Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 22 – Förlösande arvingar och krigskris

Förslösande arvingar och krigskris

I detta avsnitt av #sparpodden tar vi återigen upp att en av de viktigaste faktorerna för hur dina aktier och investeringar utvecklas är omvärlden. De senaste dagarna har vi haft stora rörelser på världens börser på grund av oron i Östeuropa, när Ryssland bröstat upp sig mot Ukraina. Som aktiesparare är det viktigt att ha koll på dessa faktorer, som får våra investeringar att kraftigt förändras i värde trots att de fundamentala värdena i de bolag vi investerar i inte har förändrats. I dagens avsnitt av #sparpodden, pratar vi om hur de svenska spararna förändrat sin syn på Ryssland som marknad och vilken marknad som trots stundande oro visar stor potential på lång sikt. Det kom in en fråga på Twitter från en lyssnare, som handlade om huruvida man ska undvika att ens arvingar slösar bort surt förvärvade och sparade pengar. Denna fråga utmynnade i en lång diskussion och utläggning, där både mina och Jans erfarenheter beskrivs och analyseras. Det finns ett uttryck om hur olika generationer förhåller sig till en förmögenhet; den första bygger, den andra förvaltar och den tredje försakar.

Veckans avsnitt av #sparpodden hittar du här.

Klädd för framgång – hur förvaltar man sin garderob?

Måste man verkligen följa dyra tvättråd och beställa kemtvätt? Att vara hel och ren är en framgångsfaktor, men måste det kosta skjortan? Precis som på aktiemarknaden finns det möjligheter att köpa kvalitet billigt. Mitt och Jan’s sätt att förvalta vår garderob skiljer sig kraftigt, men jag skulle ändå vilja konstatera att vi båda gör det ekonomiskt klokt. Jag själv köper undervärderade kläder billigt, medan Jan köper dyrt sällan och behåller. Vi får in massor av frågor om er egen förvaltning och i dagen avsnitt avhandlar vi flera stycken. Det handlar om hur man ska ta hänsyn till de utdelningar som börsbolagen kommande månader skiftar ut och vikten av att vara vaksam kring avgifterna i sitt sparande och hur man kan använda Normanbeloppet för att välja rätt.

I detta rekordlånga avsnitt av #sparpodden får du ta del av ämnena ovan och mycket mycket mer.

Agenda

00:00 – 03:14 Intro och förlåtelse
03:15 – 06:39 Günther efterlyser: unga och aktieintresserade
06:40 – 13:01 Nordnet Live – reflektioner och höjdpunkter
13:02 – 19:30 Putin skapar oro i världen och på finansmarknaden
19:31 – 23:20 Bitcoin-krisen fortsätter
23:21 – 28:35 Hur en framgångsrik sparfilosofi påverkar samhället
28:36 – 44:25 Att bygga, förvalta och fördärva
44:26 – 51:09 Köpa och förvalta sina kläder
51:10 – 53:17 Varningen! Håll dig undan från sådant du inte förstår
53:18 – 55:59 Borgs skattekonsekvenser
56:00 – 1:03:40 Ni frågar, vi svarar!
01:13:41 – 01:14:32 Framtida stämmor och avslut

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
48 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-03-17 22:01

Hej jag skulle vilja ha tips på hur jag placerar 800 000 kr bäst?. I nuläget kan jag bara lite om aktier men har ambition att lära mig.

Anonym
Anonym
2014-03-12 16:34

Hej Sparpodden!
Jag förstår att er målgrupp i första hand inte är “redan frälsta” börsnördar såsom mig själv, men jag skulle ändå vilja efterlysa lite mer köp- och sälj tips från ni kloka investerare. Vilka bolag tittar ni lite extra på och varför?
Med Vänliga Hälsningar, JW

Anonym
Anonym
2014-03-12 14:46

Hej sparpodden Har en fråga angående privat sparande som ni skulle kunna ta upp i ett kommande avsnitt. Jag har av egen erfarenhet lärt mig att jag är dålig på att välja fonder/aktier mm dvs man hoppar in för sent och man säljer för sent. I uppgångsperioder går det oftast bra och vid nergångar går det sämre. För att komma till min fråga. Jag har möjligheten att investera i ett ”förmögenhetsförvaltningsbolag” där de vill att man minst satsar 500 000kr. Hos dom får man möjlighet till att investera i många olika produkter och fonder. Det de erbjuder, mot en avgift,… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-12 09:43

Vissa tror att vi står inför ett paradigmskifte inom energiproduktion. Vattenfall släppte en rapport om ämnet för två månader sedan. Skulle vara intressant med ett en spännande pod om ämnet “om det oväntade händer” Och koppla det till fri energi till folket, och vilka möjligheter det kan ge. Se mer om ämnet och rapporten på http://www.energiminister.se

Anonym
Anonym
2014-03-12 08:10

Bra längd på avsnittet! Fortsätt med den här längden! 🙂

Mvh,
Hans

Anonym
Anonym
2014-03-11 07:05

Nu i tider med orangea kuvert i brevlådan kanske detta är extra aktuellt: jag är statligt anställd, 28 år, en sambo, inga barn (och inte heller på gång på flera år). Hur kan man resonera kring återbetalningsskydd kopplat till egen minskad pension? Detta kopplat till tjänagregruppsförsäkring, efterlevandepension eller en privat pensionsförsäkring? Får uppfattningen om att det finns risk för både hängsle och livrem?! Tack för ett bra program!

Anonym
Anonym
2014-03-10 22:16

Hej,

Jag undrar vilka ‘analysverktyg’ (webbsidor eller program) som ni använder för att få fram statistik eller sammanfatta historisk data.
Exempelvis hur fick ni fram den historiska avkastningen den första handelsdagen på året sett 20 år (avsnitt #14)?

mvh
Calle

Anonym
Anonym
2014-03-10 19:13

Tack för ett super skönt program ni är verkligen grymma! Ska fatta mig kort. Är nybörjare när det kommer till aktier och värdepapper och vill bygga upp en bred kunskapsbas. Pluggar ekonomi men där får jag inte lära mig något vettigt så ger mig ut på egen hand. Vilka böcker anser ni vara mest väsentliga eller läsvärda att läsa. Har bl.a. sneglat på The inteligent investor och One up on wallstreet och undrar vilka är era favoriter? Finns det någon vettig bok på svenska (behöver inte vara för nybörjare)? Om inte borde ni skriva en bok 😉 Än en gång… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-10 18:38

De flesta (misstänker jag) har någon sorts globalfond i värdepappersportföljen. Vilken fond inom denna kategori är absolut bäst? Kan ni inte dessutom överlag gå igenom hur man utvärderar en fonder och jämför olika alternativ. Tittar man på Morningstar-rating, är sharpe-ratio viktigast? Gunther och Jan, om ni skulle investera i en globalfond i dag, vilka är de hetaste kandidaterna och varför? Och vad är viktigast att kolla på i valet och kvalet av fonder. Tack för en grym podd avslutningsvis!

Anonym
Anonym
2014-03-10 14:15

Vill först av allt tacka för en utmärkt podcast! Fortsätt så!

I maj fyller jag 25 och kommer börja få tjänstepension. Jag ska välja förvaltningsform via valcentralen.se. Vad bör jag tänka på? Traditionell förvaltning eller fondförvaltning? Ska jag välja där det är lägst avgift? Om traditionell förvaltning har lägst avgift, bör jag ändå välja fondförvaltning med tanke på min ålder?

Tacksam för svar här eller via podden. 🙂
Edvin

Anonym
Anonym
2014-03-10 12:40

Hej Gunther och Jan! Först och främst tack för en trevlig podcast är väldigt intressanta ämnen ni tar upp och man lär sig en hel del. Nu till min fråga, jag studerar utomlands och har två år kvar tills jag tar min examen, jag studerar finansiell matematik på ett mycket fint Brittiskt universitet och varje år kostar min terminsavgift cirka 100.000:-.Har 100.000 kvar att betala från och med nu. Jag är 22 år gammal. Häromdagen så skrev jag på för att göra mitt examensarbete på en investment bank i London. Jag kommer tjäna 36.000:- efter skatt i måndaden under ett… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-10 12:32

Hej,
Jag har en mängd aktier som jag ärvt vid tidig ålder.
Det finns inga dokument som påvisar anförskaffningskostnaden, därmed är jag hänvisad till schablonmetoden.

Mitt problem är att jag i dessa ärvda aktier ligger extremt tung i ett svenskt bilbolag, med ca 50% av totalinnehavet. Försäljning av dessa aktier skulle ge ca 100k SEK i vinst vid försäljning idag.

Borde jag:
1. Vikta om på en gång och ta vinstsmällen?
2. Vikta om flera gånger för att distribuera vinstkostnaden?
3. Behålla aktierna?

Tack på förhand!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm