Hoppa till huvudinnehållet

Skattechock för ISK och KF

Skattechock för sparare

Schablonskatten för Investeringssparkonton (ISK), kapitalförsäkringar (KF) och många andra schablonbeskattade sparprodukter inom pensionsvärlden chockhöjs inför nästa år. Skatten ökar med 40 procent!

Mindre dramatiskt än det verkar

Dramatiskt värre, kan tyckas! Men i själva verket så beror skatteökningen på att Riksgäldens statslåneränta har stigit från 1.49 procent förra året till 2,09 procent i år. Då stiger nämligen schablonskatten från 0,447% på hela kapitalet till 0,627%. Det är nämligen statslåneränta som sätter nivån för schablonbeskattningen. Samtidigt ska man också komma ihåg att en högre statslåneränta återspeglar att marknadsräntorna stigit vilket gör att vi privatpersoner har en högre förväntad avkastning på vårt sparande. Den riskfria räntan är helt enkelt högre. Här kan du läsa hur skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar beräknas.

Tumregel

För den vanliga spararen kan man enkelt använda en tumregel för att stämma av om ISK och KF är en bättre depåmiljö än en traditionell värdepappersdepå med vanlig kapitalbeskattning (30 procent skatt på vinster och avdragsrätt för förluster). Den sparare som kommer att ha en total avkastning nästa år som överstiger 2,09 procent kommer att gynnas av att välja ISK eller KF medan den som har en lägre avkastning gynnas av en traditionell värdepappersdepå. ISK och KF förefaller med andra ord fortsatt vara det överlägsna valet för de som har ett börssparande.

Hade kunnat vara värre

Det är statslåneräntan per den 30 november som används för beräkningen av nästa års schablonskatt. Denna ränta har sjunkit kraftigt sedan toppnoteringen för 2013 som inträffade den 13 september. Då var statslåneräntan 2,57 procent vilket hade inneburit en skatteökning om 72 procent. Vi lever just nu i en lågräntetid vilket gör att små förändringar i procentenheter räknat blir dramatiskt förändringar mätt som procent. Som sparare kan man vara fortsatt lugn över att skatten på ISK och KF är det bästa valet, om man inte förväntar sig stora börsras under 2014.

Skattehälsningar

Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-11-28 22:30

Egentligen hade jag tänkt klaga lite på din kvällsblaskerubrik och säga att du borde vara mer rädd om ditt varumärke. Men sen läste jag de andra intressanta kommentarerna du fått här nedan så jag skriver istället att jag hoppas du svarar på dem. Speciellt ett svar till Anders vore bra. 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-27 11:18

Hej Holger,

Vad tycker du om mitt svar till Anders? Blev själv ganska överraskad över den enorma styrka som ISK och KF uppvisar jämfört med vanlig aktie- och fonddepå.

God fortsättning!
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-28 21:53

Jag vill gärna också att du förtydligar det här.

Anonym
Anonym
2013-11-28 19:13

Hej Gunther! Tack för en fantastisk blogg och podd! jag har en fråga om reavinstskatt och undrar om jag tänker skatteplaneringsmässigt smart eller om det är inget att rekommendera: Jag har 150k i reavinst från en bostad. Min tanke är att chansa på en högriskaktie genom en vanlig aktiedepå. Förlorar jag , så kan jag alltid kvitta 70 proc. Får jag in chansen så betalar jag 30 proc i reavinst samt betalar av reavinsten från bostaden. Är det ett smart drag eller bör jag avstå? Jag tänker att jag ändå chansar med pengar (70proc) som jag ändå ska ge till… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-28 17:56

hej günther!

jag undrar varför man inte kan inviestera utomlands i aktier utanför S&P 100, Nasdaq 100, DAX 30 och TSX60 på nordnets investeringssparkonto?

är det för att det finns en lagstiftning i ISKn som säger att man inte får det eller är det något som nordnet bestämt?

Anonym
Anonym
2013-11-28 15:40

Hej Günther, Vilken depåform som är mest lönsam måste väl bero på vad ditt innehav har för direktavkastning och på hur länge du behåller innehaven? Om du utan avbrott äger en icke utdelande fond eller aktie som snittar säg 7% per år i 30 år kan jag inte tänka mig att det är lönsamt att ha ISK/kapitalförsäkring. På en vanlig depå får du en ränta-på-ränta-effekt som gör att det är bättre att skatta vid realiseringen efter de 30 åren istället för årligen. Med högutdelande innehav och/eller när du ofta stuvar om i portföljen är det däremot klockrent med ISK/kapförs. Kan… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-11 14:00

Hej Anders, Bra fråga! Jag har låtit räkna på ditt exempel. Ledsen att det tagit lite tid. Exemplet gäller dina förutsättningar: En engångsinsättning om t.ex. 100 000 kr Årlig värdestegring 7% Ingen utdelning Jämförelse mellan vanlig depå och Kapitalförsäkring. Vilken kontoform är bäst, om man vill få högst avkastning (minst skatt)? Ett grundproblem är att vi inte vet den framtida statslåneräntan som ligger till grund för schablonskatten som återfinns i både KF och ISK. Däremot kan vi undersöka vid vilka nivåer för statslåneräntan som KF och ISK kommer att vara egalt jämfört med en vanlig depå. Vid en statslåneränta om… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm