Nordnetbloggen

Kursrekord på börsen – hur placera inför hösten?

Hög avkastning – några genvägar?

Åsikter och sägner finns i överflöd när det kommer till sommarbörsen såsom sell in May, and go away och köp till sillen och sälj till kräftorna. Tyvärr finns inga genvägar till bra avkastning på investeringarna utan det handlar i grund och botten om vilken risk du tar och hur lång tid du utsätter sparpengarna för denna risk.

Urstark sommarbörs 2013

Men ska man summera sommaren som nyss passerat (det känns lite som att den redan är över) så lämnar vi en urstark semesterbörs bakom oss. Uppgången sedan måndagen efter midsommar, då många börjar ta semester, och 30 dagar framåt under 2013 uppvisar nämligen den näst högsta avkastningen under hela 2000-talet. Det är bara år 2009 som kan stoltsera med högre avkastningsnivåer och då ska vi samtidigt komma ihåg att vi befann oss i en rekyl uppåt efter finanskrisens omfattande kursslakt. Annars är det jämt skägg mellan upp- och nedgångar för semesterbörsen. Här har jag sammanfattat semesterbörsens alla år under 2000-talet.

SOMMARBÖRSEN
Måndag efter midsommar & 30 börsdagar framåt.
År Avkastning
2000 -4,6%
2001 -0,3%
2002 -8,0%
2003 7,1%
2004 -4,9%
2005 6,4%
2006 1,5%
2007 -3,0%
2008 -7,6%
2009 15,3%
2010 4,1%
2011 -12,2%
2012 8,6%
2013 12,1%
Källa: Nordnet Bank via indexet AFGX

Hur placera pengarna?

Hur ska man då tänka kring sina placeringar inför hösten? Råden är rätt enkla. För dig som är långsiktig och har en bra spridning av risker i ditt sparande gäller att strunta i börsens kortsiktiga svängningar. Långsiktigt kommer du som har en svenskt börssparande med stor sannolikhet att få en avkastning om sju procent +/- två procent men variationerna i avkastning kommer att vara stora vid enskilda ögonblick.

För den mer kortsiktige

För dig som är mer kortsiktig i dina investeringar kan det finnas anledning att fundera över hur stor börsexponering du ska ha de närmsta månaderna. Den 5 augusti nådde börsens totalavkastningsindex ett nytt All Time High (den högsta noteringen som någonsin uppmätts). Risken för kortsiktiga sättningar ökar alltid efter kraftfulla uppgångar samtidigt som det finns en konflikt då börsen tenderar att fortsätta den trend som rått tills något dramatiskt skapar en trendvändning. Givet denna risk och potential bör du fundera över riskerna i din portfölj.

Aldrig haft så mycket pengar som nu

För många som har ett börssparande (jag inräknad) betyder det nya kursrekordet för totalavkastningsindex att de aldrig tidigare har haft så mycket pengar som i dag. I dessa tillfället är det lätt att gripas av dödssynden girighet och lockas av att försöka tjäna ytterligare några kronor. Frågan är om det är värt det?

Börsrekordhälsningar

Günther Mårder – som dagligen kommenterar börs och sparande här på Twitter, följ gärna.

Mer läsning:

Utländska marknader med potential. Mina kommentarer i Affärsvärlden.

Fler kommentarer om börsen i Sverige och internationellt. Kommentarer i Sydsvenskan.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Günter, på ett helt annat tema: Det pågår just nu ett fientligt försök till övertagande av röstmajoritet samt avnoterande av bolaget SBC AB på NGM-listan. Många småsparare kommer stå med aktier i ett bolag på en inofficiell lista där storägarna har för avsikt att slippa budplikt och hålla inne utdelningen -dvs många mindre sparare står i direkt risk att förlora stora delar av sitt satsade kapital. Sånt här kan du – jag vore otroligt tacksam om du orkade ta dig tid att vädra dina åsikter om det! mvh Erik, aktieägare i SBC AB
Anonym
Anonym
Hej Erik, Sorry för sent svar, men jag tittar gärna närmare på detta. Bästa vore om vi kan ha en telefonkontakt så att jag kan få mer av bakgrundsinformationen. Jag känner till de obskyra turerna i samband med själva noteringen men har inte historien sedan dess. Ring mig gärna på 070 436 21 44 oftast bäst mellan 08:00-18:00. Hälsningar Günther

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link