Nordnetbloggen

Spotify till börsen – men vad blir priset?

Då är det äntligen dags för Spotifys börsnotering och det är väl få svenska noteringar som varit så uppmärksammade. Idag, förmodligen ett par timmar efter New York-börsens öppning 15.30, kommer allmänheten ha möjlighet att vara ägare av konsumentfavoriten Spotify. Bolaget har förändrat hur vi lyssnar på musik och stöpt om den globala musikbranschen totalt. Men vad är orsaken till att de går till börsen? Och är det läge att ta steget från att vara kund till att även bli aktieägare?

Storyn bakom Spotify känner vi till vid det här laget. För cirka tio år sedan så startade Daniel Ek och Martin Lorentzon en tjänst där man lagligt kunde lyssna på streamad musik. I dag har Spotify vuxit till en global jätte. Värdet på bolaget är svårt att sia om innan noteringen men  enligt prospektet kan det vara upp till ett par hundra miljarder kronor! Här är några till minst lika imponerande siffror:

Antal användare per månad……………..ca 170 miljoner

Antal prenumeranter……………………….ca 75 miljoner

Tillväxt användare……………………………ca 30%

Tillväxt prenumeranter…………………….ca 43%

Prognos omsättning…………………………ca 50 miljarder SEK

Tillväxt intäkter…………………………………ca 20 -30%

Men trots en fantastisk tillväxt och miljardintäkter så levererar inte bolaget någon vinst. I Spotifys egen prognos för 2018 så räknar man med en förlust kring 2,5 miljarder kronor. Daniel Ek har i de få uttalanden han gjort sagt att vinsten inte är prioriterad och att det bara är tillväxt som gäller. Aktiemarknaden brukar ställa sig skeptiska till ambitiösa tillväxtplaner och obefintlig vinst så det är upp till bevis för Spotify att övertyga alla investerare att de är på rätt väg.

Börsnoteringen

När Spotify nu efter år av spekulation väljer att börsnotera sig så är känslan att man gör det ganska ovilligt och att det är framdrivet av vissa stora investerare. Man väljer till exempel att avstå från många intervjuer och Daniel Ek har sagt att han inte ens kommer vara med på New York-börsen under öppningsdagen. Ska Spotify bygga trovärdighet som ett börsnoterat bolag är jag övertygad om att de måste bli mer öppna i sin kommunikation och visa att de verkligen vill vara på börsen.

Det är ett ansvar att vara ett noterat bolag och misslyckas man med att vara transparenta finns risken att många investerare tappar tron på Spotify som investering. Jag tycker att den finansiella informationen på deras hemsida hittills är för bristfällig och där krävs uppryckning. Det är inte resan till en börsnotering som är prövningen för ett bolag utan det handlar om hur man agerar som ett noterat bolag efter att man tar steget till ett publikt bolag.

Man väljer att direktnotera aktien vilket innebär att man inte kommer ha den vanliga processen inför noteringen utan låter marknaden sätta priset på aktien första handelsdagen. Det innebär att man som kund inte kan teckna sig för aktier inför noteringen utan helt enkelt får lägga in en köporder som för vilken aktie som helst. Min kollega Alexander har skrivit lite mer om vad en direktnotering innebär.

Stort intresse från privatspararna

Vi har gjort en undersökning som visar att 14% av svenskarna är intresserade av att köpa aktier i Spotify. Det är en väldigt hög siffra då det är knappt 20% av svenskarna som överhuvudtaget är aktieägare idag. Jag tror att Spotify har potential att bli en ny svensk folkaktie i klass med H&M och Ericsson och att det finns både en rationell och en känslomässig sida bakom det stora intresset. De svenska spararna ser stor potential i bolagets kraftiga tillväxt och möjlighet att hitta nya intäktsströmmar. Samtidigt är vi många som känner en stor stolthet inför att världens största streamingtjänst för musik är svensk, och det kan påverka hur vi investerar. Det råder dock stor osäkerhet kring bolagets utveckling på börsen den första tiden. Kombinationen av att bolaget ännu inte går med vinst och att de väljer den ovanliga metoden direktnotering skapar en osäkerhet kring aktiens utveckling.

Ska man investera i Spotify?

Är då bolaget värt att investera i? Det är förstås högst individuellt om aktien passar i just din portfölj men några saker kan vi vara säkra på:

  1. Vinsten och utdelning kommer att dröja då allt fokus hos bolaget ligger på tillväxt
  2. Risken i bolaget är hög. Allt bygger på att man lyckas bli en dominerande spelare i musikbranschen men både musikbolagen och konkurrenter som Apple Music kan fälla Spotify på vägen.
  3. Vägen framåt kommer oavsett slutresultat sannolikt att vara riktigt skakig och om du investerar ska du vara beredd på en riktig bergochdalbanetur. Spotify själva varnar till och med för att det kan vara svängningar i aktien.

Om du vill investera i Spotify är det bara att lägga en order, precis som för vilket amerikanskt bolag som helst. Tänk dock på att handeln inte kommer starta direkt klockan 15.30 utan kanske först efter en timme eller två då det tar tid för börsen att hitta jämviktspriset där flest köpare och säljare möts. Det ska bli oerhört spännande att följa noteringen och kursutvecklingen den närmaste tiden!

Läs mer på vår kampanjsida om Spotifys börsnotering.

/Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link