Nordnetbloggen
Nordnet
Nordnet

Så fungerar tilldelning av aktier i nynoterade börsbolag

Det senaste året har inneburit en våg av börsintroduktioner och trenden är fortsatt stark. Intresset från våra kunder är rekordhögt och då vi får många frågor om hur teckning och tilldelning av aktier sker för nynoterade börsbolag tänkte vi besvara dem mer detaljerat i ett blogginlägg. När tilldelning av aktier offentliggörs finns det emellanåt kunder som blir besvikna då antalet aktier de tilldelas är färre än vad de önskade. Vi förstår besvikelsen, men vi som nätbank har ingen inverkan på fördelningen av aktier utan det beslutas av styrelsen i det bolag som börsintroduceras tillsammans med emissionsinstitutet.

Fallet Tobii – övertecknad aktie

Idag var första handelsdagen för det nynoterade svenska teknikföretaget Tobii. Emissionsinstitutet för börsintroduktionen var Carnegie och i detta fall beslutade de att lotta ut tilldelningen av aktier i Tobii. Det resulterade i att av de totalt 2 687 av Nordnets kunder som anmält sig beviljades endast 1063 kunder teckning, och samtliga fick 200 aktier vardera. Naturligtvis spelar det allmänna intresset för nyintroduktionen en väldigt stor roll i chansen att få tilldelning och möjligheten minskar kraftigt när nyintroduktionen som i detta fall övertecknas 30 gånger.

När bokas aktierna in?

Så fort vi får tilldelningslistan skickad till oss så börjar ett febrilt arbete med att registrera tilldelningen så att den är genomförd och synlig på kundernas konton innan handeln börjar vid börsens öppning kl 09.00. Vi arbetar så fort vi kan, men vi kan tyvärr inte garantera att tilldelningen kommer att vara synlig på kontona innan börsöppning eftersom vi är beroende av att få tilldelningslistorna i tid.

Från anmälan av intresse till tilldelning

När du anmäler intresse att delta i teckningen för en börsintroduktion och likviddagen inträffar bokar vi så kallade OTA:er (kan ses som ett kvitto på en ”godkänd anmälan) på ditt konto. Dessa ska inte förväxlas med slutgiltig tilldelning, eftersom det beskedet kommer på den första handelsdagen. Läs gärna mer om det här i vår FAQ.

Checklista

Vår sparekonom Günther Mårder ger tips till hur man ska kontrollera börsens nykomlingar innan man anmäler sig för teckning:

  • Vad gör bolaget och hur ser dess marknad ut.
  • Bolagets styrelse och ledning – vilka är de och vad har de för historia. Har de lyckats tidigare eller misslyckats? Har vd:n tidigare erfarenhet av att leda ett noterat bolag?
  • Varför går bolaget till en marknadsplats för att få in pengar.
  • Vem är säljare och varför säljer denna person eller grupp av ägare? Hur mycket behåller grundarna? Stannar nyckelpersoner kvar som dominerande ägare?
  • Hur stor andel av bolaget säljs. Och görs det en nyemission i samband med noteringen?

För Nordnets kundservice,
Faraz Hashemzadeh
Sparexpert sociala medier

 

Nordnet
Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

2 Kommentarer på "Så fungerar tilldelning av aktier i nynoterade börsbolag"

avatar
Sortera:   Nyast | Äldst | Mest gillade
adam
Gäst
adam

Vart hittar jag aktier som kommer att börnoteras ?

Nordnets kundservice
Gäst

Hej Adam,

under menyvalet Min depå > Övriga företagshändelser ser du erbjudanden som för tillfället ligger uppe på vår hemsida. Vissa nyintroduktioner kommer inte upp där alls och andra går inte att delta i om man har Investeringssparkonto/Kapitalförsäkring. I de fallen dyker de inte upp under det menyvalet heller.

Bästa sättet att skaffa sig en god överblick över kommande nyintroduktioner är därför att använda hemsidan nyemissioner.se.

Ha en fortsatt trevlig helg!

//Faraz

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link