Nordnetbloggen
Günther Mårder
VD Företagarna

#Sparpodden 85 – Prestationsavgift, parfym & politisk korrekthet

Jan Dinkelspiel & Günther Mårder

Specialfonder

De flesta fonder tar ut en fast årlig förvaltningsavgift. För räntebaserade fonder brukar avgiften vara lägre än för aktiefonder. För aktivt förvaltade fonder (förvaltarna försöker handplocka de tillgångar de tror mest på) tar man oftast ut en högre förvaltningsavgift. När man utvärderar aktiva fondförvaltares resultat så presterar de flesta i linje med index (självklart med en stor spridning vilket liknar en normalfördelning). Men det finns en hake. Eftersom dessa fonder tar ut en högre avgift än indexfonder så krävs det att de presterar bättre än index BARA för att tillföra ett värde, vilket de som kollektiv alltså inte gör. Sedan finns det en kategori som heter specialfonder och där återfinner man oftast hedgefonder. Fonderna kan ha som strategi att t.ex. ha låg korrelation med index, att alltid försöka generera en positiv avkastning oavsett marknadsläge, placera utifrån statistiska modeller och händelsedrivna strategier t.ex. försöka leta efter arbitrage i samband med uppköp eller handla på missprissättningar mellan olika finansiella instrument utställda på samma eller snarlika tillgångar. Förvaltare av specialfonder är regelmässigt friare än vanliga investeringsfonder och därför är det viktigt att läsa fondfaktabladet för de specialfonder som du investerar i för att förstå strategin. Vill du lära dig mer om regelverk för fonder så kan du med fördel börja att läsa här hos Skatteverket.

Prestationsbaserad avgift

Många specialfonder har en fast årlig förvaltningsavgift och en prestationsbaserad så kallad performance fee. En vanlig avgiftsmodell framförallt för hedgefonder är ”two and twenty” som innebär två procent i fast årlig avgift och 20 procent på överavkastningen över ett förutbestämt index. Denna ersättningsmodell möjliggör stora ersättningar till fondförvaltarna och det finns egentligen inget tak för hur mycket de kan få ut som prestationsbaserad avkastning. Man skulle då teoretiskt sätt kunna skapa en fond med högre volatilitet än marknaden (plus eventuell belåning för ytterligare hävstång) för att då vid bra år får den prestationsbaserade avgiften. Vid dåliga år skulle man enbart få den fasta avgiften. Eftersom att börsen går upp oftare är vad den går ner skulle det innebära att man tjänar på en sådan modell. Detta är naturligtvis ett teoretiskt resonemang. De flesta specialfonder använder sig av något som kallas för high watermark som innebär att en prestationsbaserad avgift enbart tas ut om eventuell underavkastning från tidigare år har kompenserats.

Vad händer vid negativ avkastning på jämförelseindexet?

I detta avsnitt av #sparpodden går vi igenom en hedgefond vars jämförelseindex är SSVX 3M, vilket är en statsskuldväxel med en löptid på 3 månader. Vid tidpunkten för inspelningen av veckans avsnitt (2015-05-05) var avkastningen på en sådan -0,271 %. Detta skulle då teoretiskt sätt innebära att fonden skulle kunna placera hela kapitalet på ett vanligt bankkonto och på så sätt slå sitt jämförelseindex och därmed ta 20 % av överavkastningen. Så är inte fallet. De allra flesta specialfonder har en så kallad ”avkastningströskel” som måste passeras innan någon prestationsbaserad avgift utgår. Den här fondens avkastningströskel ligger på 2,5 % för första kvartalet (helårsränta). Om du placerar 100 000 SEK behöver fonden stiga till mer än 100 208,3 SEK ((100 000 * (1+2,5%/12)) innan den prestationsbaserade avgiften tas ut. Därefter gäller principen med high watermark.

Veckans avsnitt kommer till stor del att behandla specialfondernas prestationsbaserade avgifter. Därtill berättar vi även om vad som händer med ditt bolån om banken skulle gå i konkurs, huruvida återköpsprogram är positiva nyheter för aktieägarna och även en hel del annat.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 05:09 Vad händer med Sparpodden efter Günthers avsked?
05:09 – 11.00 Teslas nya batterier och förbrukning av energi
11:00 – 15:30 Hur luktar Günther egentligen? Är han för snål för parfym?
15:30 – 20:40 Varför får banker köpa stora positioner, lämna köprek och sälja på högre kurs?
20:40 – 34:52 Specialfondernas prestationsbaserade avgifter & stämmoanekdoter
34:52 – 43:43 Vad händer med bolånet om banken går i konkurs?
43:43 – 47:11 Skickar alla bolag ut årsredovisningar och kvartalsrapporter via post?
47:11 – 49:28 Vad händer med aktien på dagen då utdelningen utbetalas?
49:28 – 53:59 Är återköpsprogram positiva nyheter för aktieägarna?
53:59 – 1:00:40 Politisk korrekthet och döden
01:00:40 – 01:02:09 #sparadkrona och avslut

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Prestationshälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

42 Kommentarer på "#Sparpodden 85 – Prestationsavgift, parfym & politisk korrekthet"

avatar
Sortera:   Nyast | Äldst | Mest gillade
Peter
Gäst
Peter

Tja grabbar! Tack för en riktigt bra podd!
Jag har för mig att Jan arbetar som innovationschef (?) på nordnet. Vad innebär denna position, vilka arbetsuppgifter har du?

Sen är jag lite nyfiken på om ni är mac eller windows användare?

Christian Cullberg
Gäst
Christian Cullberg

Hej Gunter!

Att parkera bilen utanför Berns med öppen baklucka är ju helt fantastiskt! #Sparadkrona

Hur resonerade du med tanke på risken att få bilen stulen jämfört med värdet av att gå på VD-mingel?

En annan fråga. Man pratar om att börsen gått upp i genomsnitt x% per år. Är utdelningar medräknade i den stigningen? Eller kan man säga att börsen går upp x + ~3-4% per år? Eftersom index faller lika mycket som värdet av det som delas ut.

Big
Gäst
Big

Tjena grabbar! Är själv numera föräldraledig. Hur har ni tagit ut er? Ni vet väl att man via försäkringsbolaget får ut födsel av barn som att man legat inlagd på sjukhus = gratis för partnern att stanna över. #Sparadkrona

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link