Nordnetbloggen

Stora kursrörelser för spelbolagen

Spelutvecklare har haft en minst sagt skild utveckling på Stockholmsbörsen. Finwire har gjort en genomgång av fyra av dem i slutskedet av rapportsäsongen.

De som följt spelbolaget G5 Entertainment vet att aktien tidigare har haft en fantastisk utveckling på börsen för att senare klappa ihop. Blir det en comeback kursmässigt?

G5 Entertainment – vände till förlust

Just nu ser det inte ut så. Marknaden hade hoppats på vinst i det senaste kvartalet. Istället rapporterades en förlust.

Bolaget har tidigare gått ut med att de blivit positivt överraskade över hur den senaste spellanseringen Jewels om Rome tagits emot och lyfte fram att de hade två nya spel på gång för lansering. Sedan 1 oktober har kursen rasat 26 procent. Detta är främst under rapportdagen.

I kvartalsrapporten framgår att bolaget har marknadsfört några av de äldre spelen för att ge dem en skjuts in i nästa kvartal. Man kan notera att företaget har ökat investeringarna för att locka nya användare. I fjol var kostnaderna för användarförvärv 26 procent av omsättningen, en siffra som nu stigit till 42 procent av omsättningen. Vd:n framhåller att strategin för att få in nya användare redan visat framsteg.

Embracer – negativ analys bröt positiv trend

Embracer som haft en god utveckling på börsen har sin rapport framför sig. Bolaget hette tidigare THQ Group och har rapportdatum 14 november. Sedan första oktober var utvecklingen relativt oförändrad, men en negativ aktieanalys från en mindre brittisk analysfirma skulle ändra på detta. Analysen sänkte aktien kraftigt och är nu ned 16 procent på drygt en månad.

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn som förvaltar teknikfonden Core Ny Teknik konstaterade att bolaget efter den hastiga kursnedgången värderades till en rabatt mot det genomsnittliga bolaget på Stockholmsbörsen om man tittar på nästa års intjäningsförmåga.

”Vi är ödmjuka för att snabbväxande bolag som gjort ett stort antal förvärv är svårare att analysera för både aktieägare och analytiker, men vi tycker att bolaget har gjort rätt i att återinvestera det operationella kassaflödet i nya speltitlar de senaste åren. Embracer har idag en bred spelportfölj och vi tror att bolaget kan visa på en bättre utveckling i rörelseresultat de kommande åren jämfört med det genomsnittliga bolaget på börsen”, skrev de båda förvaltarna då.

Starbreeze – rusade på höjd värdering

Spelutvecklingsbolaget Starbreeze befinner sig i företagsrekonstruktion vilket ger en speciellt situation. Bolaget har rusat 131 procent den senaste månaden vilket till stort kan hänföras till en uppvärdering av tillgångarna till 1,6 miljarder kronor, främst för rättigheterna för spelet Payday. Så sent som vid halvårsskiftet var värderingen 333 miljoner kronor. Dagen för uppvärderingen steg kursen mer än 50 procent.

I rapporten tyngdes bolaget av stora nedskrivningar. Ebitda-resultatet blev negativt men förlusten blev inte lika stor som motsvarande kvartal föregående år. Omsättningen minskade stort, 38 procent jämfört med i fjol.

Företagsrekonstruktionen pågår fram till 3 december.

Weareqiiwi – visar vinst efter börsnoteringen

En uppstickare är Weareqiiwi som vände till vinst under det tredje kvartalet. För exakt ett år sedan handlade det istället om en förlust. Omsättningen ökade med 16 procent jämfört med samma period föregående år.

Det är den goda utvecklingen på Wordington som ökat intäkterna och samtidigt det första kvartalet med positivt resultat som noterat bolag.

Med det positiva kvartalet i ryggen och att Wordington nu mer är i ett globalt lanseringsstadie så ser vd:n att bolaget har skapat sig ett mycket bra utgångsläge för att avsluta året på ett bra sätt. Det nya match-3-spelet Hell’s Kitchen har fått en bra start på sin mjuklansering och ger potential i en global lansering, enligt rapporten. Aktien har tappat 11 procent sedan 1 oktober.

G5-26 procent*
Starbreeze+131 procent*
Embracer-16 procent*
Weareqiiwi-11 procent*

Fotnot: Kursutvecklingen är från slutkurs sista september till 7 november kl.15.

Foto: Pressbild Embracer (THQ Nordic)

Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link