Hoppa till huvudinnehållet

PSK – en del av ett starkare pensionssystem

I veckan kritiserade jag tillsammans med sex pensionsexperter Pensionsgruppens förslag på inkomstpensionstillägg – bidrag – till pensionärerna, på Dagens Nyheters debattsida. Bättre vore att istället förstärka systemet på riktigt. Och en pusselbit är förstås att ge svenskarna en morot för att spara långsiktigt.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i veckan kritiserade jag och sex pensionsexperter Pensionsgruppens (som består av representanter från alla partier förutom från SD och V) förslag om inkomstpensionstillägg, som just nu är ute på remiss.

Inkomstpensionstillägget innebär förenklat ett bidrag på upp till 600 kronor i månaden för pensionärer med en allmän pension i spannet 9 000 – 17 000 kronor per månaden. Kostnaden för bidraget ska tas direkt ur statsbudgeten.

Strider mot systemets grundbultar

Förslaget strider mot två av pensionssystemets grundbultar: att pensionen ska bygga på livsinkomsten och att pensionerna ska finansieras via avgifter till pensionssystemet, inte via bidrag.

En analys vi gjort visar att respektavståndet ökar med 387 kronor per månad efter skatt för den som har en livsvarig månadsinkomst på 25 000 kronor. Men samtidigt minskar respektavståndet mellan den som har en månadslön på 25 000 kronor och den som har en månadslön på 45 000 kronor. Med respektavståndet menas skillnaden i pension mellan den som arbetat ett helt liv och den som inte gjort det.

Analysen visar att inkomstpensionstillägget också premierar deltidsarbete framför heltidsarbete, riskerar att minska äldres arbetskraftsdeltagande, ger en fördelningspolitiskt trubbig effekt eftersom tillägget kan ges till personer som haft en relativt hög inkomst och öppnar upp för framtida politiska beslut om tillfälliga förändringar av pensionen via statsbudgeten. Så för att gå rakt på sak: ett redan komplicerat pensionssystem blir än mer invecklat och att detta skadar förtroendet för pensionssystemet.

Bättre vore om pensionerna stärktes genom att förstärka pensionssystemet, inte genom att ge bidrag. Pensionssystemet ska ju vara långsiktigt. Hur systemet sedan ska förstärkas kan man diskutera.

En viktig pusselbit: PSK

En pusselbit som ligger utanför den allmänna pensionen, men som ändå är viktig, tycker jag är att ge hushållen en morot att själva kunna spara till pensionen, om de vill och tycker att det behövs.

Nordnets förslag på subventionerat pensionsspar är pensionssparkonto, PSK. Med det föreslår vi en kapitalförsäkring där den sparare som binder pengarna för uttag först vid 60-65 års ålder belönas med lägre skatt. Här föreslår vi att schablonintäkten ska beskattas med 15 procent, istället för med 30 procent. Det ger en skatt på cirka 0,10 procent per år – istället för som idag 0,375 procent.

Alla måste inte spara till sin pension. Men många vill försäkra sig om att åren efter ett helt arbetsliv faktiskt blir med lite guldkant. Och då är ett privat pensionssparande nödvändigt.

Här en liten förklaring om hur PSK fungerar:

Läs gärna artikeln om PSK i Dagens industri här.

Ge svenska sparare en morot – inför Pensionssparkontot PSK!

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm