Nordnetbloggen

September – farligast på börsen

Återkommande mönster i ekonomin

Säsongsmönster är något som alltid har fascinerat mig. Blotta tanken på att man kan utnyttja återkommande mönster till att skaffa sig ekonomiska fördelar får mig att gå på högvarv. Kanske är det därför jag om några veckor ser fram emot att köpa rotfrukter i stora mängder och tillaga alla möjliga kuldinariska härligheter. Att rotfrukterna når sin prisbotten just denna tid är inte så konstigt eftersom allt inom ekonomi styrs av utbud och efterfrågan. Utbudet av rotfrukter expolderar nu i samband med den svenska slutskörden. För några år sedan lyckades jag faktiskt hitta ett erbjudande om alla olika rotfukter för 50 öre kilot! Men nu ska vi tala börs. Finns det även perioder då börsen uppvisar säsongsrelaterade mönster? Mitt svar är ja!

Undersökt börsen 25 år tillbaka i tiden

Jag har låtit undersöka hur börsen har gått varje månad, 25 år tillbaka i tiden. För undersökningen har jag använt indexet OMXAFGX, ett totalavkastningsindex som tar hänsyn till såväl aktieprisutveckling som utdelningar på Stockholmsbörsen. I denna sammanställning framgår det att september är den månad med sämst genomsnittlig avkastning. Ingen annan månad har heller så många stora nedgångar som september. Totalt har börsen sjunkit med mer än tio procent vid fem tillfällen senaste 25 åren!

En usel börsmånad

Under september har börsen sjunkit i nästan sex fall av tio, de senaste 25 åren. Det är bara augusti som har sämre odds för uppgång. Den genomsnittliga avkastningen för månaden under denna mätperiod är förskräckande -2,4 procent i jämförelse med snittmånaden för perioden som givit en positiv avkastning om 0,9 procent och där börsen stigit istället stigit i sex fall av tio. Förkortar vi mätperioden till att bara omfatta 15 år är septemberstatistiken än värre men å andra sidan försvagas statistiken avsevärt om mätperioden enbart omfattar tio år.

Utvecklingen på Stockholmsbörsen under september månad varje år från 1988 till 2012.

Varför är september en dålig börsmånad?

Främsta skälen till att september historiskt har varit en dålig börsmånad är inte bolagsspecifika händelser eller annan företagsinformation utan större omvälvande marknadshändelser som påverkat riskviljan hos investerare. För att ge några exempel kan vi titta närmare på de största septembernedgångarna:

1990 -21,5 procent: Svenska finans och fastighetskollapsen

1998 -10,3 procent: Asien- och Rysslandskrisen

2001 -11,6 procent: Terrorattacken 9/11

2002 -15 procent: Ericsson genomförde räddningsemission

2008 -12,4 procent: Lehmankraschen

Dessa stora börskrascher är tillsynes tillfälligheter, helt frikopplade från varandra. Men tillfälligheterna under just september är nästan för många för att få kallas tillfälligheter.

Andra orsaker till svag septemberbörs

September är den månad då börshandeln återigen tar fart efter sommarstiltjen. För att börsen ska kunna röra sig kraftigt krävs oftast stora volymer varför dessa rörelser är mer ovanliga under sommarmånaderna. Med högre omsättning och större aktörer i rörelse föds förutsättningarna för större kursrörelser även i stora index. September är även tiden då världens politiker kommer tillbaka från sina semestrar varför intensiteten av nya politiska beslut ökar markant, något som marknaden sällan gillar.

Hur tänka nu?

Ska vi då låta oss påverkas av historiska rörelser på börsen? Tveksamt säger jag. För den långsiktige spararen finns inga skäl att försöka tajma marknadens kortsiktiga svängningar. Däremot bör som börssparare alltid vara vaksam på stora händelser som kan komma att fälla börsen. Enligt mig kan dessa potentiella händelser just nu sammanfattas med:

  • Stegrande konflikter i Syrien och Egypten
  • FED:s besked om minskade stimulanser
  • Tyska valet
  • Amerikanska skuldtaket
  • Frågeteckning kring våra klassiska tillväxtekonomier

Jag ser ingen större anledning till att vara mer orolig för nedgång än normalt. Men håll ögonen på hur de ovanstående faktorerna utvecklas. Det är inte otroligt om någon av dessa händelse skulle få börsen att få skrämselhicka.

Statistiska hälsningar

Günther Mårder – som du här kan följa på Twitter.

Mer läsning

SvD Nliv: Därför kan vi få en ny svart september

Wikipedia: Historiska börsras

Café: Bästa och sämsta börsmånaden

DI.se: Svarta börsmånaden har börjat

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

5
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Intressant läsning. I princip en identisk artikel publicerades 2 dagar tidigare på tradingportalen.se som också är en bra sajt. Funderar på xcact bear.
Anonym
Anonym
Hej Karl, Roligt att du gillar läsningen Karl! Hoppas däremot att du inte tog position utifrån statistiken. Börsen har ju visat sig vara långt starkare än den historiskt brukar vara under hösten. Bästa hälsningar Günther Mårder
Anonym
Anonym
Jag fick ett mejl fre5n Skandia med rubriken Skaffa ofaskslyllcff6rse4kring vinn 5 000 kr i resecheckar! . Ganska fre4ckt att skicka se5nt till en som redan betalar ff6r en ofaskslyllcff6rse4kring i bolaget. Vad vill man signalera med utskicket? Ve5ra villkor e4r se5 taskiga att du behf6ver tve5 ff6rse4kringar ?eller Titta vad du kunde ha vunnit om du inte vore se5 dum att du redan e4r kund hos oss .
Anonym
Anonym
Jag har ett par skor sedan tidigare, kf6pte dem i seltork 36 och tyve4rr var de ne5got stora (ff6r kf6pa silikonkuddar till dem).. men jag ska helt klart kolla in rean!
Anonym
Anonym
Har du pengar pe5 Svea Direkt? De fular sig en aning just nu! Riksbanken hf6jde ju re4ntan med 0,25 prcetneonheter, och de5 e4r det ju ”meningen” att inle5narna ska ff6lja efter. Marginalen.se, t.ex., har 4% just nu medan Svea Direkt ligger kvar pe5 3,75%. Jag mailade dem och fre5gade ne4r de te4nkte hf6ja, men det hade de inga planer pe5 sa de.Se5 nu flyttar jag mina kontanter till Marginalen iste4llet.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link