Hoppa till huvudinnehållet

Psykologi och Börsen – Del 2 – Confirmation Bias & Anchoring

Confirmation Bias

Jag tänkte idag börja att prata om en av de vanligaste förekommande teorierna inom beteendeekonomi, Confirmation Bias eller Konfirmeringsbias. Konfirmeringsbias är något som är väldigt vanligt inom börsen och aktiehandel. För att fortsätta temat som påbörjats tidigare så är detta, enligt mig, en av de viktigare kognitiva biaser att känna till.

En förenklad beskrivning av konfirmeringsbias är att en person tenderar att leta efter information, tolka informationen och använda denna för att bekräfta sina tidigare åsikter eller idéer om något. Detta är ett vanligt återkommande ämne inom börsvärlden. Människor tenderar att tolka information om sina innehav, både bra och dålig information, med en tidigare subjektiv övertygelse.

Främst försöker människor att leta efter information som bekräftar dennes tes om ett innehav istället för att leta efter information som motsäger det. Är du exempelvis lång ett oljebolag, så letas det bara efter positiva nyheter om exempelvis oljepriset.

Fortsättningsvis är det vanligt att personer tolkar nyheter och information på ett sätt som understödjer den tidigare åsikten. Ett exempel är personer som håller på två olika hockeylag och tittar på en och samma repris på en sekvens. Personerna kommer att se sin egen bild på situationen, en bild som favoriserar ett beslut som gynnar sitt lag.

Slutligen så är det vanligt att negativa nyheter som uppkommer antingen helt ignoreras eller tas mindre seriöst. Människor tenderar att aktivt hitta anledningar till att negativa nyheter inte är av samma vikt för situationen som positiva. Exempelvis en analys gjord av en entitet viftas bort med tanken “det är bara baisse, dom har fel – jag har rätt”.

Konfirmeringsbias är något som är vanligt förekommande i grupperingar kring en enskild aktie. I dessa fall kan konfirmeringsbiasen bli än starkare eftersom personer med liknande nivå av konfirmeringsbias diskuterar och argumenterar med varandra. För att stävja detta kan det vara bra för den enskilde personen att försöka leta efter så mycket information och data som motsäger dennes teorier om något.

Anchoring

Nästa del jag tänkte diskutera är Anchoring eller Ankring. Detta är en teori som kortfattat handlar om att människor tenderar att knyta sina tankar om något till en satt referenspunkt. Dessa tankar är något som uppkommer även fast det inte finns någon logisk backning i tankesättet.

I finansvärlden kan detta exempelvis visa sig genom aktiepris. Aktie A har handlats på 100 kronor, nu står den i 50 kronor – “den borde ju handlas i 100 igen?”. Tankegångarna här är helt utan något fundamentalt stöd. I detta exemplet kan Aktie A tidigare haft en bra period, då aktiekursen gått upp från 10 kronor till 100 kronor. Men nu har något radikalt förändrats i bolaget, exempelvis så har de tappat en av sina absolut största kunder. Detta leder till att kursen halveras. Trots detta så “fäster” människor priset kring nivåer som aktien tidigare handlats i och tror därför att aktien är felprissatt.

I ett experiment som gjordes av Drazen Prelec och Dan Aeiry på MIT år 2006 så var detta fenomen väldigt tydligt. Deltagarna skulle deltaga i en auktion som innehöll en vinflaska, ett anteckningsblock och en trådlös mus. Sakerna visades upp och beskrevs av forskarna ingående och detaljerat hur bra dessa var. Studenterna bads sedan skriva ner de två sista siffrorna i sitt personnummer. Om dessa var 88 så var priset 88$ på en flaska vin, om de sista siffrorna var 11 så var priset 11$ och så vidare.

Efter dessa studenter skrivit ner det påhittade priset, så skulle de sedan buda på sakerna. Vad som visades var att personer med högre siffror i personnumret bjöd upp till 346 procent mer för sakerna än personer med låga nummer. Exempelvis för den trådlösa musen så betalade personer med 80-99 i slutet av sitt personnummer i snitt 26$ medan personer med 00-19 i slutet betalade i snitt 9$.

Har du varit med om någon av detta? Kommentera gärna!

Ni hittar mig på Twitter under @NordnetAxel samt axel.karlsson@nordnet.se

Trevlig helg!

MVH Axel

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-06-15 22:57

Själv så har ja råkat ut på ankring några gånger. En gång gick det riktigt dåligt därefter. Förlorade en hel del pengar. Andra gången så gick kursen upp till plus efter ett halvår. Nu sitter ja och har gått det igen. Tagit en stor position som 30 kr back per aktie på inget nyheter. Men säljaren har övertag nu och bestämmer marknaden. Plus att aktien har blivit blankat lite. Men ska säljaren täcka sin postion så få vi hoppas att kursen stiger igen. Tar typ 5 dagars dagsomsättning för att täcka sin postion. Eller så åker ja med det sjunkande… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm