Nordnetbloggen

Snabbaste säkra vägen till frihet

Livet handlar ständigt om avvägningar. Vi tvingas varje dag prioritera utifrån tillgänglig tid och ekonomiskt utrymme. Inför tiden är vi alla lika, men när det kommer till det ekonomiska är skillnaderna drastiska.

Här spela naturligtvis den personliga inkomsten en avgörande roll. Men sambandet är inte alls så starkt som många säkert tror. De allra flesta anpassar sitt liv till sin löneutveckling (och lite till), vilket innebär att konsumtionen stiger tillsammans med inkomstökningarna. Detta gör att många har knappt om pengar vid månadens slut, oavsett om månadslönen är 16 000 eller 61 000 kr. Att spara smart blir då en omöjlighet.

Jag vill dock hävda att i princip alla som har ett fast jobb skulle kunna avsätta tio procent av sin lön för sparande. Uppoffringar i dag blir nödvändiga men belöningen är att avkastningen från det smarta sparandet ger framtida frihet. Fundera över frågan;

– Vad du skulle göra i dag om din ekonomiska buffert var så stor att du hade friheten att välja bort något av dagens måsten? Hur mycket skulle den friheten vara värd?

Om du nu bestämmer dig för att skaffa dig denna frihet, kommer du att kunna nå detta mål snabbare om du väljer en sparform som hjälper dig på traven. Att räntespara är inte särskilt attraktivt i detta läge. Aldrig tidigare har räntan varit så låg som den är idag. Många gånger erbjuds du faktiskt en ränta som är lägre än den förväntade inflationen! Långsiktigt räntesparande får alltså placeras i kategorin osmart sparande.

Smartare än börsen, säger nog vissa. Detta speciellt efter de senaste fem årens turbulens och med finans- och skuldkris i färskt minne. Men börsen har faktiskt erbjudit bra möjligeter för den som vill spara smart de senaste åren. Sedan bottenkänningen 2009 har börsen nästan dubblerats i värde. Baksidan är bara att nästan ingen lyckas med det tillsynes så enkla; – att köpa på botten och sälja på toppen.

Eftersom alla inte är tursamma aktieexperter tänker jag visa ett exempel över en sparare med sämsta möjliga timing. Spararen bestämmer sig för att gå in på börsen i slutet av sommaren 2007, när börsen hade inlett sitt femte år av uppgång. Spararen är lyckligt ovetandes om att finanskrisen snart slår till med kraft och med branta fall i aktiekurserna som konsekvens.

Totala avkastningen för den som köpt index från september 2007 till december 2012

Totalavkastningsindex från september 2007 fram till december 2012.

Spararen satsar 250 kronor i månaden (samma dag som lönen dimper ner på kontot) med början september 2007 och sprider riskerna över ett tiotal stora börsbolag, vilket kan liknas vid en investering i ett brett totalavkastningsindex (eller indexfond). Fram till den 18 december har spararen placerat 19 000 kr och faktum är att kapitalet har vuxit till nästan 23 900 kr. En avkastning på över 25 procent, trots allt elände på finansmarknaden och all politisk oro i världen!

Sensmoralen i denna berättelse har du säkert redan fångat. Den som sprider riskerna och investerar regelbundet kan även i oroliga tiden, och med fullständigt fel tajming, tjäna bra pengar på att våga investera på börsen. Tänk på det nästa gång din bank presenterar nya sparprodukter med unika egenskaper!

Hade spararen istället gått in med 19 000 kr den 25 september 2007 hade pengarna vuxit till 21 250 kr eller 11,8%. Inte lika imponerande, tyvärr sämre än ett högräntekonto under samma period.

Sparhälsningar

Günther Mårder

Följ mina marknadskommentarer i realtid på Twitter: @gunthermarder

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

1
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Fast, den riktigt dåliga timingen, är ju inte att gå in med ett månadssparande precis innan krasch, utan att ha månadssparat i 10 år och tänkt ta ut pengarna inom 1 år. Där föll väl den teorin?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link