Nordnetbloggen
Joakim Bornold
Sparekonom Nordnet

Sitt inte still i båten

Under 2016 kändes det nästan som att det inte var en lugn stund på finansmarknaderna utan vi blev ständigt överraskade av nyheter som påverkade världens börser. Det var Kinafrossa, Brexit och Trump bara för att nämna några av dem. I samband med allt detta fick jag många frågor som fokuserade på vad man som sparare ska göra. Mitt standardsvar brukar i de flesta fall vara det klassiska ”sitt still i båten”.

Varför brukar jag säga så? Jo, därför att gå in och agera när det är hela havet stormar på börsen kan bli dyrköpt och är sällan en bra idé. Därför kan det vara bra att förbereda sin portfölj redan nu så är du beredd för de stormar som kan tänkas dra in över börsen 2017.

Balansera risken för att kunna sova gott på natten
Det viktigaste att ha koll på är att du har en fördelning mellan aktier, fonder och räntebärande värdepapper i din portfölj som du känner dig bekväm med. Man ska inte ha mer aktier än att man kan sova gott om natten när det är stormigt på börsen. Börsen kan röra sig kraftigt ned under vissa tidsperioder och då är det viktigt att komma ihåg varför man valde aktier från början, på lång sikt är aktier en mycket bra sparform.

Aktier
Hur ser din aktieportfölj ut? Har den rätt risknivå? Kom ihåg att gärna välja 10 aktier i minst 5 branscher för att få en välbalanserad portfölj. Har du något aktieinnehav som vuxit sig för stort? I sådana fall kan det kanske vara dags att minska den positionen lite?

Fonder
Hur ser din risk ut här? Kanske har du förra årets vinnare Ryssland eller Brasilien i portföljen? Det kan vara läge att sälja av delar av fondinnehav som kanske har gått starkt sista tiden. Hur stor andel utländska fonder har du? Hur mycket påverkas de om kronan skulle förstärkas? Se till att balansera upp din portfölj och hitta en risknivå som du kan känna dig bekväm med. Vill du minska valutarisken ska du ha en bred Sverigefond som grund.

Räntor
Vilket räntesparande har du idag? Undvik obligationsfonder. Mycket talar för att räntorna är på väg upp och det gör att det kommer bli svårt för obligationsfonderna att leverera avkastning överhuvudtaget. När räntorna stiger så sjunker värdet på obligationsportföljer. Fundera istället på om du ska välja korta räntefonder eller om du skall gå upp lite i risk och välja räntefonder som kan investera i företagsobligationsfonder.

Vilka överraskningar kan komma under 2017?
Tittar man på förutsättningarna för året ser det ganska bra ut. Börsbolagen är allt mer positiva och statistiken pekar mot att konjunkturen pekar uppåt igen. Men som vanligt finns det orosmoln och några att hålla koll på under året är utvecklingen i Kina, valen i Tyskland och Frankrike, Brexit-förhandlingarna och risken att inflationen tar fart för snabbt. Givetvis finns det också stor osäkerhet kring vilken politik Trump kommer driva.  Det händer alltid mycket som påverkar börsen men är du förberedd och har rätt risknivå är det bara att luta sig tillbaka och sitta still i båten…

Joakim Bornold
Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

2 Kommentarer på "Sitt inte still i båten"

avatar
Sortera:   Nyast | Äldst | Mest gillade
Stock Von Börs
Gäst
Stock Von Börs

Hej Jocke!
Jättebra det du skriver att tänka på. Jag är dock lite osäker på det du skriver om obligationer. Hur vet jag att det är en ”obligationsfond”? Det står räntefond på mina 3 fonder men läser jag mer info så är Spiltan Högräntefond och AMF räntefond lång mest obligationer (företagsobligationer) resp obligationer utgivna av stat och kommuner. Dessa ska jag alltså inte ha om räntan går upp?

Känns svårt att få ett riktigt svar, för ni ”proffs” hävdar lite olika 🙂

Må väl!

/Stocken

Johan
Gäst
Johan

Köper inte riktigt alarmismen kring räntor/obligationer. Se nedan:

https://peterlazaroff.com/2017/01/09/4-reasons-to-buy-bonds-in-2017/

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link