Hoppa till huvudinnehållet

Så påverkar räntan börsen

På vilket sätt marknadsräntorna påverkar börsens utveckling resonerar jag mer om i veckans inlägg. Det kan dessutom vara extra relevant att hålla ett öga på framöver.

Marknadsräntorna och börsen

Vanligtvis när man pratar om räntan så brukar det vara centralbanksräntan man refererar till. Denna agerar i många fall huvudräntan på marknaden och i sin tur påverkar alla andra räntor. Säker centralbanken sin styrränta så följer marknadsräntorna med ner, enkelt förklarat.

Marknadsräntan är i sin tur den ränta som du får genom att låna ut pengar via obligationer. Det går att låna till såväl företag som staten själv, där det sistnämnde är allt som ofta att betrakta som det säkrare alternativet.
Om du lånar ut pengarna på längre tid så brukar det ge en högre ränta än lån med kortare löptid. Det är inte så konstigt, ju längre tid du låser in pengarna desto mer vill du ha ersättning för den upplåsningen och risken det innebär.

Hur räntan på svenska statsobligationer med 10år löptid utvecklats mot börsen ser du i bilden nedan:

I augusti 1990 så var räntan ca 13% på årsbasis för att låna ut till svenska staten. Bara det faktumet är värt att stanna upp en sekund och reflektera över. Det är så otroligt stor skillnad från vad 10 årliga svenska statsobligationen gav i ränta i augusti 2019 – nämligen -0,5%. Du fick med andra ord betala en ersättning för att få äran att låna ut pengar till svenska staten – något som kan betraktas som aningen upp-och-ner.

Bilden ovan antyder att det är den fallande räntan som gjort att börsen har stigit under dessa senaste 30åren. Det är givetvis inte fallet, vi hade en annan tid då, andra förutsättningar och inte minst en valuta med fast växelkurs istället för den flytande växelkurs vi har idag.

Men generellt så ger fallande räntor energi åt börsen och givetvis gäller motsatta förhållandet.

Under hösten förra åren så började marknadsräntorna att stiga, och förväntan var att detta skulle fortsätta. Som investerare balanserar man konstant mellan risk och trygghet, där börsen får symbolisera risk och obligationer är att betrakta som tryggare. Om du kan få tillräckligt god avkastning genom att låna ut pengar så framstår det som mer attraktivt. Följden blir att börsinvesterare säljer av för att placera pengarna i obligationsmarknaden.
När räntorna faller så uppstår står motsatt förhållande och lite populärt kallats för TINA idag, alltså there is no alternative (Inget alternativ än aktier, då räntor ger så låg till obefintlig avkastning).

Sen augusti har svenska statsobligationen med 10 års löptid stigit från negativ till idag omkring 0%. Fortsätter marknadsräntorna upp så kan det ge lite hicka till börsen, därav varför det kan vara bra att ha ett öga på marknadsräntan framöver.

På den amerikanska marknaden blir det ännu tydligare. Under hösten förra året kunde man som investerare få ca 3% i årlig avkastning genom att låna ut pengar till amerikanska staten. 3% kanske inte låter mycket, men för en del investerare som värdesätter tryggheten högre än risken så var det tillräckligt. Och börserna föll som bekant under hösten 2018.

Detta är givetvis en förenkling av det komplexa samband som råder på de finansiella marknaderna. Men det är god nog tumregel som är bra att ha med sig för att försöka förstå och tolka dessa breda ekonomiska penseldragen.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm