Nordnetbloggen

Investera din skatteåterbäring

Nu börjar årets skatteåterbäring betalas ut för dig som deklarerat tidigt och ska få tillbaka. I detta inlägget kollar vi på hur du kan använda denna extra slant till något riktigt bra. 

Läge att investera din skatteåterbäring istället för att slösa

Aktiverade du digital brevlåda innan den 1 mars och skickade in deklarationen innan den 28 mars utan kompletteringar är det dags för skatteåterbäring. Första utbetalningarna sker nu 5-6 april och är tidigast möjliga tillfälle att få tillbaka skatten. Detta gäller givetvis om du får skatteåterbäring, har du som jag en restskatt att betala så blir det inget extra klirr i kassan just nu. För dig som missade 28 mars så kommer det utbetalning kring den 6 juni eller 8 augusti.

För dig som får skatteåterbäring så är detta ett perfekt tillfälle att låta pengarna jobba för dig – för du vet väl att under lång tid kommer även mindre summor att växa sig stora.

Skatteåterbäring investerat på börsen!

Att investera i aktier är alltid förknippat med en risk, och aktiesparande rekommenderas vanligtvis om du har en lång tidshorisont. Om vi kollar exakt 10 år tillbaka så var det finanskris i USA vilket i sin tur under -08 och -09 fick hela globala ekonomin i svajning. Hade du maximal otur och började investera på svenska börsen under finanskrisen så skulle det varit en olycklig start. Först 2 år senare hade ditt sparkapital varit tillbaka på startnivån. Den som hade varit långsiktigt hade i slutändan blivit belönad och portföljen skulle mer än dubblat sig fram till början av detta året. Det visualiserar verkligen vikten av långsiktighet – vilket är bra att komma ihåg i tider som dessa när börsen gått ner senaste kvartalet.

Tjäna på att andra unnar sig för sin skatteåterbäring!

Många svenskar ser skatteåterbäringen som en extra bonus lägligt efter påsk eller lagom till sommaren när nästa utbetalning sker. Istället för att sätta sprätt genom att konsumera allt – så kan du tjäna på att alla andra konsumerar!

Tror du att många reser för pengarna?
Ja då kan du köpa aktier i SAS eller Norwegian som säljer flygbiljetter.

Eller är det många som blir lite extra generösa på nästa fest?
Då har du Kopparbergs eller Carlsberg som exempel på dryckesbolag.

Kanske blir garderoben uppdaterad med lite sommarkläder och nya skor?
Kanske Zalando eller H&M kan tjäna på den trenden.

Nu kommer nog inte skatteåterbäringen i sin ensamhet markant förbättra bolagens resultat. Primärt ska du köpa aktier i bolagen som du tror har en långsiktigt stark affärsmodell och som tjänar pengar hela året. Skatteåterbäringen kan hjälpa dig bygga på din aktieportfölj med bra bolag.

Verktyg för att lyckas med investeringarna

Behöver du hjälp att komma igång med ditt sparande? Här har vi skapat tre enkla steg för att kickstarta ett bra sparande.

Är du osäker på vad du ska investera i? I så fall kan du ta hjälp av vårt investeringsnätverk Shareville . På länken kan du se vilka de mest populäraste aktierna är bland de 10% duktigaste av över 180 000 anslutna användare.

Svaren på de vanligaste deklarationsfrågorna

Har du ännu inte deklarerat så är det lägligt att börja. Sista dag är 2 maj för att skicka in deklarationen digitalt – men för säkerhets skull så se till att göra det innan dess.

vår sida om deklarationen kan du läsa svaren på de vanligaste deklarationsfrågorna som vi på Nordnet har sammanställt åt dig.  Här nedanför har vi också sammanfattat den viktigaste informationen för de vanligaste kontona på Nordnet.

Får du någon skatteåterbäring i år och än viktigare vad kommer du i sådana fall göra med pengarna? Dela gärna dina skatteåterbäringstips i kommentarsfältet nedan. 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

4
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
I år blir det restskatt. Men staten ska väll ha lite också dom med. Spartips Spara i isk så blir det lägre restskatt om aktien har stigit mycket och du slipper ha koll på vad du köpte och sålde aktien för. Köpa många olika bolag. Vissa kommer gå dåligt men vissa bättre.
Anonym
Anonym
Haha, ja det är samma för mig. Men jag ser det som att man fått pengarna tidigare och kunnat förränta dessa. ISK är bra tips. Tack för det. 🙂
Anonym
Anonym
Köpte Ray för typ 12 kr och sålde för 150. Man vill inte sälja aktier ibland när de ligger i en aktörer på. Man få skatta så mycket för dom. Ja använder att ja inte vet vad ja köpte aktie för. Det är bättre att använda den metoden om den här stigit mer än 300 % typ
Anonym
Anonym
Aktiedepå menar ja. Telefonen gav fel stavhjälp

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link