Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 81 – Börstips, mutor & överklassens diskreta livsstil

Vilka branscher klarar börskrascher?

I ett tidigare inlägg på Nordnetbloggen redogjorde jag för hur de finansiella marknaderna har blivit alltmer sammanflätade. Följden av detta är att det blivit svårare att diversifiera bort den marknadsrisk vid en eventuell börskrasch. Världens aktiemarknader följer varandra i stor utsträckning om man ser förändringen i lokal valuta, dock kan man med hjälp av valutakursernas förändring hedga (få en försäkring) sig mot en nedgång. Detta gäller för hela marknader, men det är även intressant att titta på hur olika branscher har utvecklats under en börskrasch. Efter börsrusningen så är det säkert många som börjar intressera sig för de defensiva branscherna som normalt brukar klara sig bättre vid börsnedgångar. Logiken bakom detta är att försäljningen för defensiva bolag inte varierar med konjunkturen. Branscherna man ofta talar om är bland annat läkemedel & sjukvård, dagligvaror & livsmedel samt telekomindustrin. Tittar vi historiskt har bolagen klarat sig bättre än övriga branscher, men inget bolag klarar sig helskinnad i tider av riktigt turbulent börs.

Anledningen är att investerare överlag vill ha en riskpremie utöver den riskfria räntan för att äga aktier som tillgångsslag. När vi går in i en krasch vill man har mer ersättning för den risk som man tar och de spelar det ingen roll hur konjunkturkänslig bolagets försäljning är – aktien kommer att ta stryk ändå.

För att undersöka detta närmare har jag valt att titta på hur de ingående bolag i Stockholmsbörsens index OMXS30 och ett fåtal tillägg för att få med ytterligare branscher, klarat den senaste finanskrisen. Kursförändringen gäller mellan tidsperioden 9 Juli 2007 tom 18 November 2008, vilket är de datum då OMXS30 stod som högst respektive lägst under finanskrisen. Här ser vi, som tidigare nämnt att att alla branscher tar stryk men att de defensiva branscher med aktierna AstraZeneca och Swedish Match i spetsen klarade krisen bäst.

Bransch Aktie Kursförändring
OMXS30 -51%
Energi
  Lundin Petroleum AB -48%
Material
  Boliden AB -88%
  SSAB AB ser. A -77%
  SCA B -45%
Industrivaror
  ABB Ltd -46%
  Alfa Laval AB -54%
  ASSA ABLOY AB ser. B -46%
  Atlas Copco AB ser. B -55%
  Sandvik AB -67%
  Securitas AB ser. B -29%
  Skanska AB ser. B -58%
  SKF, AB ser. B -54%
  Volvo, AB ser. B -75%
Sällanköpsvaror och tjänster
  Electrolux, AB ser. B -57%
  Hennes & Mauritz B -37%
  Modern Times Group B -67%
Dagligvaror & Livsmedel
  ICA -36%
  Swedish Match -6%
  Axfood -37%
Sjukvård & Läkemedel
  AstraZeneca -7%
  Getinge AB ser. B -31%
Bank & Finans
  Nordea Bank AB -42%
  SEB A -69%
  Sv. Handelsbanken A -30%
  Swedbank AB ser A -73%
Investmentbolag
Investor AB ser. B -38%
Kinnevik B -61%
Fastigheter
  Castellum -41%
  Wallenstam -58%
  Hufvudstaden -37%
  Balder -67%
Informationsteknik
  Nokia -48%
  Ericsson B -63%
Telekommunikation
  Tele2 AB ser. B -37%
TeliaSonera AB -30%

Kursförändring mellan perioden 9 Juli 2007 – 17 November 2008

Därtill diskuterar vi även i detta avsnitt av #sparpodden om vad som anses vara en muta, hur investmentbolaget Berkshire Hathaway kan 300 000 anställda och om man bör ha räntebärande värdepapper i en portfölj med lång placeringshorisont.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 02:45 Snart kommer #sparpodden möter Börspodden.
02:45 – 09:50 Finns det någon bransch som klarar sig bättre i en börskrasch?
09:50 – 14:00 Är männens syn på kvinnors aktiekunskap en åldersfråga?
14:00 – 24:40 Finns det relevant information om aktier på anonyma forum? Och hur värderar man ett digitalt nätverk?
24:40 – 26:15 Hur fungerar utdelningen i en fond?
26:15 – 30:24 Finns det skäl att köpa räntebärande värdepapper i portföljen på lång sikt?
30:24 – 35:30 Varför har Berkshire Hathaway 300 000 anställd och Investor bara 85 anställda?
35:30 – 45:36 Var ligger gränsdragningen för vad en muta är?
45:36 –53:11 #sparpodden blir hårt granskade kring sina tankar om Nordic Mines och PA Resources.
53:11 – 54:30 Vad händer om man blankar en aktie och bolaget går i konkurs?
54:30 – 01:01:45 Hur står det till med Tesla?
01:01:45 – Bör man äga en aktie på grund av solidaritet?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Defensiva hälsningar

Günther Mårder

Bor du i Linköping?

Då kanske du vill komma när jag och tre fd. ledare för Unga Aktiesparare kommer till Universitetet och ger tips om karriär och finansmarknaden. Linköpings Universitet, fredagen den 17 april klockan 14:15-15:30. Fri entré för alla, anmälan görs här.

Günther Mårder tillsammans med tre andra fd. ledare för Unga Aktiesparare.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
38 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-04-14 11:28

Hallå gubbar, Att det var lätt att ta till sig kunskap till en början med er podd har gjort mig mer medveten om mitt sparande, troligtvis fått mig att spara mer och bredare också. Tack för en bra podd. En fråga: När man köper en fond som gått upp säg 1% dagen innan så visas den hela dagen som +1%, det index den ska följa ser jag går ner ca 0,5% idag. Så när görs mitt köp i fonden, får man 0,5% mer för sin fondinvestering om man väntar tills dagens negång på 0,5% syns på morgondagens fondkurs? Är detta… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-04 09:56

Hej Viktor,

I en vanlig fond genomförs köp- och sälj vid ett tillfälle under dagen. Vilken tidpunkt det sker beror på vilken fond och fondbolag det är som är förvaltare. Du får dina andelar av fonden handelsdagen efter denna tidpunkt och därefter får du ta del av fondens utveckling. Byter du fonder så genomförs i praktiken ett köp och därefter en försäljning.

Fondhälsningar

Gunther Mårder

Anonym
Anonym
2015-04-14 11:20

Hej! Tack för en bra podd! Jag håller på att lyssna på tidigare avsnitt och ni säger att ni redan i somras låg ca 30% likvida. Gick ni in på börsen under svackan i Oktober med de pengarna eller väntar ni på en ännu större svacka? En annan fråga till Gunther, du som har Ratos i din portfölj, vad tycker du om att de är på väg att sätta Nordic Cinema på börsen?

Anonym
Anonym
2015-04-14 08:57

Hej! Tack för en fantastisk podd, trogen lyssnare sen dag ett! Jag undrar hur man hittar index som inte är valutajusterade? Alltså hur ser man exempelvis S&P-500 där dollarrallyt är exkluderat?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-04 10:53

Hej Jesper,

För att hitta index som inte är valutajusterade till SEK kan du enkelt söka på yahoo- och google finance och undersöka så att det är angivet i lokal valuta. I ditt fall S&P500 angivet i USD. Som du sager har detta index justerat till SEK givit en helt annan avkastning än om man undersöker den lokala marknaden. Vilket man bör göra i första hand för att analysera om en investering kan vara aktuell.

Valuajusteringshälsningar

Gunther Mårder

Anonym
Anonym
2015-04-13 19:36

Hej!

Det känns som att det är extra många just nu som drömmer om sin första miljon på kontot, nu när börsen tuffar på.
Jag tänkte kolla med er om det finns någon statistik på hur många (i procent) som har en miljon eller mer på sitt konto (hos Nordnet) som är under 30, 25 och slutligen 20 år. hur många är det som når sin första miljon innan man har fyllt 30 osv, 1 av 10??

Tack för en grym podd!

Anonym
Anonym
2015-04-13 16:48

Hej! Jag tycker att det känns tryggt att ha en buffert med kontanter. Ungefär 3 nettomånadslöner har jag idag. Jag kallar dom akutpengar. Akutpengarna vill jag kunna komma åt inom ett par dagar om det skulle behövas och jag vill inte att dom ska kunna minska i värde. Jag tar risker på andra (och betydligt större) delar av mitt sparande. Akutpengarnas syfte är att dom ska användas för att temporärt täcka levnadskostnader om jag plötsligt blir av med jobbet eller liknande. Idag har jag akutpengarna på Sevenday (insättningsgaranti) obundet med en ränta på 1,20%. Jag funderar på det finns ett… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-05 09:16

Hej jpjp, Att lägga undan två eller tre nettomånadslöner precis som du gör är väldigt bra resonerat. Tyvärr ser vi att många privatsparare agerar på samma sätt. Eftersom du skriver att dessa är akutpengar och därmed tolkar jag det som att du också ska kunna använda dem på kort sikt är börsen inte ett ställe att rekommendera. Skulle du ha dem i en ISK och placerar i räntebärande finns risken att du får betala skatt på många insättningar. Jag tänker mig att du använder dessa pengar relativt frekvent för att därefter fylla på kassan igen. Jag tror inte att det… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-13 10:36

Tack för en grym podd!
Jag har aktier på ett vp konto hos Handelsbanken med aktier för ca 200k. Ska jag sälja dem och flytta över den till ett ISK eller ska jag bara ha kvar dem. Det är Creades Skanska och Öresund, de står och pumpar utdelning år efter år.

Avslutningsvis undrar jag om du Günter skulle kunna tänka dig att spela Ove Sundberg i tv serien Solsidan? Tror du är den enda personen som skulle kunna ta den rollen ett seg längre!
Tack för en grym podd/ Gustav

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-05 09:44

Hej Gustav, Skådespelaryrket låter väldigt roligt, men aldrig varit på tapeten. Vi får se om TV4 hör av sig så kanske jag får tänka om. Angående ditt sparande i ett VP-konto så skulle jag behövt veta mer förutsättningar för din ekonomiska situation för att ge en rättvis bedömning. Men rent generellt tycker jag det finns skäl att flytta in investeringarna till en ISK eller KF om du är långsiktig och kalkylerar med en förväntad avkastning som överstiger statslåneräntan + 0,75 procentenheter (minst 1,25 procent) som används för att beräkna schablonavkastningen. Därtill bör du även ta med i beräkningarna att utdelningarna… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-12 22:41

Hej och tack för en bra podd. Jag har märkt en tendens i mitt sparande att jag tycker det är roligare att analysera nya bolag än de som jag har i min portfölj.
Det leder till att jag hellre investerar i nya bolag än att öka/minska mina befintliga innehav.
Hur ofta tycker ni man ska kolla över och analysera om sina befintliga innehav om man har en långsiktig sparhorisont på över 10 år?
Och hur arbetar ni med att utvärdera era befintliga innehav?

Anonym
Anonym
2015-04-12 01:45

Tack Günther och Jan för en underhållande och lärorik podd! Jag skulle tycka att det var intressant om ni diskuterade era tankar kring företag som återköper sina egna aktier. Finns det egentligen nåt läge då återköp är bättre för aktieägaren än att pengarna istället ges ut som utdelning? Finns ju ett svenskt large cap-bolag (name & shame tillåtet?) med ett omfattande återköpsprogram som har pågått i längre än 10 år där dom varje år köper tillbaka sina aktier (tillsynes oavsett om värderingen är hög eller låg). Samtidigt har dom ett incitamentsprogram med köpoptioner. Enligt t.ex. årsredovisningen 2014 köptes den egna… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-12 07:48

Bra Victor!!
Jag håller helt med dig att det är absurt att personer inne i företagen ska berika sig med våra pengar. Den här mentaliteten hittas bara i noterade bolag. Försök hitta ett privat bolag som accepterar det (ej riskkapitalägda).

Jag står bakom dig och hoppas att du fortsätter att högljut protestera mot dessa missförhållanden!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-13 09:57

Återköp av aktier i regel bra för aktieägarna!

Lär lite i ämnet från prof. Damodaran.

http://aswathdamodaran.blogspot.se/2014/09/stock-buybacks-they-are-big-they-are.html

Finns t o m ETF:er som riktar in sig mot bolag som gör återköp av egna aktier.

Anonym
Anonym
2015-04-10 23:53

Jag är nog inte helt ensam om att ha stora problem med att förstå hur det går till att kvitta vinster mot förluster. Vore fantastiskt om ni kunde räta ut mitt stora frågetecken ! jag bygger ett scenario åt er här. betalar 15 000 kr i ränta på bostad varje år tjänar 230 000 kr om året gör fond / aktier vinster på 10 000 kr utdelningar 5000 kr förlust ej marknadsnoterade fondandelar ( 8,4 på deklarations pappret ) 13 000 kr ! Nu till det som jag inte förstår alls ! får jag 1. Kvitta min vinst på aktier/fonder… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-10 13:30

Hej Hej! är en småsparare utan större kunskaper men nu till min fråga…Idag “rusade” nederman holding. Jag ägde i morse ett antal och såg när börsen öppnade att aktien stigit med 5%. Förstod inget alls för det va inga nyheter ute, men kände mig nöjd och sålde (ca 0915). Sedan (kl10) publicerades telegrammet (till placera.se) som va mycket positivt och aktien ökade till 10%. Känner mig därför lite lurad. Varför hade jag inte tillgång till nyheten när börsen öppnade (som ju vissa hade eftersom att kursen gått upp 5%), och hur fungerar det här med nyhetspubliceringar egentligen? Kommer vi småsparare… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-10 12:34

Hej Jan och Günther! Jag är en nytillkommen lyssnare som tack vare er på kort tid blivit otroligt intresserad av sparande och verkligen motiverad att börja ta väl hand om min privatekonomi. Jag är 22 år gammal och på avstampet till att tillsammans med min flickvän ta ett steg vi känt oss mer än mogna för länge nu, nämligen att köpa gemensam bostad. Vi har ett problem som hindrar oss bara: bostadspriserna… Jag tycker att jag har sparat på förhållandevis flitigt trots backpacking utomlands och liknande och jag har ca 190 000 sparat. Min flickvän har lite mindre, ca 140… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-10 12:17

Tack för en fantastisk podd! Men blev lite överraskad av er diskussion om Tesla, är det inte uppenbart att anledning till att andra tillverkare inte matchar Tesla på körsträcka är att man inte vill kannibalisera på sina sen länge enorma investeringar i utveckling av bensin/diesel motorer? Så länge de endast säljer elbilar med mindre batterier kan dessa endast användas som andrabil för kortare turer och inte som en förstabil. Det kunde vilken som helst annan tillverkare valt att matcha om man ville. Och så pratar ni om att “man skall börja med laddstationer där kunder kan ladda gratis” vakna upp,… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm