Nordnetbloggen

#Sparpodden 105 – Robotar på Börsen!

#Sparpodden Avsnitt 105. Robotarnas intåg på Stockholmsbörsen skapar fortfarande många frågor. I veckans avsnitt med Jocke, Eva och Peter försöker vi svara på de vanligaste frågorna, Vad finns det för olika typer av Robothandel eller Algohandel som det ofta kallas? Högfrekvenshandlarna eller HFT vilka är de? Hur jobbar dem och tjänar de några pengar?

Vi pratar också om Valeant skandalen, Cloettas rapport och Peters Tjänstepensionsflytt bl.a.

Lyssnarfrågor

En hel del lyssnarfrågor den här veckan, kul! Vi svarar på bl.a. på frågor kring brygglån, 7e Apfonden, och Robotar förstås.

Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Hälsningar,

Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

9
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Hej Sparpodden Tack för ännu ett bra avsnitt. Jag har en fundering som jag gått runt och filurat på ett tag som ni kanske skulle kunna förklara lite närmare. När inflationen är låg så är oftast räntan låg, och när inflationen är hög så är oftast räntan hög, dessa två hänger ihop ganska mycket eller hur? Jag har nyss köpt en nyproducerad lägenhet. Sitter och tänker på ränteläget på den. i nuläget har vi knappt någon inflation i Sverige och jag kan få bolån där jag betalar runt 1.4% i bolåneränta kanske. Om man då oroar sig för ett scenario… Läs mer »

Anonym
Anonym
Mycket bra fråga, hoppas de tar upp den 🙂
Anonym
Anonym

Hej Sparpodden! Tack för en bra podd! Jag har en fundering om [trummvirvel] bolån! Jag är snart klar med mina studier, har förhoppningsvis ett jobb då och börjar se mig om efter en bostad att köpa. Nu till själva funderingen: Jag har inget nämnvärt ”rent” sparkapital att använda till en eventuell kontantinsats. Däremot har jag ärvt två ”större” aktieposter i två klassiska svenska bolag. Jag tänker mig då att jag har tre alternativ: 1. Ta ett blankolån, använd lånet till kontantinsats. 2. Belåna aktierna, använda utdelningarna till räntebetalningar, använd lånet till kontantinsats. 3. Sälja aktierna, använda likvid till kontantinsats. Alternativ… Läs mer »

Anonym
Anonym

Hej, Tack för en bra podd! Jag har under en tid funderat på hur man bäst kan investera i kaffe och har noterat de diverse produkter som finns tillgängliga. Det är en ordentlig djungel och känner mig aningen rådvill. Caset är att kaffet ska upp av olika anledningar som jag, av anledning av att försöka hålla inlägget kort, låter vara outstadgade. Det jag är ute efter är en produkt, helst utan hävstång eller isåfall med låg hävstång, som inte har en daglig omräkning för att slippa se beloppet sina vid volatilitet. Finns det något sådant lämpligt, relativt lätthandlat instrument? Handlar… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hej! Tack för en bra podd! Jag har följt den mer eller mindre från start. Ofta rekommenderas man som sparare att ha en liten del av sina pengar i råvaror. Håller ni med om det? Och ska man då köpa rena indexfonder som t ex Handelsbanken Råvarufond eller ”smartare” fonder som typ managed futures-fonder? Mvh, Lars
Anonym
Anonym

Hej gänget, tack för en superpodd! Jag är ny på aktiemarknaden och har innehav i Sweco, de har köpt upp en mindre konkurrent (även ett AB) och har därför beslutat om nyemission. Jag vet dock inte vad detta innebär, jag fick följande brev: ”Erbjudandet Bolaget har beslutat om nyemission. 1 gammal aktie ger 1 teckningsrätt. För att teckna 1 ny aktie behöver du 8 teckningsrätter. Teckningskursen för en aktie är 81 SEK. Försäljning av teckningsrätter De teckningsrätter du inte har svarat att du vill utnyttja senast 19 november kommer vi att försöka sälja för din räkning. Teckningsrätter som du köpt… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hej Vad händer med mitt bostadslån om marknadsvärdet sjunker och huset då blir belånat till mer än 85%. Ex köper huset för 3 500 000:- och belånar det till 85% ,marknadsvärdet sjunker till 2 500 000:- och belåningsgraden ökar över 85% måste jag ställa mera säkerhet för lånet då? Förutsatt att jag inte säljer huset. Tack för en bar podd! /J
Anonym
Anonym
Hej Vid nyintroduktion som tex. Waystream som hade introduktion på first north, så tecknades 2200 nya aktieägare till ett pris på 22 kr och sedan samma dag sjunker kursen under 22 kr. Eftersom det inte går att blanka aktien och att storägare har en lock up period då de inte får sälja. Är det då personer som säljer till förlust eller vad är det som händer? Tack för bra podd!
Anonym
Anonym
Hej! Många kollar på fonder och köper de som det går bäst för. Detta gör man dock sällan när det kommer till aktier. Hur skulle det se ut på ett år om jag köppte gårdagens 10 vinnare på stockholmsbörsen i callen för att sedan sälja dem vid stägning och upprepa denna process i ett år? Låter ju som en fruktansvärd taktik men hade vart kul om ni hade någon statestik på det eller ett tipps hur jag räknar ut det. Mvh AMANDA

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.









Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link