Hoppa till huvudinnehållet

Riskpremie på aktier

Vilken avkastning kan man förvänta sig?

Det talas ofta om att aktier i längden är ett av de mer gynnsamma sparalternativen. Vad är då en rimlig avkastning när man investerar i aktier?

Långsiktig avkastning på aktiemarknaden

Att spara i aktier har historiskt varit det mest överlägsna i ett avkastningsperspektiv. Men det gäller bara om man betraktar långsiktigt sparande, vilket i detta fall innebär mer än 10 år. En av de viktigaste faktorerna som styr den långsiktiga avkastningen på aktier är rådande ränteläge (som ofta är starkt kopplat till rådande inflation).

Garanterad avkastning

För att avgöra vilken avkastning du kan förvänta dig när du investerar i aktier behöver du begrunda vilka alternativa sparformer som finns till aktier. Ett sparande i svenska statsobligationer utgivna av svenska staten via Riksgälden eller ett räntekonto hos en bank med insättningsgaranti får nog anses som sparalternativet med lägst risk. Där kommer du få en förväntad avkastning som kallas riskfri ränta.

Den riskfria räntan kan betraktas som en lägsta avkastningsnivå som alla kan få på sina sparpengar utan att behöva riskera att förlora någonting. Denna ränta brukar vanligtvis vara ca 1-2 procent realt (när man gjort avdrag för inflationen som urgröper värdet på våra pengar). Storleken på den riskfria räntan utgörs dock av marknadsräntorna som både kan stiga och falla.

Svenska statsobligationer med 2 års löptid

Ser vi tillbaka till 80-talet kan vi exempelvis observera ett kraftigt fall i räntan fram till idag. Nu är detta inte den riskfria räntan, utan marknadsräntan för 2-åriga statsobligationer. Vi har dessutom haft negativt ränteläge sedan ett gäng år tillbaka.

Ersättningen vi får för att ta aktierisk

Den riskfria ränta som vi kan få lägger grunden för vilken avkastning vi ska förvänta oss när vi gör andra investeringar. Det innebär att aktier måste ge en högre förväntad avkastning än den riskfria räntan, annars skulle alla välja det riskfria alternativet.

För att investerare ska stå beredda att ta aktierisken så vill de ha en extraersättning för besväret. Denna ersättning kallas riskpremie. Följdriktigt styrs riskpremien av hur stor risk spararen behöver ta. Ju mer riskfylld tillgång vi investerar i desto högre avkastning och därmed riskpremie förväntar vi oss att få. Riskpremien historiskt sett mellan 3-7 procent, beroende på vilket index man undersöker.

Revisionsbolaget PwC genomför årligen en rapport över riskpremien på svenska aktiemarknaden.

För att komma fram till vilken riskpremie som råder på marknaden brukar de helt enkelt fråga förvaltare, riskkapitalister, fondkommissionärer och rådgivare inom corporate finance.

För 2019 var riskpremien för börsen: 6,8%

Vilken avkastning får jag?

Vi vet alltså att den förväntade avkastningen utgörs av den riskfria räntan, samt riskpremien. Den enkla ekvationen blir alltså:

Avkastning på aktier = Riskfri ränta + Riskpremie.

En rimlig avkastning på aktier är alltså 6-7% då riskfria räntan är kring 0% i dagsläget.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm