Nordnetbloggen

När bör man investera i Korta/Långa räntefonder

Jag har fått många frågor kring räntefonder under hösten. Förmodligen som en konsekvens av den skakiga börsen. Därför tänkte jag reda ut lite mer hur man ska tänka kring investeringar i räntefonder – tillsammans med två experter på området. 

Investera i Räntefonder

Kort o gott innebär räntefonder en investering i lån. Fonder lånar ut pengar till såväl företag som stater och får en avkastning i form av ränta på dessa lån – därav namnet räntefond. Dessa lån kallas för obligationer eller skuldebrev. De har också en prissättning på andrahandsmarknaden och en duktig räntefondförvaltare kan även skapa avkastning genom att handla med lånen i portföljen under löptiden.

Hela poängen med räntefonder är att fonder förhoppningsvis får tillbaka de pengar som den har lånat ut och en liten ränta ovanpå detta. Avkastningen är alltså förhoppningsvis tryggare än börsinvesteringar där värdet kan fluktuera mycket. Dock behöver man vara väl införstådd med att inget är riskfritt, även räntefonder kan falla i kurs men vanligtvis är såväl risk som avkastning lägre med räntefonder. En duktig räntefondförvaltare är mer pessimistiskt lagd och räknar på möjligheten att få tillbaka sina utlånade pengar när denne förvaltar en räntefond.

Långa och korta räntefonder

När man ska välja räntefonder så slås man av valet mellan långa eller korta räntefonder. Det är enkelt att skilja de åt, då korta räntefonder har en genomsnittlig utlåningstid på 1år och långa räntefonder har alltså lånat ut pengar på längre tid. Kortare utlåningstid innebär ofta mindre ränta och avkastningspotentialen är alltså lägre för korta räntefonder, fördelen är att också risken är att betrakta som lägre. Kort o gott, vill man ha lite mjukare avkastning som förhoppningsvis är liten men positiv så är korta räntefonder att föredra. För den investerare som vill avvara pengarna på väldigt kort tid passar korta räntefonder – men kom ihåg att det inte är riskfritt.

Långa räntefonder är mer passande för den som har lite längre sparhorisont. Det finns mer avkastningspotential, men med det sagt så är viktigt att utvärdera ifall förvaltaren har rätt färdigheter att skapa den avkastningen.
Tipset här är att fundera över vilken riskvilja du har och hur lång tid du tänker investera i räntefonder?

Vem har de lånat ut pengar till?

Detta är den viktigaste aspekten ur ett riskperspektiv, nämligen vem som fonden har lånat ut pengar till. Är det en stat så är risken generellt lägre, då en stat har sin egna riksbank och hela landet bakom sig. Det är inte lika vanligt att ett land/stat går i konkurs, men likväl kan det ske mer eller mindre och än en gång är inget riskfritt.

Företagslån är det generellt högre risk på, men avkastningen du kan erhålla är också potentiellt högre. Här vill det till att räntefondförvaltaren är duktig på att räkna ifall denne får tillbaka sina lånade pengar eller inte – att låna ut och få en hög ränta är trevligt, men bara så länge man får tillbaka det utlånade beloppet.

Korta räntefonder som bara lånar ut till en stat så som Tyskland, Norge eller USA är att betrakta som mycket mer säker än en lång räntefond som lånar ut till Volvo, ABB eller Volkswagen.
Tänk på att alla fonder inte är ensidiga, utan en kort räntefond kan mixa med både stats- och företagsobligationer.
Tipset här är att kolla vad fonden är exponerad mot, vad har den lånat ut till och passar det din riskvilja? 

Hitta räntefonder

På Nordnets fondtorg kan du sortera fonder efter kategori och läsa på om vad varje fond innehåller.

Jag har med mig Fabian och Henrik från Simplicity för att reda ut begreppen och hur man ska tänka kring räntefonder som investerare. Kolla gärna in klippet ovan också för att få ännu mer kunskap. Är du nyfiken på deras fond så hittar du dem här.

Lycka till med dina räntefondinvesteringar! Säg till om det är några fler funderingar eller oklarheter som behöver redas ut, skriv gärna i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson 

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link