Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 82 – Lär barnen om aktier och räkna målkurser

Vad är en riktkurs?

Processen att köpa en aktie skiljer sig väldigt mycket åt bland privatsparare. Vissa går på magkänsla genom att läsa på bland olika tidningar, bloggar och forum för att leta sig fram till intressanta aktier. Andra använder sig av teknisk analys eller fundamental analys om man vill ha lite mer kött på benen. Inom denna gren finns det flera olika värderingsmodeller som man kan använda sig av. När vi tittar på de professionella investerarnas analyser av vilka aktier som är köp- eller säljvärda förekommer ofta termen riktkurs. Detta är något som vi pratade om i detta avsnitt av #sparpodden och som jag vill utveckla i detta inlägg.

En riktkurs är den prisnivå där jag anser att en akties värde rimligen borde ligga, givet de förutsättningar som råder för bolaget och på aktiemarknaden i övrigt. Riktkursen baseras ofta på en aktieanalys, som tidigare nämnt vanligt förekommande bland banker och finansiella institutioner. Därtill anges ofta inom vilken tidsperiod som riktkursen råder. Oftast så förkommer riktkurser på tidsperspektivet 3-6 mån eller 6-12 månader (vilket i mina ögon är alldeles för kort tid för att förutspå värde). En riktkurs baseras alltid på dagens prognos om framtiden och kan alltså förändras så fort någon ny information når marknaden. Riktkursen innebär alltså ett prognostiserat framtida aktiepris utifrån ett antal antaganden. Om en viss riktkurs är sannolik så är det sedan investerares syn på avkastning och risk som kommer att avgöra om det är läge att köpa eller sälja.

Hur beräknar man en riktkurs?

Det finns olika sätt att beräkna riktkurser och i ett tidigare inlägg gick jag igenom bolaget Systemair. Dessa kan bland annat vara den akademiskt grundläggande diskonterade kassaflödesmodellen eller relativ värdering. Det som jag återger här baseras på värderingen av aktien med hjälp av P/e-talet kombinerat med antaganden om framtida vinst. Därtill kan man om man vill göra det mer omfattande och använda sig av P/S och P/B och därefter beräkna ett historiskt genomsnitt av dessa nyckeltal.

Till att börja med gör jag antaganden om hur mycket bolaget kan tänkas tjäna i framtiden givet måttet vinst per aktie. Sedan gäller det att bygga en prognos utifrån din egen placeringshorisont. Och denna kan som sagt variera beroende på hur länge du är beredd att avvara pengarna.

Låt oss ta aktien Micro Systemation som jag äger privat – men där jag nu sålt av 75 procent av det ursprungliga innehavet. Anledningen till att jag börjat sälja av handlar om att aktien nu nått den riktkurs som jag haft och min syn kring potentiell uppsida är nu i linje, eller sämre, än marknaden i övrigt. Bolaget har en historisk tillväxt som legat kring 20 procent men tillväxttakten har dämpats de den senaste femårsperioden. Om jag prognostiserar att bolaget kan leverera en tillväxt om 10 procent per år för de kommande fem åren så skulle vi landa i 16 kronor i försäljning per aktie i slutet av perioden. Därefter behöver jag göra ett lönsamhetsantagande för att utifrån försäljningen per aktie kunna få fram en vinst per aktie. Historiskt har Micro Systemation levererat en lönsamhet (vinst före skatt) om 20 procent och skulle man upprepa detta för de kommande fem åren så skulle vinsten landa på ca 2,40 kr om fem år.

Slutligen gäller det att applicera på en värdering i form av P/e eller enklare uttryckt: hur många gånger årsvinsten kommer investerarna att stå beredda att betala för aktien de kommande åren. Här kan man utgå från ett historiskt intervall för den högsta och lägst värderingen som marknaden brukar har stått beredd att betala. Om inte förutsättningarna för vinsttillväxten förändrats kraftigt så borde ett rimligt antagande vara att historisk värderingen lär återupprepas framöver. Historiken ger att värderingen normalt pendlat mellan P/e 13-27. För att räkna ut en målkurs (eller annorlunda uttryckt en sannolik framtida kurs) väljer jag att multiplicera den förväntade vinsten om 2,40 kr med P/e-tal 27. Det ger 2,40 kr x 27 =64,80 kr vilket blir den högsta målkurs jag kalkylerar med i ett femårigt perspektiv. Med denna målkurs måste allt stämma, dvs. vinstprognosen slå in samtidigt som aktiemarknaden värderar aktien på topp. Snitt P/e-talet historiskt har varit 20 vilket skulle ge en kurs om 2,40 kr x 20 = 48 kr i ett normalläge om fem år. Kursen jag sålde för senast var 46,40 kr per aktie. Även om det priset understiger min målkurs som jag har om fem år så har majoriteten av potentialen i investeringen redan realiserats under ett halvårs tid. Risken blir därmed i mina ögon för stor för att fortsätta hålla hela innehavet.

Som tidigare nämnt finns det många olika värderingsmodeller och detta är en av metoderna och riktkursen säger inte allt. Dock kan det vara en bra start för att få en uppfattning om vad som är rimligt utifrån ett historiskt perspektiv.

Många tycker att det är svårt att beräkna en riktkurs men som i övriga livet gäller det att öva. Mitt tips är att börja med bolag som har en stabil utveckling i försäljning och lönsamhet. Exempel på dessa kan vara Axfood, TeliaSonera och ICA Gruppen. Därtill får du i detta avsnitt av #sparpodden höra om hur man hanterar en extremt snål person, om privatsparare alltid kommer i andra hand och varför man ska lära barn tidigt om aktiemarknaden.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 03:10 Vem är Naiara Seara?
03:10 – 06:40 Vinnarna av ”Sparpodden möter Börspodden”-posters
06:40 – 13:00 Kommer alltid privatspararna i andra hand?
13:00 – 13:00 Bostadspriser. Läge att köpa eller hur ska man tänka?
22:12 – 25:15 Kan man ta hutlösa risker för att kvitta mot realiserad kaptalvinst?
25:15 – 28:55 Sparpodden blir granskad angående att köpa tillväxtmarknader och blanka utvecklade marknader.
28:55 – 37:26 Hur förklarar man aktiemarknaden för ett barn
37:26 – 39:55 Ett spartips för dem som handlar på ICA
39:55 – 53:00 Hur analyserar man ett bolag och kommer fram till en riktkurs?
53:00 – 01:02:20 Ska man splitta notan och hur dyr mat kan man beställa in?
01:02:20 – 01:04:40 Är det viktigt att komma in på handels
01:04:40 – 01:11:51 Veckans #sparadkrona

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Värderingshälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
39 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-04-24 16:22

1: Hur tror ni att priserna på bostadsmarknaden påverkas av det slopade amorteringskravet?

2: Vad säger ni om Elekta, värt att gå in på 80 kr med en sparhoristont på 2-3 år?

Anonym
Anonym
2015-04-24 15:06

Hej!

En gissningsvis kort och enkel fråga till nästa avsnitt: Vad räknas som hög respektive låg “free float”? Jag gissar att det kan skilja lite beroende på bolags storlek men är hög free float ca 15% eller är det ca 40%?

Tack för en kul podd – det är synd att ni ska sluta snart annars hade kanske Jans motstånd mot bostadsekonomifrågor hunnit brytas ner. 😉

Anonym
Anonym
2015-04-24 12:53

Hej killar,

Jag har en fråga angående volatilitet i specifik aktie. Jag har tidigare (ca 2 år sedan) gjort ett par inköp i Skåne-Möllan och ligger på inköpskostnad ungefär 338 SEK. Det är en relativt lågmäld aktie där det sällan kommer ut nyheter eller så mycket information (vad jag själv sett) men volatiliteten i den känns ändå rätt stor givet det höga värdet. Den kan skifta mellan 20-55 kronor och tillbaka på en dag (men finns sällan säljare under dagens toppnotering).

Vad beror det på?

Anonym
Anonym
2015-04-24 08:42

Hej Jan och Günther. Jag har funderat på det här med er tjänst fondbyte. Skulle det inte kunna finnas en möjlighet hos Nordnet att skapa en fond där pengarna exponeras mot flera olika marknader varje dag. På morgonen exponeras pengarna mot t.ex. Kina mellan 3:30 – 10:00 varpå ett byte sker till exponering mot Sverige mellan 10:00 till 17:30 och sedan USA mellan 17:30 till 22:00. På detta sätt skulle pengarna få jobba mera och på sikt ge en högre avkastning? Förstår att det vanligtvis tar någon dag mellan det att affärsordern läggs tills själva köpet är genomfört men detta… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-23 20:35

Hej grabbar! Tack för en suverän podd! Vi har sålt en lägenhet med en väldigt bra vinst, och har räknat ut att vi ska betala in ca 290 tkr i skatt för vinsten. Då försäljningen gjorts i år så innebär ju det att pengarna ska betalas in till Skatteverket först nästa år. Kan man då placera dessa i år i t.ex. 80% ränta och 20% aktier, och kanske få 4-5% avkastning på dessa? På så sätt har vi ju tjänat 12000-15000 kr tills dess att pengarna ska betalas in, utan att för den skull gambla/ta skyhöga risker med pengarna. Eller… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-23 11:17

Hej. Tack för en kanon-podd! Går det att ha en aktieklubb innanför en kapitalförsäkring (antar att det inte går inom ISK) och hur funkar det i sådana fall med utdelning till klubb-medlemmarna /Kredor

Anonym
Anonym
2015-04-22 18:06

Hej Gunther och Jan! Jag har en lite annorlunda fråga till Sparpodden. Jag och 2 polare har en tävling.Vi satte in 1000 kronor var på ett investeringssparkonto och den som har mest pengar på kontot den 1 augusti detta året vinner. Vi får byta och investera hur vi vill och i vad vi vill. Problemet är att jag har hamnat rejält på efterkälken och jag undrar hur jag tar största möjliga risk på marknaden för att kunna greppa det där halmstråt som gör att jag fortfarande har chansen att vinna? Det gör inget om jag förlorar pengar utan det är… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-22 13:41

Hej Nordnetbloggen! Först och främst, tack för en bra podcast! Jag är en kille på 28 år som spelat poker som enda inkomstkälla sedan studenten och detta har givit mig 750,000 kronor som jag använde som insats när jag köpte boende tillsammans med min flickvän. Sen separerade vi, dessvärre. Dette skedde i oktober 2014 och sen dess har majoriteten av dessa pengarna befunnit sig på ett vanligt sparkonto eftersom jag inte riktigt vetat om jag skulle köpa nytt boende eller inte. Nu undrar jag vad den bästa taktiken för att investera dessa är? Jag känner mig inte riktigt bekväm med… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-21 20:33

Hej!
Jag måste bara fråga, apropå det där med splittad nita, hur ser ni på det här med svensexor och möhippor? Har flertalet gånger stött på fenomenet att det bara betalas för den delen man är med på och resterande faller på övriga att betala. Tex 10 st deltar på en möhippa. Av dessa 10 vill bara 8 vara med på aktiviteten som görs under dagen. Alltså betalar dom mindre. Sedan avviker 4 innan middagen och då blir det 6 kvar som får stå för/dela på brudens utekväll. Vad anser ni? Vad är mest rättvist?

Anonym
Anonym
2015-04-21 17:25

Hejsan!

Jag ligger just nu på ca 30% vinst i majoriteten av mina aktier som jag ägt i ett halvår. Sålde precis av mitt innehav i Peab som jag gjorde en vinst på 40%, borde jag då även sälja av en del av mina andra inehav för att realisera vinsten och ta lägre risk nu när börsen blir mer och mer orolig.

Anonym
Anonym
2015-04-21 14:26

Fråga till sparpodden: Är 26 år och har pluggat i 5 år (ska plugga 2 år till). Dum som jag var kom jag på det här med ta CSN lån och spara lite sent. Men har nu runt 200 000kr sparade från CSN lånen. Gick in i aktier när tippen kom i augusti tog mina 10 % har var skit nöjd. Men nu ligger dom på ett sparkonto med 1% ränta(som jag kan ta ut när jag vill). Jag tror att den “stora smällen” kommer snart och vågar inte gå in igen. Vad är mina alternativ för att slå 1%… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-21 12:40

Hejsan!!

Varför klagas det egentligen att sparkonto inte ger något? Den reella räntan är idag nära 2% på ett sparkonto då vi har noll eller till och med deflation. I ett normalt ränteläge med en inflation är det på ett ungefär bara 2% man kan få över inflationen i ränta? Det blir en synvilla att ränta idag inte ger någonting.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm