Nordnetbloggen

Så hanterar du oron på börsen

Börsåret har inlett skakigt. Under en kort period  har börshandeln i Kina stoppats två gånger på grund av kraftiga kursras.  I måndags och torsdags föll kurserna med över sju procent vilket leder till automatstopp i handeln på de kinesiska börserna i Shanghai och Shenzhen. Den kinesiska oron har också smittat av sig på flera av världens börser. Stockholmsbörsen har bland annat sjunkit med ca 5 procent i år i skrivande stund. Här är mina tankar hur man som sparare bör agera.

OMXSPI 2016

Ha is i magen

Min tro är att börsen kommer fortsätta att vara skakig under en ganska lång period framöver. Mitt generella råd har du säkert hört förut; ha is i magen och gör genomtänkta beslut. Det kan vara farligt att agera i panik och inte tänka efter. Risken är att du säljer när tidningarna skriver stora svarta rubriker och börsen är på botten för att sedan köpa tillbaka på toppen till ett dyrare pris. Man ska inte sälja i panik de  här dagarna, men det kan istället vara ett bra tillfälle att köpa, när andra säljer. Detta kan vara ett bra läge att utnyttja marknadens turbulens för att köpa in sig i kvalitetsbolag som är starkt positionerade. Marknaden har en tendens att ofta överreagera vilket kan ge utrymme för att finna bra köplägen. Håll koll på de bolag som rimligtvis inte bör påverkas av den kinesiska oron.

Får man ont i magen och sover dåligt av det oroliga läget så ska man göra något åt det. Då kan ett alternativ vara att dra ner på risken och sätta en del av pengarna på ett vanligt sparkonto, även om det ger noll ränta. Då har man i alla fall tryggat sina pengar. Generellt sett ska den som investerar i aktier bör vara beredd att behålla dem i fem år, annars är det bättre att välja en annan sparform. Anledningen är att aktiemarknaden svänger så mycket, och vissa dagar svänger det mer. Du kommer ha många sådana här dagar på börsen. Därför behöver du tid för att kunna vänta ut sådan här perioder då det är väldigt skakigt.

Sprid riskerna

Det här kan också låta som en klyscha men det tål att upprepas. Sprid riskerna bland dina investeringar. Man ska alltid se till att försöka ha minst tio aktier i fem olika branscher. Ett misstag många småsparare gör är att lägga alla ägg i samma korg, det vill säga ha bara ett fåtal eller till och med en enda aktie i sin portfölj. Gör man det måste man vara beredd på att förlora en väldigt stor del av det investerade kapitalet. Kom ihåg att det är aldrig för sent att göra en omviktning, så du får en bra riskspridning.

Påverkas vi av Kinabörsen?

Den bakomliggande anledningen till de kinesiska börsrasen är främst svaga siffror för det kinesiska inköpschefsindexet samt att det automatisk börsstoppen förmodligen har fått motsatt effekt och gjort de kinesiska börserna mer volatil. Som vi sett så påverkas vi av oron i kina på flera olika sätt. Världens alla börser, däribland Stockholmsbörsen har reagerat med nedgång. Detta gör att våra inhemska investeringar faller i värde.

De kinesiska börsstoppen drabbar också sannolikt svenska sparare i kinafonder indirekt. Utländska fondbolag gör sina Kinaplaceringar på Hong Kong-börsen. Den börsen rör sig inte alls så kraftigt som de kinesiska fastlandsbörserna. Kinafonderna har förmodligen inte gått ned lika mycket som de inhemska kinesiska börserna. Det finns tre börser i Kina. Två av dem, i Shanghai och Shenzhen, har begränsningar i möjligheterna för utländska investerare och tillåter i princip bara kinesiska placerare. Utländska fonder och investerare handlar mest på börsen i Hong Kong där kurserna därför brukar vara mindre rörliga.

/ Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet Bank som du kan följa på twitter här. Om du vill följa min aktieportfölj som jag håller på att bygga upp på Shareville hittar du den här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Klev av börsen hösten 2011 då jag tyckte det var för skumpigt, köpte sedan tillbaka mycket dyrare i början av 2012. Så det behöver jag inte göra om. 🙂
Anonym
Anonym
Åtminstone kan Riksbanken få det svårt att, ens försiktigt, höja räntan inom överskådlig framtid.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link