Nordnetbloggen

Aktierna Nordnets kunder helst belånar

Att låna med sina aktier som säkerhet kallas för portföljbelåning och för den riskmedvetna investeraren går det nyttja belåningen för att skapa en hävstång. Vilka aktier som har varit populärast att köpa för belåning kollar jag närmare på i detta inlägg.

Intresset för portföljbelåning

Hos Nordnet är det i dagsläget cirka 2,5 procent av alla användare som har aktiverat portföljbelåning. Med andra ord är det en liten andel som förmodligen, kan man anta, är lite mer aktiva och vill nyttja belåning för att öka sin exponering. När jag kollar hur mycket nyttjad belåning det är i relation till det totala kapitalet alla användare på Nordnet har så är siffran nere på 1,5 procent. Totalt på Nordnets plattform har alla investerare drygt 365 miljarder svenska kronor, det total värdet på nyttjad belåning är 1,5 procent av den summan.

Strategi med belåning

Belåning passar bara för den som är mer riskbenägen och vill skapa hävstång i portföljen. Om du har en långsiktig placeringshorisont och nyttjar en försiktig belåning kan det faktiskt vara en ganska intressant strategi. Stockholmsbörsen i sin helhet ger i dagsläget cirka 3,3 procent direktavkastning, och det finns enskilda aktier som har högre direktavkastning än så. Med en ränta på 0,9 procent blir det netto kvar 2,4 procent om aktiekursen står stilla.

Det är givetvis den sista delen som är osäkerhetsfaktorn. Aktiekurser står sällan stilla, stiger den har du fått ökad avkastning med hjälp av belåningen, men faller den har du å andra sidan fått en ökad förlust på grund av belåningen.

För den som är nyfiken på portföljbelåning behöver man förstå den risken. Håller man belåningen på en låg nivå så minimerar du den. Har du ett eget kapital på 100 000 kr och nyttjar belåning på 5 000 kr så ditt marknadsvärde är 105 000 kr har du nyttjat 5 procent belåning. Ju mer du lånar, desto större risk tar du.

Populära aktier att belåna

P/E*Direktavkastning**Analytikernas estimat till dagens aktiepris
Swedbank7,17,0%
Nordea17,86,3%
Hennes & Mauritz23,45,2%
Investor2,7%
Volvo8,63,7%Exklusive extrautdelning
KinnevikTar bort utdelningen
Ericsson1841,3%
Telia19,55,9%
SEB9,37,9%
Skanska13,93,1%
Latour1,9%
Castellum13,23,1%
Kindred14,37,2%
SCA23,72,0%
ABB35,33,8%
Boliden11,42,8%
Resurs8,86,9%
Fingerprint Cards223
Industrivärden2,7%
Handelsbanken11,16,0%

Listan ovan visar de 20 aktier som är mest ägda bland de användare på Nordnets plattform som har belåning. Aktierna är sorterade efter flest antal ägare. Swedbank på förstaplats är inte särskillt förvånande, många investerare har passat på att köpa under året när skandalerna utvecklats och aktiekursen fallit. Investerare tycks tro att kursreaktionerna har varit för kraftiga och att det finns potential på uppsidan.

P/E-tal och direktavkastning är vad analytikerna tror om nästa år. Med andra ord så är det framtida förväntning på vinst per aktie och utdelning per aktie. Många av aktierna ser ut att vara högutdelande även under år 2020.

I Swedbank och Nordea så tror analytikerna på sänkt utdelning, men trots det så är direktavkastningen ganska god. Högst direktavkastning ser det ut att vara i SEB där analytiker tror oförändrad utdelning än så länge. Mycket kan fortfarande hända och bankerna har verkligen varit i skottgluggen under 2019.

Samtidigt ska man ha med sig att analytikerna kan ändra uppfattning och mycket kan ske innan nästa års utdelning och vinst per aktie är kartlagd.

I det stora hela kan man se att de mest ägda aktierna bland investerare som använder belåning är storbolag. Det är bolag som har funnits under en lång tid och generellt har en ganska hög direktavkastning.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link