Hoppa till huvudinnehållet

Ränteobligationer & ränteförvaltning – Hur fungerar det?

I detta avsnitt fokuserar vi på räntor, räntefonder samt ränteobligationer samt besvarar frågan “vad gör en ränteförvaltare egentligen?”. För att besvara dessa frågor tar vi hjälp av Emelie Aulik – Ränteförvaltare på Danske Invest.

Vad är en Obligation?

En obligation är ett räntebärande skuldebrev som ger avkastning i form av ränta. När du köper en obligation lånar du ut pengar till exempel staten, företag, banker eller kommuner. Obligationer erbjuder ofta lägre risk än aktiemarknaden, samtidigt som den förväntade avkastningen därmed också i de flesta fallen är lägre då den primärt är baserad på en ränteintäkt och inte kursuppgång.

Vad finns det för alternativ när man vill spara i räntefonder?

Räntefonder, eller som det också heter – obligationsfonder, kan delas upp i obligationsfonder som investerar i stadsobligationer, bostadsobligationer, och företagsobligationer. De två förstnämnda investerar i obligationer (skulder) som staten-, eller bankernas bostadsinstitut gett ut. Risken för konkurs är väldigt låg i dessa papper.

Den andra typen är företagsobligationsfonder, då är det bolag som emiterar skuld. Bolag kan låna pengar på olika sätt, antingen hos banker eller på kapitalmarknaden, detta gör man genom obligationer. Fler bolag är idag intresserade utav att ha en bredare upplåning där obligationer kan vara ett “billigare” sätt att låna kapital.

Slutligen finns det så kallade penningsmarknadsfonder, vilket är en kort företagsobligationsfond. Dessa är korta i löptid och prisas om var tredje månad. Om räntan går upp förlorar dessa fonder inte lika mycket i värde som en lång obligationsfond skulle göra.

Vad påverkar avkastningen i en obligationsfond?

När räntan går upp, går värdet i en obligation ner, detta sker därför att obligationer med en lägre ränta tappar värde för att de blir “utkonkurrerade” av nya obligationer med en högre ränta. Vid en ränteuppgång kommer långa obligationsfonder påverkas mest i värde, dock brukar volatiliteten i dessa fonder vara relativt låg.

Här hittar du Danske Invests nya hållbara företagsobligationsfond

Kommentera gärna med frågor och feedback i kommentarsfältet nedan.

Räntehälsningar,

Jocke Bornold

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm