Nordnetbloggen

Silver – det nya guldet?

Guldet har fått mycket fokus i och med den skakiga börsen. Investerare söker sig till guldet för att hedga sig mot sämre tider. Silvret har inte fått lika mycket strålkastarljus och i detta inlägg ska vi kolla på varför det förtjänar mer.

Guldet på All-time-high

Guldet prissätts i dollar och där det en liten bit tills priset når all-time-high som nåddes kring 2011. Om man översätter guldet till andra valutor så är bilden en helt annan.

Om man konverterar över guldet till de flesta andra stora valutorna så befinner sig guldet på all-time-high. Egentligen bara EUR som den faktiskt inte gått över ännu, men som du kan se i bilden ovan är det ganska nära.
Inte för att SEK är en stor valuta, men jag slängde in den grafen också. Även där är guldet på högsta nivåer någonsin.

Guldet har med andra ord stärkts senaste året eller om man vill vända på det kan man säga att de flesta valutorna har tappat i relativ värdering mot guldet. Detta är en konsekvens av den lågräntepolitik som har definierat i stort sett alla de etablerade valutorna. Det går givetvis peka på fler faktorer, men att guldets relativa värdering mot valutorna har stärkts.
Men silvret får ganska lite uppmärksamhet i sammanhanget.

Silver – en bit kvar till toppen

I grafen ovan ser du samma tidsperiod för Silver i de stora valutorna. Jag har plockat bort SEK och lagt USD längst ner till högre, du har en graf för SEK lite längre ner.
Silver är en bra bit ifrån all-time-high prisnivån som skedde kring 2011.

Krasst så är silver en mer volatil tillgång än guld. En enkel förklaringsmodell till varför är följande. Det produceras mycket mer silver varje år än guld, i runda slängar 1 miljard ounce (31,1 gram per 1 troy ounce) silver och 120 miljoner ounce guld. Så i volym finns det mer silver, men då priset per varje ounce är väldigt mycket mindre än guld så blir marknaden för guld större mätt som totalt marknadsvärde.
Då marknadsvärdet är mindre så är det mer känsligt rent prismässigt när fler köper och säljer. Då du kan få en större del av kakan med 1 miljard dollar så kan du röra priset om du köper eller säljer mer än guld. Därav varför man brukar säga att silver är mer volatilt än guld.

Sen finns det en uppsjö av andra skillnader mellan silver och guld vad gäller användningsområden, hur mycket som återanvänds från industrin och vilket kulturellt värde det har m.m.

Min poäng här är, ur ett investeringsperspektiv börjar silver se mer och mer intressant ut. Om man är intresserad av att investera i guld som en hedge mot sämre börsklimat så gör man också rätt i att kolla på guld/silver ration.

Silverpriset i förhållande till guldpriset

I grafen ovan ser du guldpriset i SEK på vänster axel och silverpriset i SEK på höger axel.
Det är ingen tvekan om att silver och guld är korrelerande tillgångar. Det finns en uppsjö av skillnader, men likheterna är fler och därmed följer de varandra kursmässigt.
Silver har dock inte hängt med lika mycket som guldet ännu. En bra indikator för detta att hålla kolla på kallas för Guld/Silver ration.

Det du ser i grafen ovan är guldpriset dividerat med silverpriset. I klartext hur många ounce silver det går på 1 ounce guld. Just nu står Guld/Silver ration i 87, det betyder att det går 87st ounce silver på 1st ounce guld, då silver kostar $17 och guld $1500.

Historiskt har det varit en träffsäker signal att köpa silver när det går upp till ca 80 i skillnad. Som du kan se har ofta ration minskat några år efter att ration nått kring 80.
Säljsignalen är kring 50, och ofta har ration (eller spread) har ökat några år efter den nivån.

Nu är det ju en trade på att skillnaden mellan silver och guld ska minska. Om båda tillgångarna faller, men guldet faller mer än silver så blir också konsekvensen att ration minskar.

Hur investerar man i silver

Det är väldigt populärt att köpa guld-ETFer som lagrar den fysiska tillgången. Samma leverantör har även silver-ETFer. Den populäraste heter ETFS Physical Silver.
Det finns även börshandlade produkter som följer silverpriset.

Vad är dina tankar om Silver? Har du plockat in lite ädelmetaller i din portfölj eller håller du dig borta. Dela dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

5
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Sten Hagman
Gäst
Sten Hagman
1 troy ounce är 31,1 g och inget annat!
Nils-Göran Nelson
Gäst
Nils-Göran Nelson
Jag har köpt lite guld. Har tänkt på silver, men inte handlat ngt ännu.
Niklas
Gäst
Niklas
Jag har köpt massor med silver aktier. Du nämner dock inte solcells och batteribiten, som mycket silver går till. Allt fler elbilar och solceller gör att efterfrågan på silver ökar och kommer att öka allt mer.
kenan
Gäst
kenan
Smart, det skulle vara intressant att se ngn prognos på hur detta utvecklas

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link