Nordnetbloggen
Günther Mårder
VD Företagarna

#sparpodden 16 – Sälja på all time high

Sälja på All Time High?

Börsen visar styrka! Tidigare kursrekord krossas på löpande band ute i börsvärlden. Hur ska man tänka nu? I detta avsnitt resonerar Jan och jag om det är för sent att gå in på aktiemarknaden. Man brukar säga att börsens normala beteende är att varje ny toppnotering brukar vara högre än den föregående och varje ny botten brukar vara mindre djup än den föregående. Detta samband stämmer inte fullständigt men det ligger mycket i det eftersom den reala ekonomin ständigt utvecklas och världens ekonomi växer och det gör även börsen. Sedan millenniumskiftet har börsen däremot inte visat upp denna typ av kursrörelse. En börs som successivt stiger innebär således att vi under långa perioder (om ett till två år) brukar få se hur kursrekord slås. Av det skälet är ett All Time High inte att betrakta som en naturlig säljsignal.

Senaste avsnittet av #sparpodden finner du här.

Lyssnarfrågor

Precis som alltid så dryftar vi flera lyssnarfrågor. I detta avsnitt besvarar vi frågor om utdelningar, vi resonerar även kring hur mycket pengar man behöver för att kunna gå i pension.

Eftersom många av våra lyssnare är studenter så kommer det ofta frågor om studielån och det positiva och negativa med att ta studielån för att investera på marknaden. På ett nyanserat sätt försöker vi förklara för vem denna strategi är lämplig. Vi ger också bra tips hur man finner billiga och bra indexfonder och berättar om hur du som bostadsköpare kan skaffa dig ett informationsmässigt övertag när du analyserar en bostadsrättsförening.
Lyssna, lär och kommentera!

Agenda

00:00 – 01:56 Intro och information om Paul Krugman
01:56 – 09:47 Vad är ert bästa tips på utdelningskalendrar?
09:47 – 21:52 Tror ni att ett årshögsta idag, bådar positivt eller negativt för 2014?
21:52 – 28:02 Hur mycket behöver man i pension?
28:02 – 30:39 Ta studielån för att investera?
30:39 – 33:35 Hur hittar man en bra indexfond?
33:35 – 40:22 Hur bör man analysera bostadsrättsföreningens ekonomi?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Avsnitt 1-15

Avsnitt 01: Räntor och duvor
Avsnitt 02: Risk på livet AB
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande
Avsnitt 04: Bankernas fällor
Avsnitt 05: Vinnande investeringar
Avsnitt 06: Analytikermassage
Avsnitt 07: När ska man sälja?
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

21 Kommentarer på "#sparpodden 16 – Sälja på all time high"

avatar
Sortera:   Nyast | Äldst | Mest gillade
Peter
Gäst
Peter
Hej, För några månader sedan köpte jag min första bostadsrätt i Nacka, en förort till Stockholm. För några dagar sedan kom mina första funderingar på om jag inte redan nu ska sälja den, lösa lånet, och istället stå med uppskattningsvis 700 000 på fickan redo att investera. Bakgrunden till detta är att jag är orolig för en bostadsbubbla och att lägenheten ska gå ner dramatiskt i pris på ett par års sikt. Så istället för att falla handlöst hade jag som sagt tänkt att sälja bostaden, investera pengarna på börsen och samtidigt hyra en lägenhet fram tills att den största… Läs mer »
Alex
Gäst
Alex

Förmodar att du vill ha svar av proffsen men ger min syn. Tänk på att det även snackas om att börsen är högt värderad. Det skulle ju va en tråkig sits för dig att sälja en lägenhet du trivs med för att köpa aktier. När aktierna eventuellt sjunker om en sättning sker, fast utan en sättning på bostadsmarknaden, så har du ju ett rätt tråkigt läge med en portfölj där du måste vänta på en uppgång innan du kan sälja för att komma ut med samma kapital som du gick in med.

Peter
Gäst
Peter

Hej,

Tack så mycket för ditt svar. Alla synpunkter är välkomna.

Jag har givetvis i beaktning att börsen är relativt högt värderad och kommer att vänta in en rekyl.

MVH

Fru Minimalist
Gäst
Fru Minimalist

Jag sålde faktiskt mina Clas Ohlson-aktier efter att ha lyssnat på ert förra pod-avsnitt. Jag har ägt dem i flera år vilket innebär att jag även varit med på deras nedåtgående resa, och nu äntligen låg aktieposten på plus sedan en kort tid tillbaka. Oförtjänt högt värderad tyckte jag och var på väg att sälja men inväntade er (oberoende) analys i programmet innan jag tryckte på sälj.
Rätt eller fel? Den som lever får se. Ni behöver inte oroa er, jag kommer inte kräva er på en eventuell ”förlust” 🙂

Keep up the good work!

Johan
Gäst
Johan

Angående pensionen. Jag skull vilja flytta min tjänstepension till ett och samma ställe. Har småskvättar överallt. Har bl.a. försökt flytta från Folksam(kap-kl) men det gick inte. Varför är det så svårt? När införs fri flytträtt? Finns nackdelar med fri flytträtt?

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link