Hoppa till huvudinnehållet

Silver – investera i silver

Silver är en ädelmetall som de flesta av oss känner till. Silvret har vid flertalet tillfällen under historien fungerat som betalningsmedel och en del investerare söker sig till det likt guld för dess värdebevarande egenskap. Det inte lika många känner till är att silver har enorma användningsområden i dagens moderna samhälle.

Silverpriset från 1910 till 2020

Grafen ovan visar silverpriset hela vägen tillbaka till 1910. Det finns perioder under den moderna historien som silverpriset varit utsatt för spekulationer och kraftiga prisrörelser.

Silver är en mer volatil tillgång än guld. En enkel förklaringsmodell till varför är följande. Det produceras mycket mer silver varje år än guld, i runda slängar 1 miljard ounce (31,1 gram per 1 troy ounce) silver och 120 miljoner ounce guld. Så i volym finns det mer silver, men då priset per varje ounce är väldigt mycket mindre än guld så blir marknaden för guld större mätt som totalt marknadsvärde.

Då marknadsvärdet är mindre så är det mer känsligt rent prismässigt när fler köper och säljer. Då du kan få en större del av kakan med 1 miljard dollar så kan du röra priset om du köper eller säljer mer än guld. Därav varför man brukar säga att silver är mer volatilt än guld.

När det råder stor finansiella stress i samhället som det gör under en kris så tenderar de flesta tillgångar att falla. Så även silverpriset som föll kraftigt under finanskrisen 2008 och det föll även kraftigt under början av 2020.

Användningsområden för silver

Silver har likt guld används inom klassiska områden så som smycken, mynt, medaljer och bestick. Det finns även flera användningsområden där silver fyller många viktiga funktion tack vare sina kemiska egenskaper. Delvis används silver som elektrisk ledare och finns batterier, kretskort och katalysatorer i bilar för att nämna några produktområden. Silver har även goda bakteriedödande egenskaper som gör att det lämpar sig i sårvård och vattenrening.
Moderna teknologiska produkter så som solceller och mikrochipp med radarteknologi använder silver.

Silverpriset i förhållande till guldpriset

I grafen ovan ser du guldpriset i USD på vänster axel och silverpriset i USD på höger axel.
Det är ingen tvekan om att silver och guld är korrelerande tillgångar. Det finns en uppsjö av skillnader, men det finns också en massa likheter vilket får investerare att se på båda tillgångarna ur ett liknande perspektiv.

Silver har dock inte hängt med lika mycket som guldet ännu. En bra indikator för detta att hålla kolla på kallas för Guld/Silver ration.

Det du ser i grafen ovan är guldpriset dividerat med silverpriset. I klartext hur många ounce silver det går på 1 ounce guld.

Nu handlas Guld/Silver ration omkring 120, det betyder att det går 120st ounce silver på 1st ounce guld, då silver kostar $14 och guld $1500.

Historiskt sett så följer dessa båda metaller varandras prisutveckling över tiden. När skillnaderna har blivit för stora så har de ofta kommit närmare varandra. Kring 80 kan vi se flertalet toppar i grafen ovan. När det har minskat så har alltså relationen mellan silver och guld minskat. Det kan antingen ske genom att silverpriset stiger mer och guld faller tillbaka, eller att båda faller men att guld faller betydligt mer.

Kring 50 nivån har det ofta varit en botten och därifrån har relationen mellan de båda metallerna ökat igen.

Om man tror att ädelmetaller generellt har en positiv framtid för att investerare söker sig till alternativ mot börsen, så kan silver framstå som den mer attraktiva ädelmetallen av de båda. Delvis för den höga industriella efterfrågan och för att priset just nu är relativt sett väldigt billigt.

Hur investerar man i silver

Det är väldigt populärt att köpa guld-ETFer som lagrar den fysiska tillgången. Samma leverantör har även silver-ETFer. Den populäraste heter ETFS Physical Silver.
Det finns även börshandlade produkter som följer silverpriset.

Här kan du läsa mer om Guld i ett blogginlägg jag gjort.

Vad är dina tankar om Silver? Har du plockat in lite ädelmetaller i din portfölj eller håller du dig borta. Dela dina tankar i kommentarsfältet.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm