resonemang?

-Jag är positiv till fortsatt börsuppgång. Frågan är så komplex att det tar alltför lång tid att utveckla här. Vi är i en bulltrend tills motsatsen bevisats tycker jag är ett bra svar på din fråga.
-Det är en väldigt ovanlig situation i världen just nu när man kan låna pengar till billigare pris än vad många stabila aktier ger i utdelning. Jag är inte främmande att vi har en bra börsperiod framför oss en bra tid framöver.
-Aktiemarknaden arbetar ofta i uppgångsperioder om 4-8 års uppgång för att sedan ta tillbaka lite uppgång 1-2 år efter det. För att visualisera det lite bifogar jag en graf (se nedan) över stockholmsbörsen 1982-2016.
borsgraf
 Finns det någon/några andra profiler på Shareville som du tycker är intressanta?

Det finns flera intressanta profiler. Tyvärr kan jag inte följa dem då jag med lätthet kan bli avslöjad vad mitt konto på Shareville heter.

-Jag är imponerad över portföljer/förvaltare som finner fundamentalt starka aktier som samtidigt tar låg risk. Förvaltare som år efter år presterar långt över index.
-Jag har noterat att er egna förvaltningsexpert Roger Jansson gör bra ifrån sig, även om han legat lite efter i branschallokeringar senaste tiden. Före detta Sparpoddaren Jan Dinkelspiel verkar vara en duktig stockpicker. Värdepappret gör bra ifrån sig med låg risk dessutom, bra! NemCapSE verkar ha talang för placeringar, men går fram med en smal portfölj.

 Finns det något/några särskilda bolag som du tycker är extra intressant att hålla ögonen på nu?

-Finns väldigt många. Autoliv för att nämna en. PE-talet är detsamma idag som för 10 år sedan och bolaget presterar kontinuerligt. Uppgången pendlar alltid mellan branscher. Från att råvarurelaterat och bank gått starkt under hösten har nu det blivit verkstads tur. En bransch som jag inte alls gillar är telekomoperatörer. Hög värdering, prispress och dålig lönsamhet.

Avslutningsvis, kan du ge tre konkreta tips för att göra bättre lyckas bättre på börsen?

1. Tro inte andra vet mer än dig själv, alla tyckare är tolkare.

2. Håll dig till fundamentalt starka bolag som inte diskonterat framgången kursmässigt.

3. Glöm inte det viktigaste, låt vinnaren löpa, ta förluster tidigt.

Stort tack Kavastu för att du tog dig tid! Fortsatt lycka till med dina investeringar. 

Leta efter Kavastu på Shareville

/Eva Trouin, Sverigeschef på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

5
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Hej Arne! Tror att jag hittat dig på shareville och jag har följt dig den här veckan. Är jag fel ute när jag påstår att du köper och byter aktier flera ggr om dagen? Der stämmer i så fall inte med vad du sa på Kavastu 2.1 eller ”portföljen kommer att vara fylld med starka aktier” Jag hoppas att jag har fel och i så fall ska jag fortsätta leta efter dig.
Anonym
Anonym
Heja Intressant med Kavatsu, men att inte kunna ge sitt användarnamn är lite löjligt 😉
Anonym
Anonym
Någon som har något förslag på användarnamn som kan tänkas vara Kavastu?
Anonym
Anonym
Är inte tanken med Shareville just att man ska dela med sig av vad man har? Det kan ju omöjligt vara till nackdel för Kavastu att dela din portfölj. Har jag fel?
Anonym
Anonym
@ goranhellstorm

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link