Hoppa till huvudinnehållet

Orange kuvert på väg: Välj rätt i premiepensionen

Snart landar det orange kuvertet i våra brevlådor. För vissa innebär det ångest, medan många av oss också ser chansen att faktiskt nå högre avkastning med pensionskronor som öronmärkts just för oss. Tänk så här när du öppnar kuvertet och när du ska välja fonder i systemet.

1. Kolla förändringar

Pensionssystemet är under utredning och omgörning, och det kommer märkas i 630 000 sparares orange kuvert den här gången. 270 fonder har fått lämna systemet, om de inte har uppfyllt kraven på bland annat 500 miljoner kronor i förvaltat kapital utanför premiepensionen och tre års historik. Har du ägt någon av de fonder som kastats ut har de pengar som låg i fonden lagts i det statliga icke-valsalternativet AP7Såfa. Det är ett bra alternativ, och kan numera aktivt återväljas.

2. Bli inte orolig

2018 var ett turbulent år på börsen. Allt som allt föll Stockholmsbörsen med sju procent, och det kommer att märkas bland dina PPM-fonder. Bli inte orolig. Förmodligen har du en bit kvar till pensionen. Att börsen svänger upp och ned är något man som sparare får försöka acceptera. Men – har du bara något eller några år kvar till pensionen? Då kan det däremot vara läge att dra ned på risken, eventuellt genom korta räntefonder. De ger inte mycket, men är det bästa parkeringsalternativet i systemet.

3. Ta inte för låg risk

Sätt premiepensionen i relation till ditt övriga pensionssparande. Din inkomstpension kan sägas vara placerad motsvarande ett räntesparande, och inom en del avtalsområden är även delar av tjänstepensionen placerad i räntor (traditionell livförsäkring). Det här är pengapåsar som kommer utgöra större delen av din framtida pension. Ta då chansen att placera just PPM-pengarna till risk, det vill säga i aktiefonder.

4. Grunda med bred placering

Breda globalfonder som placerar längs index passar de allra flesta PPM-sparare. Här kommer vi till diskussionen om aktivt vs. passivt förvaltade fonder, och vad som egentligen är bäst. Man kan argumentera för att du i premiepensionen kan passa på att välja lite ”lyxiga” aktivt förvaltade fonder eftersom de är rabatterade. Å andra sidan, då behöver du göra en grundlig fondanalys och titta på förvaltarens historik, fondens nyckeltal med mera med mera (hur du gör en fondanalys kommer jag inom kort skriva om i kommande inlägg) för att ta reda på om fonden bör kunna slå index på sikt och därmed är värd den högre avgiften.

Den som vill göra det enkelt för sig i ett sparande där avgiften verkligen har betydelse (eftersom sparandet är på så lång sikt) väljer indexfonder. Globalfonder ger dig exponering mot världens aktiemarknader till ett lågt pris. Det kan exempelvis vara SPP Aktiefond Global eller DNB Global Indeks, som har 0,17 respektive 0,20 procent i avgift efter avdragen rabatt. Båda har fyra stjärnor hos Morningstar.

5. Välj rätt index som passar dig

Resultatet för olika index spretar. Vissa indexfonder som placerar i Sverige följer OMXS30, vilket alltså endast är 30 bolag. Här missar du eventuell avkastning som småbolag kan ge och trist utveckling i väldigt stora bolag, som exempelvis H&M, kan få stor effekt på avkastningen. Väljer du en fond som följer ett bredare index med exponering mot många olika minimerar du risken att få oproportionerligt stor exponering mot vissa branscher. Ett vanligt index för globala indexfonder att följa är MSCI World, som följer 23 länders aktiemarknader och består av 1635 av världens största bolag. Det följs exempelvis av Swedbank Robur Access Global (0,2 procent efter rabatt).

Kontrollera gärna hur väl förvaltaren har lyckats följa index, genom att titta på historiken och jämföra med index. Nyckeltalet active share bör ligga på max 10 och tracking error på max 0,5. Kontrollera detta i fondens årsberättelse.

6. Välj kryddor

Lite kryddor i fondsparandet är ingen dum idé. Jag gillar Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära, som följer det breda indexet MSCI Emerging Markets Total Return och kostar 0,19 procent efter rabatt.

7. Utvärdera dina fonder

Stora och väl genomlysta marknader tycker jag lämpar sig bra för indexfonder. Men det är lite annorlunda om du väljer mer exotiska marknader, ett enskilt land eller en enskild bransch. Där tycker jag man kan fundera på aktiv förvaltning. Men då behöver du kolla några nyckeltal.

Titta på hur fonden har gått tidigare jämfört med andra fonder i samma kategori och om det är nuvarande förvaltare som åstadkommit den avkastningen. Kolla om avgiften ligger som snittet, över eller under. Titta på fondens aktiva risk (tracking error) och aktiva andel (active share). Detta för att avgöra om det är en aktivt förvaltad fond du har att göra med, eller bara en falskt aktiv fond som prissätts för högt. Tracking error bör ligga över 4 och active share över 60, om det handlar om äkta aktiv förvaltning.

Det här med falskt aktiva fonder är något av en hjärtefråga för mig. När branschen använder sånt här fusk så förstör de för alla, inklusive äkta aktivt förvaltande kolleger. Och inte minst för sparare som får betala höga avgifter helt i onödan.

Sedan är det förstås viktigt att komma ihåg att premiepensionen än så länge endast utgör en liten del av din framtida pension. Allra viktigast är att du jobbar och har en tjänstepension (där du gjort kloka val). Men det där vet du säkert.

Lycka till med sparandet i premiepensionen!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm