Nordnetbloggen

Privata affärers ”Låt förmögenheten växa”

Igår närvarade jag på privata affärers senaste event som denna gång i stort handlade om Private Banking. Nu är ju jag inte i närheten av att ingå i den lilla sfär som har 2-3 miljoner eller mer på banken, men det där med rådgivning tycker jag är intressant. Om inte annat för framtiden.

På plats var förutom representanter från privata affärer, med Fredrik Lindberg som moderator, tre aktörer inom Private Banking: Carnegie, Coeli, och Nordea. Dessutom Sic Insight som kom med råd och tips om vad man ska tänka på innan man köper tjänsten.

Carnegie med Helena Haraldsson i spetsen började aningen skakigt med frågan: ”Behöver man verkligen rådgivning?” Svaret var givet med tanke på sällskapet på scen och anledningen skulle vara att man många gånger tar med sig för mycket hjärta och för lite hjärna i sina investeringar, exempelvis att man inte säljer i tid, försöker snitta ner sig eller väntar för länge med att ta hem vinster.

Ett annat exempel var hur man såg på börsen precis innan kraschen 2000 enligt siffror nedan (hämtat från Carnegies presentation):

 

År:                         2000               2013

Omx30:                1200               1200

P/E                          32,5                14

Dessutom var räntan på stadspapper 5,5% jämfört med 1,5% idag och ändå är människor mer skeptiska till börsen nu än de var då.  En annan anledning till att använda rådgivning (som finns i tre olika steg från sms till full-service med total kontroll över portföljen) var att tiden inte alltid räcker till för att hålla sig uppdaterad. 60% av kunderna har idag det sista alternativet hos Carnegie.

Så till råden från Helena Haraldsson: Satsa på små och medelstora bolag på medellång sikt, bostadsmarknaden i USA är på väg upp och trots raset i Europeiska banker ser man nu ljusglimtar och tror att läget är onödigt dystopiskt.

Coeli pratade i stort sett bara om private Equity och möjligheten Private Banking ger till att kontrollera dessa små bolag med enorm uppgångspotential, något som privatsparare (aka småsparare) inte har någon chans att tillgå.

Nordea var sist på scen och överaskade genom  att prata mjuka värden. Efter de två tidigare aktörerna verkade resonemanget om relationer och förtroende, exemplifierat av korta historier om middagar hemma hos kunder, något naivt, men ganska snart började det hela låta ganska vettigt. En helhetstjänst med jurister för testamente, skatteplanering, utlandsflytt, skilsmässa, sparande för barn etc. Proaktiva rådgivare och ett nätverk för investerare som vill gå in i onoterade bolag. Både Börje Johansson och Pernilla Frisk pratade med hjärtat och det verkade faktiskt fungera för publiken. Dessutom gav de ett gratis råd: om du har företag, anmäl din e-mailadress till bolagsverket så får du ett mail om någon försöker kapa ditt bolag genom att ändra uppgifter. Nordea imponerade också genom att frankt svara på frågan om vad ”kalaset” kostar: 7500:- per år vilket ingen annan ens försökte göra. Dessutom hade de vett att nämna att de för kunder med en förmögenhet runt miljonstrecket hade sin Premiumtjänst. Det var nog ett smart drag med tanke på att flertalet av oss inte hade alla pengar på plats (än).

Slutligen klargjorde Mats Olsson från Sic Insight vilka frågor man ska ställa sig innan man går in i Private Banking:

– Kapital. Har du mer än 2 miljoner i lösa tillgångar?

– Komplexitet i ekonomin. Har du särkullbarn, företag, kapital i andra länder kan det vara värt pengarna att få hjälp.

– Intresse. Har du intresse för att lära dig det du behöver för att förvalta pengarna rätt? Och om du har intresset, har du då:

– Tid att lära dig.

Om svaret är ja på de två första och nej på de sista hävdar Mats Olsson att det kan vara värt att ta hjälp. Och kanske hade jag varit beredd att hålla med om jag gjort alla mina pengar på ett eget bolag och med en hel hög pengar kvar att investera utan intresset för investeringen i sig. Men att helt släppa en stor förmögenhet i händerna på en aktör som inte ger tydliga besked om historisk avkastning (med motivationen att alla kunder vill ha olika risk), där alla bortsett från en inte pratar kostnader och där skillnaden mellan olika aktörer (enligt privata affärers undersökning med hjälp av mystery shopper) mest handlar om personliga relationer och slutligen kommer ner till förtroendet man har för sin bankman/bankkvinna så är jag inte direkt såld. Dessutom är ju frågan också vad man vill betala för den personliga relationen. Dessutom kan det vara värt att titta både på Nordnets och Avanzas alternativ.

Slutligen vill jag påpeka att alla uppgifter och råd kommer från ovan nämnda personer och att dessa inte på något sätt är mina egna eller nödvändigtvis speglar verkligheten.

Skulle du vilja ha hjälp med dina placeringar? Om ja, vem skulle du anlita?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link