Hoppa till huvudinnehållet

Navigera dig genom sommarbörsen

Sommaren är på ingång och det brukar vanligtvis innebära lite lägre aktivitet på börsen. Med det sagt kan det snabbt hetta till även på de finansiella marknaderna; vi har kvartalsrapportering, en ökad inflation och inte minst politiska utspel att navigera oss igenom.

Här kommer hållpunkterna att ha lite extra koll på under sommaren.

Sommarbörsen

Bilden ovan visar hur Stockholmsbörsen (SIXRX) har utvecklas mellan perioden första juni till sista september tillbaka till 2000. I genomsnitt har avkastningen varit negativ -0,9 procent under denna period. Dock är det några stora fall som drar ner genomsnittet. De negativa börsåren 2002, 2008, 2011 är bidragande. Median avkastningen under sommarmånaderna är ändå positiv och ligger på 4,8 procent.
Som du kan se av grafen ovan så brukar sommarmånaderna vara den mer lugna perioden generellt.

Fjolårets väldigt händelserika år bjöd på en uppgång på närmare 13% under sommarmånaderna. Under början av sommaren så fick vi se många stimulanspaket riktade mot marknaden i kombination med ett löfte från folkvalda att göra allt för att rädda ekonomin, vilket förmodligen bidrog till den optimism så vi fick se. Det var där i början av juni som vi fick se en snabb nergång under någon vecka på -7%. Det är ju inte särskilt dramatiskt i efter hand, men just denna typ av snabba små kursfall på ca -10% till -15% har ju hänt några gånger sedan dess. Ofta är det en naturlig “andningspaus” efter några månader av stark optimism. Ett rimligt antagande är ju att det mönster kommer fortsätta även under resterande del av 2021.

1 Juli – Riksbankens räntebesked

Det kommer i vanligt ordning ett räntebesked från Riksbanken under sommaren. Nu pekar de flesta prognoser, inklusive Riksbankens egna, på att reporäntan kommer ligga kvar på 0% fram till tidigast 2023. Men vårens inflationsspöke är något som de flesta följer med spänning. Det kan vara en intressant spaning om hur Riksbanken själva tolka senaste tidens ökade inflation – om den är tillfällig eller om det är början på en långsiktigt ökad trend.

Hela Juli – Kvartalsrapporter för Q2

Varje kvartalsrapportering är ju som bekant en viktig temperaturmätare för hur bolagen på börsen mår. Stor del av årets kursutveckling är ofta centrerat till och inför rapportperioden.

Detta år är det centrala temat för bolagen att jämföra sig med första “hela Corona-kvartalet”. Det var ju under mars förra året som pandemin verkligen bröt ut och under april till juni förra året så hade vi första hela kvartalet där vi levde i en värld fylld av lockdowns, pandemi och simulanspaket. Det som överraskade många under förra året var just hur väl stora delar av ekonomin klarade sig genom detta och Q2 2020 blev på det stora hela ett väldigt bra kvartal. I många fall så var omsättning och vinst ner, men förväntningarna var väldigt lågt ställda i och med att börsen föll närmare -30% under våren.

Nu har vi ett år senare och många (för inte tala om nästa alla) bolag utvecklats positivt. Det kommer på många håll vara ett relativt enkelt kvartal att jämför sig mot, alltså nu när man jämför Q2 2021 med Q2 2020. Skillnaden denna gång är att börsen på sin helhet är upp ca 40% istället sedan denna tid förra året. Frågan kommer vara om de högst ställda förväntningarna kan införlivas. Min känsla är att på det stora hela så har många bolag utvecklats väl och när man blickar framåt så kommer det fortsatt se väldigt ljust ut.

Ett år kvar till valet

Det är i september 2022 som Sverige går till val men redan nu kan vi nog förvänta oss att se en hel del politiska utspel för att börja bygga opinion inför valet. Vi har redan sett det gällande att man vill höja kapitalbeskattning och inte minst här senast med (S) förslag på ett tak för ISK-kontot. Det som kan vara bra att tänka på är att syftet i många fall kan vara för att testa idéer och bygga opinion, än att det är reella förslag med stöd i riksdagen att genomföras. Januariavtalet (den där 73-punktsuppgörelsen) som har legat mellan S, MP, C och L för att kunna bilda regeringen har gjort att det är många idéer som behöver förhandlas och kompromissas på innan det finns någon möjlighet att ta det till handling.

Oavsett så kan vi mycket väl få se en hel del utspel från flera partier för att börja organisera sig inför nästa års val.

Med det sagt så se till att du hinner med någon stund av börs-ledighet i sommar! Se till att månadssparandet rullar på och ha appen nedladdad så är du beredd om det hettar till även på börsen.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm