Nordnetbloggen

Så tror twitterprofilerna om börsen 2016

Nyhetsbyrån Finwire har genomfört en enkät bland sina Twitterföljare där det frågades om hur året 2015 gick och följarna passar även på att ge en liten utblick inför 2016.

2015 – året då ovanligt många blev aktiva traders

Året 2015 verkar enligt undersökningen ha varit året då ovanligt många tagit steget och blivit aktiva i sin trading. Inte minst märks det på Twitter då antalet tradingrelaterade twitterkonton som dykt upp ökat kraftigt och hos nätmäklarna kan man skönja att inflödet av nya tradingkunder har varit större än vanligt.  Det kan konstateras att de aktiva investerarna har haft ett mycket lyckosamt år 2015 då flera av följarna har lyckats att avkasta över 100 procent under året på sin kortsiktiga handel. Kanske inte helt oväntat menar många traders att årets trading i Fingerprint Cards är årtiondets julklapp, men det skall också nämnas att den höga omsättningen och extrema volatiliteten i sensoraktien har inneburit ett ordentligt bottennapp för en del.

Fingerprint Cards, Starbreeze, ASTG, Phase Holographic och nykomlingen Imint är några av de aktier som många följare lyckats bra med under året och med dessa rejäla uppgångar sedan årsskiftet eller notering så hade dessa bolag givetvis passat in i flertalet portföljer 2015.

 Årets heta IPO-marknad

På plussidan för året rankar de flesta också årets heta IPO-marknad. Aldrig tidigare har det noterats så många nya bolag på marknadsplatserna Nasdaq First North och Aktietorget.  Flera av dessa nya bolag har kommit att bli mycket omsatta och rejält upphaussade.  Även starten på 2016 tycks fortsätta den inslagna vägen och vi kan förvänta oss många nya småbolag som noteras under det första kvartalet.

Twitterprofilen – @short_term, sätter ord på året med uttrycket: ”Ser du en bubbla så köp den för det har fungerat bra 2015.”

Årets sänke för många i år är nedgången för råvarubolagen efter att råvarupriserna tappat mycket i spåren av Kinas avmattning och det utbudskrig inom oljan som pågått hela året.  SSAB, Enquest och den gamla småspararfavoriten Africa Oil är alla aktier som tappat mellan 30-50 procent i år och som agerat bojsänken i många portföljer.  Att leta efter botten i dessa aktier har ännu inte varit framgångsrikt och skall man bedöma av utsikterna för nästa år bland följarna kan det komma att dröja innan vi ser en ordentlig vändning uppåt inom råvarusektorn.

 Twitterprofilernas tankar inför 2016

Inför 2016 bedömer flertalet av svaren i undersökningen att europeiska aktier skall gå ner under 2016. En av orsakerna till förmodad nedgång kan vara flödesstyrt.  Det är presidentval i USA under året och det brukar innebära positiva börser där vilket lockar kapital in till marknaden. Här i Sverige anser följarna att småbolagen återigen kan överraska men nu varnar fler för att överraskningarna istället blir åt det negativa hållet. Bubblorna spricker under året, skriver flera följare som är generellt negativa till aktier under 2016. Aktier att äga som ser spännande ut för 2016 är enligt undersökningen Arcam och Fingerprint Cards. Flest följartips på aktien som man inte skall ha i portföljen under året som kommer är Precise Biometrics.

Så här skriver några Twitterprofiler från Finwires enkät om 2016:

@MadzTrader– ”Råvarubäsen kommer vara tema första halvåret. Tror det blir många vinstvarningar i verkstad, men fin turn around mot slutet av året. Biometrihåsen tror jag är över och börsfesten i menlösa mikrobolag tror jag torkar upp helt”

@Scalper_ – ”Fortsatt obalans i oljeindustrin kommer få spridningseffekter på det mesta. High Yield marknaden kommer krackelera inom två år och vi ser en fortsatt politisk oro inom EU. Hela EU faller sannolikt ihop som ett korthus under året. Valutakriget kommer eskalera globalt. Så med andra ord, det kommer inte bli ett roligt år.”

@selaco   Utfordrende år i Norge med lav oljepris, amerikanske rentehevinger og lavere vekst i Kina. Stockpicking i 2016.”

@gotlandstrader– ”Jag tror att vi får ett negativt börsår och det kan gå ner så mycket som 20-30%. Det tar förmodligen längre tid för oljan att hämta sig än vad förväntningarna säger och det gäller även råvaror generellt.”

@Borsfageln”Tror det blir ett tungt år för index och att någon gång kring slutet på q3 ser vi en vändning inom gruvindustrin. Tror att Fingerprint Cards sätter sin topp i slutet av året. ”

@Gottodix – ”Det tog sin tid men nästa år kommer verkligheten och knackar på. I USA blir det ett ok börsår när dollarn efter en sista push lugnar ned sig. Här hemma börjar vi på allvar diskutera förra årets modeord sektorrotation. Vilka sektorer och aktier ska egentligen kosta vad? Det vill säga om man tittar på så tråkiga faktorer som vinst och långsiktig tillväxt. Sedan kanske inte alla tillväxtländer är lika. Kan hända att t.ex. Indien är nya Kina blir en tagline. Eller varför inte nya Kina är nya Kina?”  (Gottodix portfölj kan du även se på Shareville)

 

Så här tror FinWires följare om året som kommer:

Stockholm, OMXS30 – ned med mellan 5-15 procent

Tyskland, DAX30 – Sidledes handel +/- 5 procent

USA, S&P 500 – Upp med mellan 5-15 procent

Finwires twitterföljare tror vidare att vi kommer få se EUR/USD handlas i paritet under 2016, och att prognoserna om ett oljepris på 20 dollar/fat inte kommer att besannas.

 

Vad tror du om börsåret 2016?

Hur går dina tankar inför börsåret 2016? Hur kommer index utvecklas och vilken aktie tror du kommer bli portföljens guldkorn? Lämna gärna din prognos för börsen 2016 i kommentarsfältet nedan.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link