Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden – Ep 66 – Blodig affärsidé, bopriser & oligopolinvesteringar

Tullbroar – bolagen du inte kommer undan!

Nytt år och nya avkastningsmöjligheter. Förhoppningsvis har ni haft en bra start på det nya börsåret, även om börsen generellt varit lite sur. Som investerare finns det olika strategier för att välja ut de bolagen man tror mest på. Den kände Warren Buffets investeringsstrategi är att investera i bolag som utgör en tullbro. Vad betyder nu detta? Enkelt förklarat kan man säga att det är bolagen du inte kommer undan som normal konsument. Ordet härstammar ifrån en tid då det fanns tullbroar in till vissa städer och för att komma in i staden var man tvungen att avlägga tullavgift. Om vi ska översätta detta till aktiemarknaden och börsbolag innebär det att man letar efter bolag som har något som kan liknas vid ett konsumtionsmonopol. Ännu bättre blir det om det finns höga inträdesbarriärer inom den branschen vilket försvårar för framtida konkurrens. På så sätt kan man som investerare känna sig säker på att bolaget kan tillskansa sig en hög lönsamhet under en lång tid framöver.

Ett historiskt exempel är tändstickskungen Ivar Krügers bolag Svenska Tändsticks Aktiebolaget vilket verkade under monopolliknande förhållanden under 1920-talet. I dagens marknad anser jag att bolag inom eldistribution, bank och den ovanligt spännande blodpuddingsbranschen skulle kunna utgöra sådana bolag. Ett annat exempel är min tidigare börspärla Cision, som blev uppköpta under fjolåret. Deras ställning när det kommer till pressmeddelandetjänsten kan närmast liknas vid en tullbro.

Bidra gärna med era tips på bolag som innehar en tullbro i kommentatorsfältet nedan. Därtill pratar vi också i detta avsnitt av #sparpodden om kapitalskyddade placeringar, arbitragemöjligheter, blodpuddingsutveckling och valutarisker.

Bostad vs. Aktier – Vilken är bästa investeringen?

Vilken är ditt livs bästa investering? Mångas svarar bostaden på denna fråga. Detta är inte förvånande. Grunden till ett framgångsrikt sparande och lönsamma investeringar är oftast att låta tiden göra jobbet. Är det då mer lönsamt att välja att investera i en bostad gentemot aktiemarknaden? Kollar vi historiken kring prisutvecklingen på bostadsmarknad från 2005 till idag har priserna i Stockholm ökat med 132%, i Göteborg är samma siffra 142%. Prisutveckling beskrivs av Valueguards bostadsrättsindex HOT-index. Jämför man det men aktiemarknaden (OMXS30) har den gått upp med ca 195%. Väljer vi att jämföra samma index med start i början av sommaren 2007 är investering i aktiemarknaden fortfarande att föredra. OMXS30 slår då HOT-index med ca 10 procentenheter (50% jämfört med 40%). Dock ska det sägas att volatilitet i bostadspriserna är lägre. Investeringar är således att föredra med avseende på den historiska utvecklingen, oaktat risk.

En annan vanligt återkommande fråga på dagens bostadsmarknad är om det råder en bubbla. Min definition av bubbla är när prisrörelserna inom den specifika marknaden inte kan förklaras med hjälp fundamentala värdet av tillgången och de underliggande faktorer som styr utbudet och efterfrågan på tillgången. Enligt mitt sätt att se på dagens bostadspriser har vi inte en bubbla. Den höga värdeutvecklingen av bostadspriserna anser jag reflekterar faktorer som det låga ränteläget, inkomstökningar, kraftig urbanisering, växande befolkning och extremt underutbud. Bara för att priserna rör sig nedåt behöver det inte betyda att en bubbla har spruckit. Skulle vi välja att använda det synsättet när börsen går ner med liknande rörelser skulle det innebära att vi relativt ofta har bubblor som spricker. Tillgångspriser rör sig naturligt både uppåt och nedåt.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 02:58 Hur börjar börsen 2015?
02:58 – 12:19 Tullbroföretag, vad är det och vilka bolag har en tullbro?
12:19 – 13:09 Spartips – låna böcker via internet
13:09 – 17:49 Har vi en bubbla på bostadsmarknaden?
17:49 – 22:30 Är bostadsmarknaden bättre än aktiemarknaden?
22:30 – 22:40 Starta #sparpodden-diskussionsklubb i Småland
22:40 – 30:46 Höga initiala sparräntor som sänks – lockbete eller förändring av kapitalstruktur?
30:46 –  33:25 Arbitragemöjlighet
33:25 – 37:18 Tillväxt och lönsamhet för ett bolag
37:18 – 40:08 Valutarisker på aktiemarknaden
40:08 –46:22 Nybörjarsparare. Hur ökar man avkastningen på sparpengarna?
46:22 – 47:45 Köpa preferensaktier
47:45 – 50:24 Kapitalskyddade placeringar – Skydda dig mot nedgångar
50:50 – 52:40 Välj rätt utbildning och skola för framtida karriären
52:40 – 55:45 Ta vara på din entreprenöriella förmåga
55:45 – 58:00 #sparpodden live på youtube, en bra idé?
58:00 – 1:00:19 När kommer shareville-appen?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Tullbrohälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
41 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-01-19 19:15

Skulle ni vilja reflektera över denna artikel i nästa pod?

http://www.di.se/artiklar/2015/1/16/tio-tunga-ar-vantar-spararna/

Anonym
Anonym
2015-01-19 19:07

Lyssnar på avsnitt 67 och gör inte löptävlingen plz. Jan gick aldrig med på det och vinstsumman är precis som Jan säger löjligt hög. Det är inte roligt att lyssna på hur Gunther tigger om att Jan ska gå med på det. Ett nej är ett nej.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-19 20:30

Hej Lisa,

Det verkar som du får rätt. Jag är en liten fegis… Och jag en överviktigt girig jäkel.

Löphälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-01-19 16:21

Hur bör man riskbedömma företagsobligationsfonder? Jag har en (för mig) större summa pengar som ska in på marknaden i två portioner och den halva som inte ska in än har jag lagt i Danske Invest Global Corporate Bds H-SEK då den tycks ha hyggligt hög avkastning och väldigt låg volatilitet. Är det här bra, eller är den såpass marknadsberoende att pengarna redan kunde ligga direkt på aktiemarknaden?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-19 20:36

Hej Björn B, Att bedöma risk i företagsobligationsfonder är riktigt svårt eftersom man inte ser den verkliga risken förrän det skakar rejält på marknaden och många sparare gör uttag. I de lägena är det inte ovanligt att vissa förvaltare tvingas sälja stora volymer av sina innehav för att täcka uttagen precis i det tillfälle då ingen vill köpa. Mitt tips är att titta tillbaka på oroligheterna från hösten. Undersök hur fonden klarade sig under september-oktober. Då inträffade just det man inte vill – kraftigt minskad riskaptit med stora fall som följd tillsammans med stora uttag från de flesta fonderna. Jag… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-19 10:56

Hej Günther & Jan

Jag lyssnade på en annan poddcast om ekonomi. Där pratade en av gästerna att han spara kortsiktigt 1-2 år genom att amortera på huset. För att sedan öka lånet igen när han skulle renovera, köpa bil, åka på långresa. Om man tänker att man har en ränta på 2% eller ännu högre så tycker jag att det verkar ganska smart. Helt riskfritt. Jag vet inte hur det funkar med dom nya amorteringskraven som kommer.

Vad tycker ni?

Anonym
Anonym
2015-01-19 09:56

Hej Günther & Jan. Min mor har ärvt aktier i 15 välkända svenska bolag, alla på Large Cap-listan. Hon har inte lyckats ta reda på anskaffningsvärdet, troligtvis för att de köptes för länge sedan så det blir schablonmetoden vid en ev. försäljning. Syftet är att dessa aktier ska bli en del av hennes nuvarande pension och hon har inga andra aktier som hon kan kvitta ev. förluster emot. Min fråga är om det lönas sig att flytta aktierna till en ISK? Alternativet kan oxå vara att sälja aktierna och köpa fonder i ISK istället. Frågan är egentligen väldigt öppen och… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-18 21:19

Hej Gunther! Kan du inte ta upp mer information i podden om varför staten vill ha inflation? började fundera på det när Jan frågade dig om vem som tjänar på att blåsa upp tillgångsbubblor. Har vi egentligen inflation för att staten ska kunna beskatta våra hus- och aktievinster och därmed beskatta oss på ett sätt som folk inte förstår? Normalt hör man ju höra att inflation är så viktigt för att marknaden inte ska stanna upp då folk förväntar sig lägre priser i framtiden. Men varför skulle priser bli mer ostabila bara för att mera pengar inte kommer in på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-19 16:13

Detta har jag med funderat på. Ett samhälle blir ju inte rikare bara för att det kommer ned mer bytesmedel från himlen?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-19 22:26

Inflation är väl ett smörjmedel för marknaden för att den ska förbli så stabil som möjligt?

Anonym
Anonym
2015-01-18 19:54

Hej Gunther och Jan,
Jag antar att ni använder er av kreditkort som betalkort.
Vilka använder ni och varför?

Anonym
Anonym
2015-01-18 19:47

Hej Gunther och Jan! Tack för en superbra podd. Jag och pojkvännen ska köpa en lägenhet tillsammans och behöver ta lån, jag studerar på heltid och han jobbar med stabil, god inkomst. Han äger idag en lägenhet som vi bor i. Hur lägger vi upp lånet bäst? Finns det någon fördel med att låna tillsammans? Är det en bra idé att jag som studerar tar lån, med min far eller pojkvän, för att kunna äga en större del av lägenheten. Mitt studielån och sparande täcker insatsen så jag skulle i så fall ta lån för att äga ca 25%.

Anonym
Anonym
2015-01-18 19:41

Hej på er och bra jobbat med alla matnyttiga podcasts. Jag har en fråga angående kortsiktigt sparande kommande året. Jag arbetar i Kina under ett halvår och kommer på så sätt få ut fina pengar. Tror att det inklusive traktamente och extra ersättning landar mellan 30-35 tkr i månaden efter skatt och standardutgifter. Jag kommer inom kort (typ om 1 år) behöva köpa första lägenheten. Hur tycker ni att jag ska placera dessa pengar när det är så pass kortsiktigt? Räntefonder känns ju inte som ett bra alternativ just nu… Tacksam för råd!

Anonym
Anonym
2015-01-18 17:04

Hej Jan och Gunter!

Grymt bra podd, keep up the good work!
Men på tal om att investera i fastigheter, vad tror ni om svenska bostadsfonden som investering? Vad är fördelarna/nackdelarna mot att äga fastighetsbolag?

Anonym
Anonym
2015-01-18 14:22

Jag började lyssna på Sparpodden i höstas och har haft en viss bild av Günther, alltså den bild ni har som presentationsbild på er podcast. Nu när jag tittar på Günthers lilla promotion-video till Nordnet Live så är det ju en helt annan person! Vad är det här för galet mindfu** ni håller på med?

Finns Günther på riktigt? Är det en inhyrd billigare version på klippet för att Günther kostar för mycket? Min värld vändes nyss upp och ned. Bra podd iaf!

Anonym
Anonym
2015-01-17 21:56

Min mor har drygt 10 år kvar till pensionen. Hon planerar att spara 1-3tkr per månad utöver sitt vanliga pensionssparande och undrar således hur hon bör placera pengarna.

Hon är inte intresserad av risk, så att ge sig in på aktiemarknaden är inget alternativ.

Några tips?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm