Nordnetbloggen

Så tjänar Nordnet pengar

I tredje delen av transparensbloggen berättar vår CFO Jacob Kaplan hur vi på Nordnet tjänar pengar.

Vi brukar skryta med att vi inte har några fasta avgifter för konton och att produkter som superfonderna är helt gratis. Det är sant, men självklart finns det delar vi tjänar pengar på. Därför gör vår CFO, Jacob Kaplan ett inhopp här på transparensbloggen för att förklara hur Nordnet tjänar pengar.

Man kan säga att vi tjänar pengar på fyra olika sätt.

1. Courtage
Ungefär 30 procent av våra intäkter kommer från det courtage våra kunder betalar när de köper eller säljer aktier, derivat eller andra värdepapper. Hur stort courtaget blir beror bland annat på storleken på affären. Du kan läsa om våra olika courtagenivåer i vår prislista.

2. Fondbolagens avgifter
Vi tjänar också en del pengar när våra kunder sparar i fonder.

Det fungerar så här: Du betalar en förvaltningsavgift till fondbolaget. Fondbolaget skickar vidare en del av din avgift till Nordnet, som ersättning för att vi distribuerar deras fond och hjälper dig som sparar i fonden med administrativ hantering och kundservice. Vissa fonder har också köp- och säljavgifter, och då får Nordnet del av dem också. Ungefär 10 procent av Nordnets intäkter kommer från kunders sparande i fonder.

3. Insatta pengar
Du kanske har hört talas om begreppet ”räntenetto”. Det handlar om det banken tjänar på insatta pengar när vi lånar ut dem till våra kunder eller placerar dem.  Vi har nästan 20 miljarder insatta kronor hos oss idag. Omkring 5-6 miljarder av dem har Nordnet lånat ut till kunder i form av belåning av värdepapper eller privatlån. De pengarna får Nordnet ränta på.

Resten av pengarna investeras i obligationer. Avkastningen som det ger räknas också in i räntenettot, som står för nästan 50 procent av Nordnets intäkter.

4. Avgifter för särskilda tjänster och valutaväxling
Resterande 10 procent av bolagets intäkter kommer från avgifter kopplade till olika tjänster. Där ingår till exempel växling av valuta när kunderna handlar med värdepapper utanför sin hemmamarknad, vår handelsapplikation och olika analys- och nyhetstjänster.

Det var en snabbgenomgång av hur vi tar betalt på Nordnet. Klart som korvspad? Om du har frågor – skriv en kommentar så ska jag svara så gott jag kan.

Hej så länge. På återseende.

Jacob Kaplan
CFO, Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

11
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Eftersom du skriver att räntenettot står för så pass stor del som nästan 50% av Nordnets totala intäkter, så undrar jag hur räntenettot generellt sett påverkas av låga respektive höga marknadsräntor? Det är ju lätt att tro att höga räntor direkt skulle påverka räntenettot positivt, men samtidigt pratas det i tidningar om att bankerna inte brukar sänka räntan lika mycket som riksbanken vilket borde tyda på att marginalen/räntenettot ökar när det är låga räntor?
Anonym
Anonym

Hej Fru Minimalist, Tack för din fråga. Med ett högre ränteläge är det rimligt att förvänta sig att Nordnet skulle öka räntenettot. Jag skriver ”rimligt” för vid förändring i ränteläget är det flera faktorer som förändras och därför svårt att exakt förutsäga effekten. En viktig faktor är självklart hur kunder väljer att agera, t ex väljer man kanske att låna mindre eller kanske att investera sina likvida medel i värdepapper. Kunders val påverkar både utlåning och inlåning och därmed räntenettot på Nordnet. Om vi antar att kundernas beteende inte förändras så skulle räntenettot öka vid ett högre ränteläge, och följaktligen… Läs mer »

Anonym
Anonym

Hej! Tack för ett bra inlägg och redogörelse av er affärsmodell! Är lite nyfiken på varför Nordnet är dyrare än t.ex. Avanza i många aspekter gällande Courtage? Varje gång det kommer på tal hänvisas man alltid till att ”Nej, Nordnet har lägre om man använder sig av Nordnet Direkt”. Men det är väl inte samma sak som att Nordnet har de låga Courtage avgifterna, utan Nordnet Direkt. För mig låter det som att Mc Donalds skulle hävda sig ha lägre priser än Burgerking (men bara om man handlar i deras Kirunarestaurang). Hur fungerar det med Nordnet Direkt? Får man exakt… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hej, Va härligt att höra att du är nöjd. Nordnet och Nordnetdirekt ingår i samma koncern så att jämföra med McDonalds och Burger King blir fler, kanske mer att jämföra med Toyota och Lexus. Samma ägare men olika priser och olika tjänster. För dig som kund är det olika saker då det är två olika plattformar. Vår Sverigechef har pris som en av hennes delar som är högst på agendan just nu. Du kan läsa om det här: https://nordnetblog.wpengine.com/min-agenda-mot-transparent-banking/20/11/2014/ Ha de gott,
Anonym
Anonym

Hej igen, och tack för ert (icke) svar. 🙂 Du missförstod mig, jag syftade absolut inte på att jag jämförde Nordnet och Nordnet Direkt som Mc Donalds och BK, utan att jag har i olika sammanhang hört representanter från Nordnet jämföra Nordnet och Avanza som att Nordnet skulle vara billigare genom att referera till Nordnet Direkt. Men då plattformen är annorlunda och säkerligen utbudet och kvalitén hos Nordnet Direkt (inget jag vet och som jag tyvärr inte fick vidare svar på men antar det då courtaget är billigare) så tycker jag att man INTE kan använda Nordnet Direkt som ett… Läs mer »

Anonym
Anonym

Hej, den typen av jämförelse förekommer ibland och är inte helt optimal. I vissa fall kan det vara viktigt att lyfta att Nordnetdirekt finns som ett alternativ men som konkurrensmedel är tjänsten inte jämförbar med Nordnet.se. Nordnetdirekt-konton går inte att koppla mot Shareville och Nordnetdirekt-plattformen är också väldigt slimmad. Vi lägger inte särskilt många utvecklingstimmar på den tjänsten som det ser ut i dagsläget. Det som är bra med den plattformen är att man kan handla till lågt courtage på nordiska börser. Skulle du ha konto på Nordnetdirekt kan du enkelt föra över värdepapper och pengar mellan kontona genom att… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hej, och tack för en bra redovisning. Jag skulle vilja fråga hur mycket ni tar i valutaväxlingsavgift när vi köpa utländska fonder genom Nordnet. Är det både på köp och sälj?
Anonym
Anonym

Hej Chacra, vi har faktiskt besvarat just den frågan i vår FAQ som du hittar på nordnet.se/kundservice. Följande är saxat direkt därifrån: När du köper en fond som handlas i en annan valuta än SEK växlar vi automatiskt åt dig. Det innebär att det alltid kommer att dras SEK från ditt konto, oavsett om du har tillgängligt saldo i den utländska valutan eller inte. Samma sak gäller vid försäljning av fonder som handlas i utländsk valuta. Säljer du exempelvis en norsk fond värde 5000 NOK kommer vi att växla åt dig och sätta in motsvarande belopp i SEK. Valutaspreaden, det… Läs mer »

Anonym
Anonym

Hej, Tack för ett bra och intressant inlägg. Jag har ett par frågor och en kommentar angående courtage. Vad är kostnaden för er för varje avslut som görs? Förstår att det är olika beroende på börs, men låt oss säga för en aktie på a-listan på Nasdaq OMX. Jag är en hyfsat aktiv småsparare och har något avslut i veckan. Tidigare handlade jag på Aktiedirekt, dvs det som nu är Nordnet Direkt. För att slippa krångel med deklaration och minska vinstskatten bytte jag för några år sedan till Kapitalförsäkring. Detta har gjort att min kostnad för courtage har ökat kraftigt.… Läs mer »

Anonym
Anonym

Hej Johan, Tack för att du läser Nordnetbloggen, och ursäkta sent svar på din fråga. Det är inte helt lätt att ge ett rakt svar på din fråga vad det kostar att administrera en aktieaffär på Nasdaq. Allmänt kan sägas att den största delen av våra kostnader är fasta – t.ex. kostnader för IT-system, personal och lokal – och att en mindre del är rörliga. Även avgifterna till börs och clearing-institut innehåller både fasta och rörliga delar. Men om du bortser från de fasta kostnaderna och bara tittar på de rörliga, så kostar det inte så många kronor för oss… Läs mer »

Anonym
Anonym
Tack för bra svar. Vänliga hälsningar Johan

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link