Nordnetbloggen

Dags för rapportuppdatering

En hel del bolag har nu visat upp boksluten för 2019 och det är dags att känna av klimatet på börsen. Denna omgång av rapporter kan komma att lägga grunden för vilket typ av börsår vi har framför oss, mer om läget hos de bolagen i veckans blogg.

Börsen faller tillbaka något

Än så länge en bra start på börsåret och med en av tolv månader avklarat så är börsen upp. Börsen har tappat lite av uppgången vi såg fram till halvan av januari och är nu ca 1,23% upp sedan årsskiftet. Att börsen fallit tillbaka något beror till stor utsträckning på oroligheter kring coronaviruset och vilka eventuella negativa spridningseffekter det kan medföra.

Rapportreaktioner än så länge

Omsättningstillväxt Q4 -19 vs Q4 -18Överträffa analytikernas förväntan, Prisreaktion 2 dagarUnderträffa analytikernas förväntan, Prisreaktion 2 dagar
Genomsnitt3,8%0,2%1,9%
AAK5,5%-3,2%
Atlas Copco7,9%-6,8%
Autoliv5,9%7,0%
Avanza23,2%-5,4%
Beijer Ref4,3%5,1%
BillerudKorsnas -0,5%17,9%
Bonava10,0%-14,5%
Castellum2,9%3,0%
Cloetta4,6%8,6%
Dometic-3,7%-5,8%
Electrolux-7,0%-2,3%
Epiroc-2,6%-3,7%
Essity 8,3%-4,0%
Getinge7,7%-9,6%
Granges-12,8%-3,7%
Hennes & Mauritz 9,4%11,6%
Hexpol6,1%-3,4%
Holmen6,2%4,4%
JM-6,9%7,3%
Lifco8,3%-5,6%
NCC2,3%13,2%
Sandvik 2,4% -1,5%
SEB20,0%1,0%
SCA-12,5%8,6%
Swedbank11,4%10,6%
Ericsson4,0%-6,5%
Telia2,8%-0,3%
Volvo-0,4%8,0%

Källa: Reuters, Infront

I tabellen ovan så ser du storbolagens omsättningstillväxt för denna Q4 jämfört med förra årets Q4. Samt om den redovisade omsättningen var bättre eller sämre än analytikernas förväntan och hur det påverkade aktiekursen under rapportdagen samt efterföljande dag.

Nu är det förvisso inte hela börsens omsättning denna tabell fångar upp, men storbolagen ger bra representation för Stockholmsbörsen i sin helhet. I genomsnitt har det varit en omsättningstillväxt på 3,8% under det senaste året. Den avmattning som det var tal om har inte riktigt visat sig i siffrorna ännu.

Även kursmässigt har rapportsäsongen i genomsnitt varit bra, aktier som överträffade analytikernas förväntan steg med 0,2% och aktier som underträffade steg med förvånande 1,9% under rapportdag och efterföljande dag. Nu är det genomsnittet och några aktier har rusat över 10% upp och några har fallit över -10%.

Några tankar

Några aktier som sticker ut är dels bankerna. SEB ökade omsättningen med 20% och Swedbank ökade med 11,4%. Med andra ord blev 2019 ett toppenår för bankerna lönsamhetsmässigt, även om det inte riktigt kändes så rent medialt vilken uppmärksamhet det var för bankerna. Även Avanza ökade omsättningen med 23,2%. Dessa bankers resultat kan vara intressant att ha med sig inför Nordea och Handelsbankens rapporter i veckan som kommer.

Några av industri- och verkstadsbolagen har haft lite sämre omsättningstillväxt. Volvo, Epiroc och Gränges minskade omsättningen en del. Volvo stack ut i form av att man ökade resultatet väldigt bra och därmed också marginalerna. Det gillade givetvis aktiemarknaden. Min känsla är dock att man kan börja ana en viss dämpning i efterfrågan för delar av industribolagen.
Sandvik och Atlas Copco ökade omsättningen, men inte riktigt så mycket som analytikerna trodde och båda aktierna handlades ner på rapporten.

Bostadsutvecklarna Bonnava och JM hade lite slagigt utfall. Bonnava ökade omsättningen rätt bra, men ökade kostnaderna betydligt vilket aktiemarknaden inte gillade. Aktien föll ca -14% som reaktion på rapporten.
JM å andra sidan minskade omsättningen, men minskade kostnaderna mer så rörelseresultatet blev aningen bättre. Detta var något marknaden gillade vilket fick aktien att stiga ca 7%.

Några tankar och insikter från rapporterna ännu. Hur är din känsla än så länge i rapportperioden, något som du tycker sticker ut? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

1
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Lis
Gäst
Lis
Sälja Fingerprint innan rapport?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link