Nordnetbloggen

Private Banking ökar på i kursfallet

Första kvartalet för börsåret 2020 kommer vi minnas som Coronakraschen på börsen. Virussmittan blev en pandemi och drog ner världens börsen snabbt och kraftigt. Vi befinner oss fortfarande i händelseförloppet och jag tänkte kolla närmare på hur Nordnets Private Banking investerare agerar.

Börsen sedan årsskiftet

Under de första tre månaderna så har börshumöret svängt kraftigt. Från att börja året med starkt självförtroende i ryggen och en uppgång på kring 7% fram till 20 februari. Därefter blev smittspridningen ett faktum och under sista veckan i februari så inleddes ett kraftigt säljtryck. De flesta tillgångsklasser så som aktier och råvaror men även mer alternativa placeringar som kryptovalutor föll samtliga under den vecka.

Det säljtrycket varade under större delen av mars där behovet av likviditet blev större och större. Fondförvaltare behövde sälja för att möta utflödet. Placerare sålde för att minska volatilitetsrisken i portföljen. Ännu mer nedgång stärkte på behovet att minska belånade positioner och täcka förluster. För den som kan och vågar vara Contrarian och går emot strömmen så kan det uppstå en del affärsmöjligheter när alla vill sälja.

Nordnets Private Banking kunder

MånadAntal köpaffärerAntal säljaffärer
jan-20 91 284 89 398
feb-20 105 630 120 030
mar-20 147 673 144 072

Ovanstående tabell visar antalet köp- och säljaffärer som Private Banking kunder i Sverige gjort under årets första 3 månader.

Aktiviteten har helt klart ökat. Antalet affärer i sin helhet har ökat med omkring 50%. Relationen mellan köp och sälj ger en fingervisning om hur kollektivet har agerar under varje månad. Februari överraskade många och det blev en majoritet på säljsidan.
Mars månad har varit den sämsta börsmånaden och där ser vi att köpantalet är fler än säljantalet.

Private Banking köper

AktieUtveckling från årskiftet
Investor-16%
SEB-26%
Volvo-29%
Telia-13%
Lundin Petroleum-48%
Industrivärden-20%
Kindred-44%
Securitas-37%
Intrum-57%
Resurs Holding-49%
Oncopeptides-19%
Storytel-10%
SBB-25%
Fortum-41%
PEAB-28%
Stillfront13%
Latour-16%
Veoneer-52%
Akelius D-29%
Ericsson-8%

Listan är sorterad efter flest antal nettoköpare (Antal personer som köper – antal personer som säljer) under Q1 2020 hos Nordnet Sverige Private Banking kunder.

Vi hittar några kurshalverade aktier i listan över mest köpta. Oljebolaget Lundin Petroleum och nischbanken Resurs, bettingföretaget Kindred, kreditbolaget Intrum och bilsäkerhetsleverantören Veoneer har haft ett jobbigt år än så länge. Private Banking investerare väljer dock att öka på och ser potential till återhämtning på sikt.

Jag är något förvånad över att det inte varit mer bankaktier på köpsidan. Kanske att många investerare redan ökat på under det gångna året och redan sitter med en övervikt i bankaktier i en kombination av minskade utdelningar vilket sänker attraktionen för bankaktierna.

Fastigheter är en sektor som har tagit mycket stryk under nedgången. Det är inte heller så mycket handel i dessa. SBB är det enda stamaktien som finns med på topp 20 listan. Akelius D aktien hittar vi även i listan. D-aktie kan ses som en variant av pref- och stamaktie, trotts den preferensliknande karaktären har aktiekursen fallit närmare -30%.
I prospektet står det följande om utdelningen: ”Om utdelning beslutas på Stamaktierna, har stamaktierna av serie D årligen rätt till fem (5) gånger den sammanlagda utdelningen på stamaktierna av serie A, dock högst 0,10 euro per stamaktie av serie D och år..

En utdelning om 0,1 EUR i relation till dagens aktiekurs på 1,3 EUR ger en direktavkastning på 7,6%. Årsstämman är den 3e april och just nu är förslaget att rösta igenom utdelningen genom 0,025 EUR per kvartal.

Kreditbolaget Intrums aktiekurs har drabbats hårt av corona, men har deras underliggande verksamhet drabbats lika hårt? De är verksamma på 24 marknader i Europa och det är framförallt sydeuropeiska länderna som marknaden varit nervös över. Bolaget meddelar själva via pressmeddelande att de förväntar sig en fördröjning från kassaflödet i Italien. Som en konsekvens av det som händer väljer bolaget att vara avvaktande med investeringar och andra aktiviteter, aktieägarna behöver dock inte ha sura miner utan ett återköpsprogram lanserades istället den 13e mars. Bolaget bedömer själva att man har goda finanser och att återköpa aktier som man sedan kan lösa in är ett alternativ vinstutdelningssätt till aktieägarna. Aktien är på 9e plats över mest nettoköpta aktierna under kvartalet.

Oljeprisets kraftiga fall påverkar givetvis Lundin Petroleum och deras vinstmarginaler krymper. Aktiekursen har därmed också hängt med i nedgången. Bolaget meddelar dock i ett brev till aktieägarna att deras genomsnittliga break-even nivå för att uppnå ett neutralt fritt kassaflöde (före återbetalning av lån och utdelningar) uppgår till 17 USD per fat olja. I skrivande stund handlas oljan kring 20-21 USD per fat. Det är väldigt tunna marginaler givet det låga oljepriset och stabiliserar det sig här nere blir det givetvis tufft i det långa loppet. Vänder oljepriset får det en hävstångsliknande funktion för bolaget, men det är om det vänder.
Utdelningen var väldigt attraktiv när man lämnade bokslutet, men världsförhållanden ändrades snabbt och man sänkte utdelningen från 1,8 USD till 1 USD per aktie. En rimlig åtgärd för att stärka finanserna i dessa tider. Aktien är den 5e mest köpta än så länge i år.

Hur agerar och tänker du i dessa tider? Ökar du på i portföljen, eller är det för tidigt? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

5
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Carl
Gäst
Carl
Antal affärer säger inte mycket. Marknadsvärde vore mycket mer intressant. Aktier är väl halvintressant, men köp och sälj av fonder och ETFer är väl mycker mer använt nuförtiden och mer pengar i och vore därför ett bra komplement.
Per
Gäst
Per
Skulle också föredra marknadsvärde, eller helst både, i en tabell där man kan sortera kolumnerna.
Pastell
Gäst
Pastell
Det måste väl handla om antal köp- resp. sälj ordrar, eller hur?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link