Nordnetbloggen

Så tar Ericsson plats på scenen

Ericsson kom i strålkastarljuset i veckan på ett sätt som nästan inte hänt sedan it-bubblans glada dagar. Hur troligt är det att bolaget köps upp? Hur ser analytikerna på aktien och vad är riktkursen? Finwire har gjort en genomgång.

Bakgrunden till det nyvunna intresset var att den amerikanske justitieministern William Barr sagt att USA borde köpa in sig i telekomjättarna Ericsson och Nokia för att ta upp kampen med kinesiska Huawei på den viktiga 5G-marknaden.

Huawei är svartlistade i USA sedan förra våren på grund av misstankar om spionage åt Peking. Detta har dementerats av Huawei upprepade gånger. USA har också pressat på flera länder om att välja bort kinesiska leverantörer, vilket också skett.

Barrs uttalande skapade intern oenighet inom den amerikanska administrationen då vicepresidenten Mike Pence direkt avvisade förslaget. Barr har för övrigt ett förflutet från Verizon som för närvarande leds av svensken Hans Vestberg.

Därefter gav sig Vita husets rådgivare sig in leken och nyanserade Pence avfärdande med att den amerikanska regeringen inte ska köpa bolag, vare sig de är amerikanska eller utländska. Han tillade dock att det inte finns något som hindrar ett amerikanskt techbolag från att köpa upp någon nordisk aktör, som Ericsson eller Nokia.

Det är ett viktigt läge i 5G-branschen just nu, vilket märks inte minst av att Ericssons vd Börje Ekholm ska träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Enligt Reuters så ska även Nokia ha ett möte med henne. I Tyskland råder det oenighet. Vissa politiker menar att man inte ska släppa in kinesiska leverantörer i 5G-nätet på grund av spionagerisk och frågan är mycket debatterad.

Tyskland är inte ensamma om att diskutera frågan. I många länder pågår en debatt om hur man ska reglera utländska leverantörer av telekomutrustning. USA pressar samtidigt sina allierade att stoppa kinesiska Huawei från att delta i 5G-nätverken, något som varken Storbritannien eller EU gått med på att göra fullt ut.

Kritiker menar att USA endast försöker förstöra för kinesiska telekomföretag för att man själva missat 5G-tåget. USA har inte längre någon betydande egen telekomunderleverantör. Lucent såldes till Alcatel som sedan gick samman med Nokia. Kanadensiska Nortel Networks gick omkull och delar av den verksamheten finns idag inom Ericsson. USA står utan viktig teknik.

Köpare får betala ett högt pris

Någon som ser positivt på amerikanskt intresse att investera i bolaget är Ericssons storägare Cevian Capital. Dess grundare Christer Gardell anser dock att en intressent då får betala ett betydligt högre pris än vad aktien står idag. Det uppgav han för Dagens industri.

”En eventuell affär måste emellertid baseras på en helt annan värderingsnivå än dagens löjliga Ericsson-kurs”, sade Gardell till affärstidningen.

Han uppmanar att frågan hanteras som högsta prioritet inom Ericsson-ledningen.

Vill ha mer aggressiva mål

Veckan innan pratade Gardell med Bloomberg New och då efterlyste han mer aggressiva mål från bolaget. Han ser Ericsson som marknadsledande inom 5G med den mest kostnadseffektiva produktplattformen medan den två huvudkonkurrenterna kämpar av olika skäl. Cevian köpte in sig i Ericsson våren 2017 och sedan dess är aktien upp runt 25 procent.

Kan ta marknadsandelar

En analytiker som ser positivt på Ericsson är Kepler Cheuvreux. Analyshuset bedömer att bolaget gynnas av ett starkt 5G-momentum. Under de kommande kvartalen kan det även bli möjligt att bolaget vinner marknadsandelar, enligt analyshuset. Den 27 januari höjde Kepler sin syn till “köp” för Ericsson med en riktkurs på 95 kronor per aktie.

Om vi håller oss kvar vid analytikerbedömningar så kan vi konstatera att den genomsnittliga rekommendationen på Ericcson efter rapporten är fortsatt köp. Enligt Bloombergs gigantiska databas finns det 30 analytiker som följer Ericsson och det är blott en som har en säljrekommendation. Cirka 57 procent av rekommendationerna har köp medan 40 procent har behåll. Den genomsnittliga riktkursen ligger vid 94,38 kronor. För närvarande handlas Ericsson B till 88,38 kronor, vilket ger en kurspotential med nästan 6,8 procent.

5G påverkar resultatet

Även om 5G är på gång och väntas gynna aktörer som Ericsson och Nokia är inte himlen molnfri. Coronaviruset stökar till tillvaron i Asien och nu har hela den årliga telekommässan i Barcelona fått ställas in. Även om 5G väntas rullas ut över världen så är det inte någon gigantisk tillväxtresa för Ericsson i korten, enligt analytikerkollektivet.

I år väntas omsättningen stiga med 4,7 procent, nästa år 3,1 procent och 2022 väntas tillväxten vara 1,5 procent. År 2023 väntas omsättningen backa. Resultatet väntas dock få en rejäl skjuts av utvecklingen med en tillväxt om 13,5 procent på ebit-nivå i år, 14,7 procent nästa år och 4,3 procent 2022. Tillväxten väntas fortsätta 2023.

Ericsson som budkandidat är inte heller självklar. Företaget har starka huvudägare i Investor och Industrivärden. Även om Cevian är positiv till strukturella förändringar så är Investor av tradition inte några som brukar sälja sina kärninnehav. Investmentbolaget har ägt Ericsson sedan 1950. Svenska ägare är också tyngst i ägarbilden följt av amerikanska, enligt Bloombergs databas.

Foto i artikeln: Ericsson pressbild.

Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link