Nordnetbloggen

Rapporterna har överträffat prognoserna, men intäkter och vinster faller

Rapportsäsongen för det andra kvartalet är i princip till ända. Totalt har bolag som motsvarar cirka 80 procent av börsvärdet hunnit lämna in sina rapporter. Den senaste veckan har sett storbolagen ersättas av ett antal small och midcap-aktörer som generellt belönats med rejäla kursstegringar.

Bra rapporter men fallande intäkter

Överlag har rapporterna visat fallande intäkter och vinster jämfört med samma period i fjol. Samtidigt noterar Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist i en uppdatering att utfallen för en majoritet av bolagen har överträffat analytikernas prognoser vilket ställer frågetecken kring ifall rusningarna på börsen har varit välförtjänta. Sett till marknadens reaktioner verkar resultat mot prognos vara vägvisaren.

Bilia ökar resultat med 23%

Öresund-kontrollerade bilförsäljar- och servicekedjan Bilia redovisade ett operativt rörelseresultat som för det andra kvartalet var 23 procent högre jämfört med samma period året innan. Bolagets serviceaffär var främsta bidragande faktor till resultatförbättringen. För det tredje kvartalet räknar bolaget med att se en något ökad efterfrågan på bilar och service. En utmaning framöver blir att rekrytera mekaniker för att kunna upprätthålla den starka servicegraden.

Alimak vinnare, aktien lyfter 16%

Bygghissbolaget Alimak var en av veckans stora rapportvinnare. Aktien lyfte drygt 16 procent men gav mot slutet av veckan tillbaka en del av uppgången. Bolaget redovisade en ökad nettovinst på 65 miljoner kronor för det andra kvartalet. Motsvarande utfall för samma period året innan var 22 miljoner kronor. Samtidigt föll både nettoomsättningen och orderingången, varav den sistnämnda blev noterad för en nedgång på 15 procent i lokal valuta.
Det är fortsatt affärsområdet Industrial Equipment med olje- och gasindustrin som tynger. En svag efterfrågan där förväntas för resten av året och mot bakgrund av det uppgav vd Tormod Gunleiksrud att marknadsförutsättningarna framöver blir ”fortsatt utmanande”. Han tillade också att Brexit har haft en negativ effekt då det har ökat på osäkerheten på de europeiska marknaderna.

Swedol ökar försäljning med 1/3

Swedol ökade sin försäljning med en tredjedel till 523 miljoner kronor under det andra kvartalet (393). Den rejäla ökningen berodde delvis på inräkningen av nyligen förvärvade Grolls, specialist inom arbetskläder i Norden. Fortsatt bekymmer för järnhandelskedjan utgör verksamheten i Norge. Fler åtgärder behövs för att kunna redovisa vinst hos grannen i väst, skrev vd Clein Johansson Ullenvik i rapporten. Swedol redovisade en förlust på 3 miljoner kronor i Norge för andra kvartalet.

Unibet backar med 5,9%

Speloperatören Unibet backade 5,9 procent under onsdagen på sin rapport efter att rörelseresultatet före avskrivningar, ebitda, kommit in på 21,2 miljoner pund, vilket var hela 25 procent lägre än analytikerkonsensus. Trots att bolaget nådde ett spelöverskott på 125 miljoner pund blev det en lönsamhetsförsämring för perioden som berodde på engångseffekter i form av främst högre marknadsföringsinsatser med anknytning till fotbolls-EM.
Ett annat sänkte var reserveringar för spelskatter i Frankrike som är omsättningsbaserade. Frankrike nådde finalen i fotbolls-EM vilket gav 2,5 miljoner pund högre i skatter än väntat. Bolagets vd Henrik Tjärnström underströk att det dåliga resultatet för kvartalet var mer av en engångsgrej och att det genomsnittliga spelöverskottet har mer än fördubblats under de tre första veckorna i juli jämfört med samma period i fjol.

Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link