Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 68 – Rädda mamma, innan det är för sent!

Förkrossande lyssnarrekord för #sparpodden!

Vi får löpande många kommentarer och inlägg från personer som nyligen blivit intresserade för sparande, delvis tack vare #sparpodden, vilket gläder mig och Jan väldigt mycket! Att inspirera fler till att spara mer – och klokare, var ett av de främsta målen när vi drog igång podden. Senaste veckan har lyssnarantalet exploderat till 43 000! Vi hälsar alla nya lyssnare välkomna och hoppas så klart att ni ska få ett rikare liv tillsammans med podden.

Våga ta risk i livet!

Risk och avkastning hör som bekant ihop, det vet alla som är intresserad av de finansiella marknaderna. Men detta gäller även i utanför finansvärlden! Därför kan man tillämpa samma tänk i såväl privatlivet och i sin karriär. Den som inte vågar att kasta sig in i något där man känner sig obekväm kommer heller inte att få den där höga avkastningen. En del av er lyssnare har kanske varit på min föreläsning där jag pratar om de tre pelarna som jag baserar mitt liv på. De tre pelarna är: privatlivet, yrkeslivet och det ekonomiska livet. Min uppfattning är att du behöver känna trygghet i två av pelarna för att våga ta stora risker i den tredje pelaren. Sedan handlar livet om att ta olika mycket risk för de tre pelarna – allt för att maximera avkastningen på livet! Exempelvis kan jag i min nuvarande situation ta högre risk i min ekonomiska pelare eftersom jag har en trygghet och balans i mitt privatliv och en stabil yrkesmässig situation. Skulle den stabila och trygga situationen i den privata eller yrkesmässiga pelaren försämras så skulle jag sannolikt försöka balansera detta genom att ta lägre ekonomiska risker.

Utöver detta ämne pratar vi i veckans avsnitt av #sparpodden om tjänstepension, snabbamortering av bundna bolån, nollsummespel på finansiella marknader, #sparadkrona och schweizerfrancen.

ISK, KF eller Aktie- och fonddepå? En återkommande fråga

Bland de flesta som börjar spara pengar i aktier eller fonder uppstår ofta en grundläggande fråga: vilken kontoform ska jag välja? Efter att investeringssparkontot (ISK) lanserades 2012 är det också en vanlig undran om det finns skäl att byta från sin kapitalförsäkring till ISK. Val av kontoform är något som jag skrivit om i tidigare inlägg men antalet inkomna frågor gör att jag ändå tar upp det igen. Jag har även gjort ett videoklipp som förklarar en del av skillnaderna mellan kontoformerna:

Skillnader i beskattning

De kontoalternativ som finns idag är aktie- och fonddepå, kapitalförsäkring (KF) eller investeringssparkonto (ISK) och den stora skillnaden ligger i hur de beskattas. I en aktie- och fonddepån beskattas vinsten och eventuella utdelningar med 30 %. Vidare är man tvungen att själv deklarera sina affärer med hjälp av en blankett som heter K4 hos Skatteverket.

Skatten på en ISK eller KF är i princip densamma och beräknas sett genom ett medelvärde av innevarande års kapital plus insättningar multiplicerat med statslåneräntan den 30 november från föregående år. Därav styr statslåneräntan till stor del hur hög skatten blir och 2014 var den rekordlåga 0,9 %. Detta innebär att för innevarande år kommer skatten på kapitalet vara ca 0,27 % (0,9% * 30%). För dessa kontoslag behövs heller ingen deklarering utan det sköts genom bankens inrapportering av schablonintäkt till skatteverket.

Vilken depåform bör man välja och finns skäl att byta?

Vilken typ av kontoform bör man då välja? Generellt sett så anser jag att för den som är långsiktig och har en förväntad avkastning som överstiger statslåneräntan är ISK och KF att föredra framför en aktie- och fonddepå. Enda gången jag är kritiskt mot kapitalförsäkringar är om banken tar ut avgifter för att ha kontot. Det sker fortfarande hos flera banker, men hos nätmäklare är det som regel kostnadsfritt. Om du sitter på ett avgiftsbelagt kapitalförsäkring är mitt råd att byta till ISK. Det finns ingen anledning att betala onödiga avgifter.

Fördelen med en vanlig Aktie- och fonddepå är, som vi nämner i #sparpodden och som jag skriver i mitt tidigare inlägg, om du investerar i många förhoppningsbolag och tror att vissa kommer att bli kursraketer medan andra går åt motsatt håll och närmar sig noll. Då finns en anledning att använda schablonmetoden vilket innebär att man vid försäljning får använda 20 % av försäljningspriset som anskaffningsvärde (godkänt av Skatteverket). Eftersom våra förhoppningsaktier förmodligen blir en blandning av rena investeringssucceer och katastrofer så kan vi använda schablonmetoden för raketerna och utnyttja förlusterna till att kvitta bort vinster. I detta extremfallet är aktie- och fonddepå att föredra.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 08:20 Hur hjälper man sin mamma att spara inför pensionen?
08:20 – 14:24 Nordnet Live. Vad innebär dagen och vilka gäster kommer?
14:24 – 26:24 ISK, Kapitalförsäkring eller Aktie- och Fonddepå. Vad ska man välja?
26:24 – 29:13 Vilken är kursen att söka för att ta del av studentrabatter?
29:13 – 30:25 Hur lång tid är det sedan Günther klippte sig hos en frisör?
30:25 – 32:00 Vilket är bolaget som ger ägarrabatt?
32:00 – 34:57 Vad kostar en prisvärd lunch?
34:57 – 42:24 Hur fungerar ett valutagolv och vad gjorde egentligen Schweiz centralbank?
42:24 – 48:49 Går det att låna billigt och rörligt för att betala igen dyrt och bundet?
48:49 – 49:45 #sparpodden möter Börspodden inom en snar framtid.
49:45 – 55:26 Att ta hög risk med lång sparhorisont och diversifiering. Är det verkligen hög risk?
55:26 – 57:37 Sparpodden inspirerar nybörjare!
57:37 – 59:01 Skillnad i pris på A- och B-aktie. Varför blir det så?
59:01 – 01:02:29 Kan man spekulera i nedgång på bostadsmarknaden?
01:02:29 – 01:04:29 Alectas traditionella försäkring – bra eller dåligt?
01:04:29 – 01:06:24 Hur fungerar prioriteringsordningen vid orderläggning?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Skattehälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
53 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-05 12:11

Ang KF vs ISK. Ett verkligt problem med ISK som sällan nämns (dock står det tydligt i iaf Avanzas texter) är att skattevillkoren försvinner (omvandlas till vanligt depå) om du jobbar utomlands! Speciellt unga som kanske vill ut och röra sig i jobb-världen kommer nog upptäcka detta tyvärr..

https://www.avanza.se/kundservice/kundservice/fragor-svar/konto-avtal/Utomlandsbosatt.html

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-05 12:18

Okey. nu lyssnade jag på videon. Du nämner utlandet. sorry 😉 (dock, har som sagt sett detta missas så ofta att jag ville påpeka!)

Anonym
Anonym
2015-02-02 20:19

Hej!

Har funderat en del på hur en aktieportfölj bestående av Nordnet-kunders samlade aktier (ej inkl. fonder) skulle kunna se ut och då egentligen hur en sådan portfölj skulle stå sig om den jämfördes mot index över tid?

Borde gå att dra en del lärdomar av detta tänker jag mig. De flesta tycker ju att de är bättre bilförare än genomsnittet, kanske detsamma gäller aktieinvesteringar? Eller slår engagemanget hos Nordnets aktieintresserade kunder igenom via en bättre avkastning?

Soliga hälsningar från ett kolsvart Skåne…

/Meinsteinh

Anonym
Anonym
2015-02-02 15:03

Hej Günter och Jan! Vad tror ni om att spekulera i oljepriset genom att investera i oljebolag noterade på norska börsen? Hur ser ni på möjligheterna till en hävstångseffekt genom Oljepriset + NOK/SEK? Hur pass mycket styrs norska kronan av oljepriset? #Sparpodden
Tack på förhand
Daniel T

Anonym
Anonym
2015-02-01 22:24

Jag är 28 år och jag har inför i år slutat att pensionspara hos min storbank. Jag har ca 500 000 i olika aktier och fonder. Jag är ansvarsfull i mitt sparande och kommer att fortsätta spara så länge jag kan. Borde jag ha en enskilt sparande till min pension eller kan jag helt enkelt fortsätta att spara pengar som jag gör och lita på att mina sparpengar räcker även när jag går i pension?

Anonym
Anonym
2015-02-01 11:57

Hej Günther och Jan och tack för en toppenpod som fått mitt sparintresse från nära noll till nära nörd på rekordtid. Ni har nyligen även fått en ny lyssnare i min kära mamma (65+), som efter att inledningsvis inte riktigt fattat jargongen nu är lika trogen som jag. Så till frågan – jag bor tillsammans med min sambo i en billig hyresrätt i Stockholm där jag står på kontraktet. Här trivs vi jättebra och ser att vi kommer kunna bo kvar de närmaste åren. Men ibland slås man ju av känslan att det kanske är dumt att stå utanför bostadsmarknaden,… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-01 09:27

Hej!
Vill tipsa om en app iochmed avsnitt 70 i sparpodden. Appen “Pick me up” är ett forum som jag använder, där man lägger ut prylar man inte vill ha, men som man inte kan bli av med. Vem som helst som är i närheten kan hämta prylen. Enkelt, gratis och en Win Win-situation. Testa!

// Selma

Anonym
Anonym
2015-01-31 09:23

Hej Jan & Günther! Har precis lyckats sälja vår lägenhet till ett helt vansinnigt bra pris, och har diskussioner med min sambo angående vad vi ska göra med pengarna. Anledningen till försäljningen av lägenheten är ett husköp. Huset köpte vi för 4,1 milj kr, och lägenheten såldes för 3,8 milj kr. När vi har betalat kontantinsats, reavinstskatt, pantbrev och lagfart så har vi ca 950 000 kr kvar använda oss av. Tanken är att renovera huset för ca 500 000 kr, och här är inte jag och min sambo överens. Jag vill inte ta 500 000 kr av vår vinst… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-31 01:44

Tack för veckans höjdpunkt i öronen. Extra tack till Jan och glöm inte partistämman inte har avsatt dig än från partiet. Jag och gräsrötterna önskar hälsa att du önskad i “partitet” och partiet att måste fortsätta. Ett eventuellt nyval var er tid att glänsa men jag förlåter andra karriärsval numera. Min fråga gäller VIX index (volatilitetsindex)och hur man bäst handlar i det. Fråga bästa produkt (Billiga) att investera i följande fall: bull/bear Upp/nergång Lång/kort. Investeringsteori VIX. Vix bottnar senaste åren alltid kring 11, (kika) ökar som (svordom) inför räntebeslut i USA och vid andra orosmoment, mer så än svenska börsen… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-30 14:33

Hej, Vill ni utbilda mig och kanske fler rörande nyemissioner. Gärna i allmänhet, men ni får gärna ta fallet Aerocrine om ni vill häng upp resonemang på något konkret. tex: Hur vet man att det är nyemisson, hur funkar handel med teckningsrätter, när blir det “riktig” handel, vad ska man alltid kolla innan man beslutar, vad får man inte missa och vad är handel med BTA, ni har säkert både kunniga aktiva investerare samt nya “byråinvesterare” Taktik, mm är även det intressant att höra er resonera kring. Tänk att många lyssnare kanske börjat handla nyligen med aktier och sånt här… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-30 10:06

Jag har två frågor.

1) Jag satser på att bli fondförvaltare! Och studerar för närvarande på universitetet. Men det jag undrar vilka jobb som är framtiden inom finansbranschen. Vilka kommer dö ut? Vilka nya jobb kommer bli viktigare? Analytiker kommer mer eller mindre dö ut enligt mig. Prata generellt om jobbmarknaden inom finansbranschen!

2) hur garderar man sig mot en börsbubbla?

Anonym
Anonym
2015-01-29 15:55

Hej sparpodden
Jag har en fråga som ni gärna får ta upp i erat roliga och informativa program.
Frågan är om man bör ha olycksfalls- och barnförsäkrningar för sig själv och barnen. Är det värt pengarna eller är det bara ett gynnande av försäkringsbolagen?
I dagsläget har jag ett väldigt litet sparande så jag har inget kapital att ta ifrån ifall det värsta inträffar.

Vänliga hälsningar Tobias

Anonym
Anonym
2015-01-29 13:31

Hej! Jag är något tvångsmässig och känner att jag måste dela upp mitt sparande i förutbestämda modeller. Som det ser ut har jag kommit fram till följande modell: • 20 % räntebärande – (10 %) Obligationer (spp obligationsfond) – (10 %) Corporate bonds (carnegie coroprate bond A) • 5 % Råvaror (olja) • 75 % aktier – (35 %) aktier (15+ aktier från främst large cap med hyffsad direktavkastning spridda över alla områden) – (10 % Avanza Zero – (30 %) aktiefonderfonder (hela 6(!) stycken fonder. Emerging markets, bioteknik, realinvest, svenska småbolag, globalfond och indienfond) Frågorna är som följer: 1)… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm