Nordnetbloggen

Så här handlade kunderna i Twitter-aktien

Så här handlade kunderna i Twitter-aktien

Under gårdagen var det handelspremiär för Twitteraktien. Efter det initiala auktionsförfarandet så steg aktien vid första affären från noteringspriset $26 till ca $45, en uppgång på över 70 procent. Bland kunderna hos Nordnet var intresset relativt stort. Totalt gjorde nästan 500 kunder affärer i aktien redan första dagen. Men det är stora skillnader mellan kunderna i de Nordiska länderna.

Danska stororders och intensiv finskt småfiske

Totalt omsatte kunderna hos Nordnet aktier i Twitter för 42 mkr. Högst omsättning stod danskarna för där ett antal större affärer drev upp volymerna till 15 mkr. Bland de danskar som handlade i aktien under gårdagen var snittomsättningen 153 000 kr per depå i jämförelse mot svenskarnas mer blygsamma 62 000 kr. Svenska sparare var de försiktigaste i Norden eftersom lägst andel av kunderna gjorde någon affär. Flest antal affärer gjorde finländarna där det fanns många kunder som gjorde mindre affärer. En bidragande orsak till att Nordnet blev den aktör i Sverige som hade flest avslut i Twitter-aktien kan vara den kampanj som gör att kunderna handlar courtagefritt i Twitter, Facebook och LinkedIn.

Handelssammanställning

Andel, kunder

Andel, affärer

Omsättning/konto SEK

Sverige

23%

18%

                         61 882
Norge

16%

23%

                       103 101
Danmark

20%

25%

                       153 278
Finland

41%

34%

                         56 977

Andel, kunder baseras på andelen konton som gjorde en affär i aktien under gårdagen. Andel, affärer baseras på antalet affärer som gjordes totalt av alla kunder. Omsättning per konto visar hur mycket varje depå som handlat aktier i Twitter omsatt under dagen.

Högst och lägst, köp och sälj

Det högsta pris som en kund hos Nordnet stod beredd att betala under gårdagen var $49,96. Köparen kom från Finland och ordervärdet var hade ett blygsamt belopp. Den svenska kund som betalade det högsta priset under gårdagen landade på $49,88.

Lägsta pris för en aktie i Twitter fick en dansk kund som betalade $44,87. Den svensk som kom billigast undan köpte för $44,91.

Den största enskilda affären hos en Nordnetkund var ett köp om 3,2 mkr från en kund i Danmark. I Sverige var största affären 580 tkr.

Mina reflektioner

Noteringspriset på Twitter sattes för lågt. Det framstår som ett lockpris när man tittar på det initiala intervallet om $17-20 som sedan höjdes till $23-25 och som slutligen landade på $26. Personligen får jag känslan att man, likt fastighetsmäklarna i Stockholm för några år sedan, jobbat med ett lockpris initialt för att väcka intresse för aktien. Efter den kraftiga korrigeringen i samband med att handeln inleddes blev det uppenbart även för omvärlden att efterfrågan kraftigt överstigit utbudet, vilket var 13 procent av bolaget. Bolaget hade utan större svårigheter kunnat sätta två eller tre gånger så många aktier på marknaden om man verkligen accepterade $26 som pris. På det sättet hade deras kassa fyllts på och möjliggjort en snabbare utbyggnad av säljorganisation och utveckling av Twitter som tjänst. Givet hur man nu valde att göra kan jag inte utesluta att det finns ett steg två där man inom en snar framtid kommer att gå till marknaden och sätta ytterligare aktier på marknaden, och då till ett pris som är väsentligt över $26.

Ska man köpa aktien?

Det är du som äger det beslutet. Jag tänker inte ge dig någon rekommendation. Jag personligen köper inte på dessa nivåer. Värderingen har efter kursrusningen närmat sig samma värdering som Facebook-kontona. Då ska man lägga till att Facebook kommit långt mycket längre i sin kommersialiseringsprocess och faktiskt visar vinst. Men det är klart, börjar man försöka sätta värde på alla delar som inte inbegriper kronor och ören (eller dollar och cent) så finns många sätt att komma fram till att aktien fortfarande är köpvärd. Men den typen av värderingar ägnar jag mig inte åt.

Hur tänker du? Finns det potential i Twitteraktien även efter kursrusningen?

Twitterhälsningar

@gunthermarder

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link